Cu ce se ocupa un responsabil/ consultant de mediu?

consultant de mediu vs responsabil de mediu

Luand in calcul nevoia unui mediu curat si sustenabil, tot mai multe companii sunt preocupate de reducerea cantitatilor de deseuri care provoaca poluare si care pot afecta sanatatea oamenilor. In plus, legislatia in vigoare vizeaza realizarea obiectului de activitate cu un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator, fapt ce atrage necesitatea prezentei unui specialist in cadrul companiei, respectiv un consultant de mediu sau un responsabil de mediu.

Cu toate ca responsabilul de mediu si consultantul de mediu au ca principala sarcina implementarea masurilor necesare pentru protejarea mediului, acestia au task-uri si un know-how diferit. Apeland la un consultant sau responsabil de mediu, companiile si organizatiile urmaresc eficientizarea intregului proces de gestionare a impactului produs asupra mediului, minimizand nivelul de poluare, dar si costurile aferente gestionarii deseurilor generate de societate.

Descopera, in randurile de mai jos, de ce este importanta protectia mediului si serviciile de consultanta in acest domeniu, care sunt diferentele si asemanarile intre un responsabil de mediu si un consultant de mediu si in ce situatii poti apela la un astfel de specialist.

Importanța protectiei mediului si a serviciilor de consultanta 

importanta serviciilor de consultanta privind protectia mediului
Sursa: Freepik.com

Protectia mediului a fost intotdeauna practicata de oameni intr-o forma sau alta. Odata ce presiunile antropice asupra mediului au crescut in ultima perioada, nevoia de protectie organizata a mediului a crescut. 

Astfel, au fost luate masuri atat la nivel national, cat si la nivel international in vederea atingerii obiectivelor legate de protejarea ecosistemelor. In ciuda acestora, poluarea este inca un semnal de alarma pentru toti cei implicati in activitati comerciale sau industriale.

Conceptul de dezvoltare durabila a condus la constientizarea rolului mediului inconjurator in viata oamenilor si a importantei protectiei acestuia. Situatiile care vizeaza protectia mediului reprezinta o provocare pentru care nu exista un regulament unic. Totusi, combinarea oportunitatilor existente si cresterea eficientei in toate zonele sociale si economice, precum si apelarea la specialisti in domeniu ar putea rezolva daunele provocate de impactul major al poluarii. 

Desi poate parea un aspect consumator de timp si de bani, consultanta in protectia mediului este un serviciu care aduce numeroase beneficii afacerii, care considera asigurarea sanatatii umane si a mediului ca fiind primordiala. Serviciile de consultanta privind protectia mediului au in vedere promovarea constientizarii problematicii de mediu in contextul comercial si industrial actual, incurajand companiile si organizatiile sa gestioneze activ impactul pe care il are activitatea desfasurata asupra mediului, cu respectarea prevederilor legislatiei de mediu aplicabile.

Responsabil sau consultant de mediu?

Sursa: Freepik.com

Responsabilul de mediu se refera la acel angajat din cadrul firmei, care are scopul de a solutiona un numar limitat de provocari in domeniul protejarii mediului. Principalele sarcini ale responsabilului de mediu sunt:

 • Asigurarea respectarii legislatiei privind protejarea mediului;
 • Dobandirea actelor aferente domeniului (avize, acorduri, autorizatii, etc.);
 • Intocmirea evidentelor, raportarilor si declaratiilor impuse de legislatia de mediu sau actele de reglementare ale activitatii societatii;
 • Mentinerea masurilor implementate dupa obtinerea autorizatiilor;
 • Informarea activa a angajatilor din perspectiva provocarilor de mediu.

Unele companii au posibilitatea de a dispune de un departament dedicat protectiei mediului, cu toate ca adesea integreaza angajati care mai au si alte responsabilitati (sanatate si securitate in munca, calitate, PSI). Cele mai multe companii nu au un buget care sa permita un angajat dedicat problematicii de mediu si atunci functia de responsabil de mediu este alocata unui alt angajat care mai are si alte indatoriri, de regula SSM, PSI, administrativ, etc.

Un aspect important care trebuie mentionat este faptul ca societatile comerciale care functioneaza in baza unei autorizatii de mediu sunt obligate prin lege sa aiba o persoana cu rolul de responsabil de mediu. Totusi, aceasta persoana trebuie sa aiba o diploma care sa ateste pregatire in domeniu. 

In situatia in care societatea nu isi poate permite sa plateasca inca un angajat pentru acest post sau doreste sa evite problemele legate de fluctuatiile mari de personal specifice acestor vremuri, poate apela la un consultant de mediu despre ale carui roluri vorbim in cele ce urmeaza.

