Caută
Close this search box.

Autorizatii de mediu în contextul activitatilor industriale durabile

autorizatii de mediu

Prin aceste autorizatii de mediu, companiile industriale se supun reglementarilor si cerintelor specifice de mediu, asigurand astfel desfasurarea activitatilor lor intr-un mod sustenabil. Aceste autorizatii reprezinta instrumente esentiale pentru protectia mediului si promovarea practicilor responsabile in sectorul industrial  si nu numai.

Concret, autorizatiile impun standarde ridicate in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, emisiile de poluanti, utilizarea eficienta a resurselor si protejarea biodiversitatii. 

Companiile industriale sunt obligate sa obtina autorizatia de mediu, respectiv viza anuala autorizatie mediu in conformitate cu legislatia nationala, acestea fiind implicate in evaluarea impactului activitatilor asupra mediului si implementarea masurilor necesare pentru prevenirea si minimizarea impactului negativ.

Autorizatii de mediu – Directioneaza companiile industriale catre practici responsabile si durabile

autorizatii de mediu
Autorizatia de mediu este privita ca un mecanism prin care se impun si se promoveaza utilizarea tehnologiilor inovatoare si a practicilor sustenabile.

Autorizatia de mediu ofera un cadru de reglementare si orientare pentru companiile industriale, ghidandu-le in directia adoptarii practicilor responsabile si durabile. Ele promoveaza o abordare integrata a dezvoltarii industriale, in care respectul fata de mediu si sustenabilitatea devin aspecte centrale in luarea deciziilor si planificarea activitatilor.

Astfel, se asigura o tranzitie a intreprinderilor industriale catre practici responsabile si durabile prin intermediul:

Reglementarilor si standardelor pentru practici industriale sustenabile

Aceste autorizatii de mediu impun companiilor industriale sa respecte masuri pentru o derulare eficienta si responsabila a activitatilor lor. Aceste masuri abordeaza aspecte critice precum:

  • Gestionarea deseurilor (cu efectuarea evidentelor si a raportarilor periodice pentru deseurile generate – potrivit Ordonantei de Urgenta 92/2021);
  • Indicatori utilizati in monitorizarea mediului (in autorizatie, sunt mentionati indicatori fizico-chimici si biologici rezultati, emisii de poluanti si maniera de valorificare a rezultatelor. Astfel de aspecte trebuie raportate autoritatii teritoriale responsabile cu protectia mediului;
  • Modul de administrare a substantelor periculoase (spre exemplu, pot fi avute in vedere echipamentele utilizate in vederea manipularii si depozitarii lor) etc.;
  • Verificarea amplasamentului (atentia pe corespondenta intre informatiile prezentate in documentatie si ceea ce se gaseste la fata locului. Autoritatile verifica daca toate inscrisurile, cum ar fi planurile sau descrierile sunt conforme si se potrivesc cu situatia reala a amplasamentului).

Astfel, companiile industriale sunt responsabilizate sa isi imbunatateasca practicile si sa adopte masuri eficiente sa minimizeze impactul negativ asupra mediului.

Promovarii inovatiei si dezvoltarii tehnologice

Aceste autorizatii de mediu stimuleaza inovatia si dezvoltarea tehnologica in industrie. In fata provocarilor ecologice actuale, companiile industriale sunt incurajate sa investeasca in tehnologii avansate pentru a-si imbunatati activitatea derulate. Tehnologiile durabile, cum ar fi cele bazate pe surse regenerabile de energie contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, ele fiind responsabile pentru incalzirea globala si schimbarile climatice.

De asemenea, prin implementarea unor tehnologii inovatoare si durabile, resursele naturale sunt folosite mai rational, consumul de materii prime fiind redus. Spre exemplu, prin procese de rafinare si regenerare avansate, uleiurile uzate pot fi transformate in produse de inalta calitate si utilizate din nou in diverse aplicatii industriale.

Aceste autorizatii de mediu impun responsabilitatea companiilor de a:

  • gestiona adecvat procesul de gestionare a deseurilor si a apelor reziduale;
  • utiliza tehnologii avansate pentru controlul emisiilor poluante;
  • gestiona responsabil substantele chimice si toxice.

Prin urmare, autorizatia este considerata un mecanism prin care se impun si se promoveaza utilizarea tehnologiilor inovatoare si a practicilor responsabile, contribuind astfel la protejarea calitatii aerului si apei si la mentinerea unui mediu sanatos.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Nerespectarea masurilor din autorizatia de mediu: Consecinte si sanctiuni pentru companiile industriale

In situatia in care companiile industriale nu respecta masurile stipulate in autorizatia de mediu, acestea se vor confrunta cu consecinte serioase, inclusiv sanctiuni financiare substantiale. Aceste autorizatii de mediu sunt imputernicite sa impuna amenzi in functie de gravitatea si frecventa incalcarilor. Cuantumul amenzilor variaza in conformitate cu legislatia si nivelul de consecinte provocate mediului. 

De asemenea, nerespectarea masurilor din autorizatia de mediu are si repercusiuni asupra imaginii companiilor industriale. Publicul, clientii si investitorii sunt tot mai interesati de practicile responsabile si sustenabile ale acestora. 

In cazul in care o companie industriala este asociata cu incalcari grave ale legislatiei de mediu, aceasta intampina daune semnificative la nivel de imagine si poate pierde increderea si sprijinul clientilor si investitorilor.

Autorizatia de mediu joaca un rol cheie in asigurarea practicilor industriale responsabile si durabile. Aceasta impune companiilor industriale sa respecte masurile si reglementarile privind protectia mediului, evaluand si gestionand impactul activitatilor lor asupra mediului. Astfel, autorizatia de mediu serveste ca un instrument de control si reglementare, impunand companiilor sa evalueze si sa implementeze masuri sigure si eficiente de prevenire si reducere a impactului negativ.

Prin respectarea masurilor impuse in autorizatie, companiile industriale evita potentialele efecte juridice si financiare negative. Mai mult decat atat, ele castiga increderea si sprijinul comunitatii, clientilor si investitorilor, construind o imagine pozitiva si consolidand sustenabilitatea pe termen lung.

Cauti un partener strategic pentru indeplinirea eficienta a obligatiilor de mediu? Apeleaza la  specialistii EnviroCons!

Cu EnviroCons, afacerea ta beneficiaza de consultanta de mediu personalizata si orientata catre succesul pe termen lung. Specialistii EnviroCons lucreaza indeaproape cu tine pentru a intelege nevoile specifice ale afacerii tale si pentru a dezvolta solutii adaptate, astfel incat sa poti obtine rezultatele dorite.

EnviroCons este partenerul de incredere care iti ofera solutii personalizate si eficiente pentru a-ti atinge obiectivele de mediu si a te conforma cu reglementarile in vigoare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.