Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Corectare declaratii AFM: Ghid practic pentru remedierea erorilor

declaratii afm

Procesul de corectare declaratii AFM reprezinta o etapa esentiala pentru contribuabilii/ platitorii care au declarat eronat obligatiile lor in una sau mai multe perioade de raportare. Rectificarea acestor obligatii eronat declarate se realizeaza prin depunerea Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative, corespunzatoare fiecarei perioade in care s-au inregistrat erori.

Este deosebit de important sa se acorde atentie si sa se actioneze in mod prompt in situatiile in care s-au constatat erori in aceste declaratii AFM. O rectificare corecta si completa este necesara pentru a asigura conformitatea cu cerintele legale si a evita posibilele consecinte financiare si legale.

Declaratia rectificativa: Abordarea corecta pentru a remedia erorile si a asigura precizia datelor

In mod normal, un agent economic are posibilitatea de a elimina sau modifica declaratia privind obligatiile la Fondul pentru Mediu in situatia in care acest document nu a fost incarcat in aplicatia AFM-online. 

Insa, situatia se schimba atunci cand declaratia a fost incarcata in platforma. In acest caz, modificarea declaratiei nu este permisa decat in situatia in care documentul este respins de catre platforma. Motivele pentru respingerea documentului pot varia, cum ar fi erori de forma, inexactitati in date sau alte probleme semnalate de catre sistemul AFM-online.

Daca declaratia a fost incarcata si aprobata de catre platforma, acest lucru inseamna ca datele au fost acceptate si inregistrate oficial de catre AFM. In aceasta situatie, agentul economic nu mai poate modifica direct declaratia initiala. Totusi, exista o solutie pentru a corecta eventualele erori sau inexactitati in informatiile declarate: completarea unei declaratii rectificative.

Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa reprezinta instrumentul utilizat pentru corectarea erorilor din declaratiile initiale depuse. Aceasta declaratie inlocuieste declaratia depusa initial, permitand contribuabililor sa rectifice si sa actualizeze toate datele incorecte sau incomplete pentru perioada de raportare afectata.

Rectificarea integrala a obligatiilor in declaratia rectificativa: Abordarea completa pentru remedierea erorilor declarative

declaratii afm
Declaratia rectificativa se completeaza si depune prin intermediul serviciului Depunere declaratii online – serviciu furnizat de aplicatia AFM-online.

In situatia in care contribuabilii/platitorii au mai multe obligatii catre Fondul pentru Mediu si declara eronat una sau mai multe dintre ele, la completarea declaratiei rectificative acestia trebuie sa inscrie toate datele corecte in toate rubricile relevante. Este important sa se inteleaga ca declaratia rectificativa are rolul de a corecta si actualiza informatiile in intregime, nu doar de a remedia erorile individuale.

Astfel, contribuabilii sunt obligati sa completeze toate rubricile relevante din declaratia rectificativa cu datele corecte pentru perioada de raportare in care s-a facut declaratia eronata. Acest lucru include inclusiv rubricile in care nu au existat erori sau discrepante in declaratia initiala.

Motivul acestei abordari este de a asigura coerenta si precizia informatiilor declarate. Completarea tuturor rubricilor cu date corecte in declaratia rectificativa ajuta la alinierea informatiilor financiare si fiscale intr-un mod coerent si precis.

Depunerea declaratiei rectificative prin platforma online AFM

Pentru a depune declaratia rectificativa, contribuabilii trebuie sa respecte prevederile Ordinului nr. 572/2019 privind depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru Mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta implica transmiterea declaratiei rectificative online prin intermediul platformei furnizate de AFM.

Este important de retinut faptul ca declaratia rectificativa se depune in format electronic doar atunci cand sunt atasate actele justificative adecvate, care sa sustina acuratetea datelor raportate. 

Aceasta este o masura importanta pentru a asigura conformitatea cu cerintele fiscale si legale si pentru a evita posibilele consecinte negative asociate informatiilor incorecte.

Un alt aspect important in procesul de depunere a declaratiei rectificative este semnarea electronica calificata a documentelor justificative. Aceasta semnatura electronica calificata confera validitate juridica documentelor si le atesta autenticitatea in fata autoritatilor competente.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Expertiza profesionala pentru completare si depunere declaratii AFM: Compania Envirocons ofera sprijinul necesar

Cu serviciile specializate si expertiza vasta a companiei Envirocons în domeniul protecției mediului, agentii economic pot avea incredere ca declaratiile AFM vor fi gestionate in mod eficient si precis.

Echipa noastra de specialiști cu experienta deține cunostinte solide in domeniul fiscal si o intelegere profunda a reglementarilor specifice AFM.

Colaborand cu Envirocons, agentii economici au siguranta respectarii tuturor obligatiilor de mediu, la timp și corect. Indiferent că este vorba despre declaratii AFM, autorizatii de mediu si vize sau evidente si rapoarte pe linie de deseuri, compania EnviroCons ofera solutii eficiente si cuprinzatoare pentru a sprijini clientii in gestionarea eficienta a acestor aspecte.

Apeleaza la compania EnviroCons si vei obtine cele mai bune solutii pentru problemele de mediu pe care le intampini!

Beneficiind de consultanta de mediu oferita de EnviroCons, vei avea incredere ca operatiunile tale respecta cerintele legale si ca iti indeplinesti la timp responsabilitatile de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.