Consultantul de mediu este un specialist cu studii de specialitate, care este angajat al unei firme de consultanta in domeniul protectiei mediului inconjurator. Pe langa faptul ca isi asuma contractual responsabilitatile fata de mediu ale firmelor cu care colaboreaza, acesta are urmatoarele sarcini:

 • Cunoasterea cat mai in detaliu a obiectului de activitate desfasurat de companiile partenere si a proceselor interne din care se pot genera deseuri;
 • Identificarea si evaluarea impactului asupra mediului rezultat din activitatea firmelor;
 • Intocmirea planului de gestionare a deseurilor si implementarea masurilor impuse;
 • Mentinerea relatiei cu autoritatile (ANPM, AFM, Apele Romane, etc);
 • Identificarea unor solutii optime pentru indeplinirea cerintelor legislatiei de mediu aplicabile domeniului de activitate;
 • Identificarea unor oportunitati de saving privind costurile cu gestionarea deseurilor generate;
 • Intocmirea corecta, completa si la timp a tuturor evidentelor, raportarilor si declaratiilor impuse de legislatia de mediu sau de actele de reglementare ale activitatii societatii;
 • Intocmirea si prezentarea de documente si statistici specifice;
 • Monitorizarea permanenta a modificarilor legislative din domeniul protectiei mediului.

Consultantul de mediu poate indeplini, in baza contractului de prestari servicii, si rolul de persoana responsabila in cazul societatilor comerciale care au o autorizatie de mediu emisa de APM.

Asemanarile si diferentele dintre consultantul si responsabilul de mediu

Desi aparent cele doua persoane se ocupa de acelasi lucru, activitatile desfasurate prezinta cateva asemanari si diferente:

 1. Asemanari
 • Ambele solicita studii de specialitate (facultate sau master pe profil de mediu, curs responsabil de mediu si/ sau curs specialist managementul deseurilor, statistica, audit si altele);
 • Ambele au in vedere estimarea impactului generat din activitate de catre compania angajatoare;
 • Ambele implica activitati de management al deseurilor generate pentru diminuare impactului asupra mediului;
 • Ambele vizeaza intocmirea documentelor aferente obtinerii actelor de reglementare obligatorii pentru activitatea desfasurata de societate;
 • Ambele prevad intocmirea si prezentarea evidentelor, raportarilor si declaratiilor catre autoritati;
 • Ambele impun monitorizarea factorilor de mediu si respectarea masurilor de protectie a mediului, la nivel intern. 
 1. Diferente
 • Consultantul de mediu dispune de un know-how mai aprofundat, potrivit pentru mai multe obiecte de activitate si necesar in depasirea provocarilor constante;
 • Consultantul de mediu isi asuma contractual raspunderea pentru calitatea serviciilor prestate;
 • Contractul de consultanta este incheiat intre societati, iar prestatia serviciilor nu este intrerupta daca consultantul dedicat isi inceteaza raporturile contractuale cu firma de consultanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta dispune de mai multi consultanti cu care poate continua activitatea, fara intreruperi;
 • Consultantul de mediu are in vedere si prevenirea problemelor legate de mediu.

De ce sa apelezi la un consultant de mediu?

motive pentru care sa apelezi la un consultant de mediu
Sursa: Freepik.com

Consultantul de mediu dispune de un know-how mai aprofundat, potrivit pentru mai multe obiecte de activitate si necesar in depasirea provocarilor constante. Consultantul de mediu isi asuma contractual raspunderea pentru calitatea serviciilor prestate.

Contractul de consultanta este incheiat intre societati, iar prestatia serviciilor nu este intrerupta daca consultantul dedicat isi inceteaza raporturile contractuale cu firma de consultanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta dispune de mai multi consultanti cu care poate continua activitatea, fara intreruperi.

Consultantul de mediu are in vedere si prevenirea problemelor legate de mediu.

 • Nu aglomereaza sarcinile si responsabilitatile angajatilor actuali;
 • Reprezinta o optiune accesibila, din perspectiva resurselor financiare si de timp;
 • Desfasoara eficient activitatea in domeniul protectiei mediului, intrucat beneficiaza de cunostinte complexe, expertiza castigata din colaborarea cu alte firme similare, dar si de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniul.

Concluzii

Gestionarea riscurilor pentru sanatatea umana si mediu provocate de activitatile economice poate fi complexa si uneori dificil de inteles, motiv pentru care este posibil sa ai nevoie de un consultant de mediu calificat care sa-ti ofere sprijin in acest sens. Apeland la un consultant de mediu, nu doar ca vei putea diminua efectele negative al activitatilor desfasurate asupra mediului inconjurator, ci si vei contribui la dezvoltarea unui mediu curat si sustenabil, precum si la bunastarea comunitatilor. Daca esti in cautarea unor servicii de consultanta in domeniul protectiei mediului, echipa EnviroCons sta la dispozitia ta cu experti gata sa-ti ofere sprijin in alinierea activitatilor business-ului tau la criteriile legale de mediu.

More Posts

Cine are nevoie de autorizatie de mediu?

Legislatia de mediu din Romania responsabilizeaza din ce in ce mai mult agentii economici care desfasoara activitati cu impact negativ asupra mediului inconjurator. Astfel, toate

Evidenta deseurilor conform HG 856

La nivelul Uniunii Europeane, legislatia de mediu privind gestionarea deseurilor este reglementata si aplicabila in aceeasi masura pe intreg teritoriul UE si avand ca obiectiv

Trimite Un Mesaj:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.