Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Declaratii AFM online: Ghid practic

Declaratii AFM online: Ghid practic - Acav Sintratac

Procesul de depunere declaratii AFM online este adaptat nevoilor digitale ale societatii moderne, asigurand rapiditate si eficienta in transmiterea informatiilor.

In era digitala, tehnologia ofera oportunitati fara precedent de a simplifica si eficientiza diverse aspecte ale afacerilor. In acest context, Administratia Fondului pentru Mediu pune la dispozitia agentilor economici o facilitate esentiala: platforma electronica AFM-online. 

Aceasta platforma are ca scop principal optimizarea operatiunilor de depunere a declaratiilor de catre contribuabilii la Fondul pentru Mediu, oferindu-le o solutie rapida si eficienta pentru indeplinirea obligatiilor lor.

Platforma electronica AFM-online este un instrument modern si intuitiv care permite operatorilor economici care desfasoara activitati de productie, import sau achizitii intracomunitare sa realizeze intreaga operatiune de depunere online a declaratiilor la Fondul de Mediu.

Sistemul ofera o interfata intuitiva si usor de utilizat, cu instructiuni clare pentru completarea corecta a acestor declaratii AFM online. Platforma este conceputa pentru a asigura o experienta fluida si eficienta, facilitand in acelasi timp respectarea cerintelor legale si evitarea erorilor comune. Totodata, contribuabilii beneficiaza de securitatea si confidentialitatea datelor, asigurandu-se ca informatiile lor sunt protejate in conformitate cu standardele de securitate in vigoare.

Inregistrarea in sistemul electronic AFM-Online – Ce trebuie sa faca agentii economici pentru a depune declaratii AFM online?

declaratii AFM online
Autentificarea pe platforma AFM-online este posibila exclusiv prin utilizarea unui certificat digital.

In conformitate cu noile masuri legislative, procesul de depunere a declaratiilor AFM a suferit unele modificari. 

Pentru intocmirea si depunerea online a declaratiilor AFM, operatorii economici sunt obligati sa isi creeze un cont cu certificat digital. Cu alte cuvinte, este necesara inrolarea acestuia in serviciul de depunere declaratii AFM online.

Autentificarea pe platforma AFM-online este posibila exclusiv prin utilizarea unui certificat digital, eliberat de un prestator de servicii de incredere calificat, acesta fiind folosit la semnarea cererii de inrolare in sistem, aprobata de catre operatorii Administratiei Fondului pentru Mediu.

Certificatul digital ofera garantii suplimentare impotriva accesului neautorizat si a utilizarii frauduloase a datelor. In acelasi timp, utilizarea lui faciliteaza autentificarea rapida si simpla pe platforma AFM, reducand timpul si efortul necesar pentru procesul de depunere declaratii AFM online.

Procedura de inregistrare pe platforma AFM-online este simpla si necesita parcurgerea urmatoarelor etape:

  • Accesarea site-ului oficial al Administratiei Fondului pentru Mediu si completarea formularului de inrolare in sistem. In acest formular, trebuie completate informatii esentiale despre societate,  posesorul semnaturii electronice calificate si contul bancar utilizat.
  • Descarcarea cererii de inrolare si semnarea acesteia digital de către posesorul semnaturii sau de catre o persoana imputernicita prin act notarial si care detine semnatura electronica. Ulterior, aceasta trebuie incarcata pe platforma.
  • Transmiterea cererii de inrolare catre operatorii AFM.

Decizia va fi primita pe adresa de email inscrisa in formular. 

De retinut: este nevoie atat de adresa de email a societatii, cat si de cea a posesorului de semnatura electronica.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Completarea si depunerea online a declaratiilor AFM

Odata ce autentificarea a fost realizata cu succes, operatorul economic va accesa sectiunea – Intocmire si depunere declaratii. Prin intermediul acestei sectiuni, acesta are acces la formularele specifice pentru diversele tipuri de declaratii, pe care le poate completa in conformitate cu cerintele legale si informatiile specifice despre activitatea sa.

In prima faza, se vor completa luna si anul pentru care se intocmeste si se depune declaratia. Fara aceste date specificate, obligatiile de plata si alte optiuni nu sunt disponibile. Ulterior, se vor completa rubricile de raportare. Se recomanda acordarea unei atentii sporite in timpul completarii datelor. 

Dupa completarea datelor si verificarea corectitudinii lor, se selecteaza casuta Salveaza si descarca. Astfel, se va genera automat declaratia in format PDF, necesitand a fi semnata de utilizator cu certificatul digital calificat.

Important de mentionat este ca odata descarcata declaratia, utilizatorul nu va putea reveni la editarea datelor completate.

Dupa semnare, declaratia va fi incarcata in sistem (se va apasa casuta Incarca). Prin incarcare, declaratia devine depusa, generand efecte potrivit cadrului legal.

In vederea intocmirii si depunerii acestor declaratii online, Administratia Fondului pentru Mediu a pus la dispozitia contribuabililor un ghid cu numeroase informatii utile despre aceste operatiuni. De asemenea, pentru o efectuare corecta a acestor declaratii AFM, agentii economici pot consulta Ordinul 591/2017

In acest ordin sunt mentionate instructiunile de intocmire si depunere a declaratiei privind obligatiile la Fondul de Mediu.

Concluzii

In situatia in care te afli in calitate de contribuabil la Fondul pentru Mediu si intampini probleme in intocmirea si depunerea declaratiilor, exista solutii la indemana. Compania EnviroCons iti sta la dispozitie cu servicii specializate in acest sens.

Echipa EnviroCons dispune de o vasta expertiza in domeniul protectiei mediului si ofera consultanta de mediu adaptata nevoilor si obiectivelor specifice ale companiilor.

Aceasta poate fi o solutie ideala atunci cand te confrunti cu provocari tehnice sau dificultati in intelegerea cerintelor legale.

Indiferent de domeniul in care activezi, echipa EnviroCons iti ofera servicii personalizate si orientate catre rezultate. 

Beneficiind de expertiza specialistilor EnviroCons, poti beneficia de solutii de mediu sigure, contribuind astfel la o abordare mai responsabila si eficienta a activitatii tale, din perspectiva mediului.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.