Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Autorizația de mediu – 5 întrebări și răspunsuri

Mediul natural - Agentie foto

Sursa foto

Autorizația de mediu este un document esențial, care îi ajută pe antreprenori în eforturile lor de a echilibra succesul economic cu responsabilitatea socială și ecologică. 

Ce este autorizația de mediu?

Autorizatia de mediu este un document emis de către autoritățile competente, care stabilește condițiile și regulile pentru desfășurarea activităților comerciale și industriale într-un mod ecologic și responsabil. 

Scopul principal al acestui act este de a reduce impactul negativ al afacerilor asupra mediului și de a proteja resursele naturale pentru generațiile viitoare. 

Autorizația de mediu este esențială pentru a evidenția și evalua potențialul impact al activităților asupra mediului înconjurător și pentru a identifica măsurile de protecție adoptate de către întreprinzători.

Care este baza legală pentru autorizația de mediu?

Baza legală pentru autorizatia de mediu este reglementată de mai multe acte normative în România, printre care se numără:

 • Ordonanța de urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare – Aceasta stabilește cadrul general pentru protecția mediului și reglementează diferite aspecte legate de autorizarea și controlul activităților care pot afecta mediul înconjurător.
 • Ordinul nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu – Acest ordin stabilește procedurile specifice pentru emiterea autorizațiilor de mediu, inclusiv criteriile și condițiile care trebuie îndeplinite de către solicitanți.
 • Ordinul nr. 1171/2018 și Ordinul nr. 1150/2020 privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu. Aceste ordine completează cadrul legal pentru autorizațiile de mediu prin stabilirea procedurilor de aplicare și obținere a vizei anuale pentru autorizațiile de mediu și autorizatiile integrate de mediu.

Prin urmare, baza legală pentru autorizația de mediu este asigurată de aceste acte normative, care stabilesc regulile și procedurile pentru emiterea, aplicarea și controlul acestui document esențial pentru protecția mediului în România.

Cui trebuie să mă adresez pentru a obține autorizația de mediu?

Pentru a obține autorizația de mediu, trebuie să vă adresați Agenției pentru Protectia Mediului (APM) din raza localitatii sau județului unde urmează să fie desfășurată activitatea. APM-ul este instituția responsabilă cu gestionarea și reglementarea aspectelor legate de protecția mediului înconjurător într-o anumită regiune.

În procesul de obținere a autorizației de mediu, este posibil să fie necesare în prealabil și alte documente, avize sau autorizații specifice, care să fie obținute de la diverse alte instituții sau autorități, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitar-Veterinară (DSV), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) etc. Aceste documente pot varia în funcție de natura și amploarea activității desfășurate.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Ce documente sunt necesare pentru a obține autorizația de mediu?

Pentru a obține autorizația de mediu, este necesar să pregătiți o serie de documente și informații pentru dosarul de autorizare. Acestea pot varia în funcție de natura și amploarea activității dvs., dar în general includ următoarele:

 • Cererea de eliberare a autorizației de mediu: Un document oficial prin care solicitați autorității competente emiterea autorizației pentru activitatea dumneavoastră.
 • Fișa de prezentare: Un document detaliat care descrie în mod exhaustiv activitatea desfășurată, inclusiv sursele de poluare, măsurile de protecție a mediului, gestionarea deșeurilor etc.
 • Documente de identificare și înregistrare: Includ certificatul de înregistrare al firmei, certificatele constatatoare emise de Oficiul Registrului Comerțului sau alte acte similare care atestă statutul legal al întreprinderii.
 • Documente referitoare la proprietatea sau utilizarea terenului: Pot fi necesare acte care confirmă dreptul de proprietate sau de folosință asupra terenului pe care urmează să se desfășoare activitatea.
 • Planuri și scheme: Acestea includ planuri de situație ale amplasamentului, planuri de urbanism și orice alte documente grafice relevante pentru activitatea propusă.
 • Contracte sau acorduri cu operatorii de gestionare a deșeurilor: Dacă activitatea dumneavoastră generează deșeuri, este posibil să fie necesare contracte sau acorduri cu operatorii autorizați pentru gestionarea acestora.
 • Dovada plății taxei de autorizare: Unele autorități pot solicita o dovadă a plății taxei asociate cu procesul de obținere a autorizației de mediu.

Acestea sunt doar câteva exemple de documente care pot fi necesare pentru obținerea autorizației de mediu. Este important să verificați cerințele specifice ale autorității competente din regiunea dumneavoastră și să vă asigurați că dosarul este întocmit în conformitate cu aceste cerințe.

Ce avantaje am dacă apelez la Envirocons pentru a obține autorizația de mediu?

Sursa foto

Colaborarea cu noi în obținerea autorizației de mediu poate oferi numeroase avantaje, printre care se numără:

 • Experiența și cunoștințele specializate: Firma noastră are experiență în domeniul protecției mediului și cunoștințele necesare pentru a naviga în procesul de obținere a autorizației de mediu. Această experiență poate asigura un proces eficient și fără erori în obținerea autorizației.
 • Reducerea timpului și efortului: Procesul de obținere a autorizației de mediu poate fi complex și consumator de timp, dar lucrând cu noi, puteți reduce eforturile și resursele necesare pentru a finaliza acest proces. Specialiștii noștri se pot ocupa de întocmirea dosarului, depunerea documentelor și gestionarea corespondenței cu autoritățile competente.
 • Asistență în conformare legală: Firma Envirocons poate oferi asistență și consultanță în ceea ce privește cerințele legale și regulamentare referitoare la protecția mediului. Astfel, vă puteți asigura că activitatea dvs. este conformă cu legislația în vigoare și că riscul de sancțiuni sau amenzi este redus.
 • Optimizarea procesului de autorizare: Cu experiență în domeniul autorizărilor de mediu, firma noastră poate identifica și implementa strategii pentru a optimiza procesul de autorizare, astfel încât să obțineți autorizația într-un timp cât mai scurt posibil.
 • Acces la rețeaua de resurse și parteneriate: Firma Envirocons poate avea acces la o rețea extinsă de resurse și parteneri în domeniul protecției mediului, ceea ce poate fi util în rezolvarea anumitor probleme sau în identificarea soluțiilor potrivite pentru nevoile specifice ale activității dvs.

Apelând la o firmă specializată în obținerea autorizațiilor de mediu, cum ar fi Envirocons, puteți beneficia de expertiză specializată, reducerea efortului și timpului necesar, asistență în conformare legală și optimizarea procesului de autorizare, oferindu-vă astfel o soluție eficientă și fiabilă pentru gestionarea cerințelor legate de protecția mediului în cadrul activității dvs.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.