Raportare APM – Tot ce trebuie sa stim

raportare APM

In contextul global generat de problemele de mediu exista numeroase domenii in care desfasurarea unor activitati economice produce efecte negative asupra mediului si sanatatii populatiei fapt ce impune necesitatea de raportare APM catre autoritatile responsabile de protectia mediului.

De aceea, Agentia Nationala de Protectie a Mediului are un rol esential in crearea si implementarea unei legislatii care sa garanteze cetatenilor un mediu inconjurator prosper, în echilibru cu progresele economice si sociale ale Romaniei.

Orice societate economica publica sau privata, are ca responsabilitate evaluarea activitatilor intreprinse din perspectiva protectiei mediului si adoptarea unor masuri durabile care sa minimizeze impactul negativ pe care aceasta il poate determina. 

In prezent, in Romania sunt 3 institutii din administratia centrala care au ca responsabilitate protejarea mediului:

 • Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor – institutia responsabila cu politicile publice privind mediul, apele si padurile, respectand cerintele europene;
 • Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) – institutia autorizata pentru implementarea legislatiei de mediu, fiind si autoritatea care raporteaza situatia nationala a mediului;
 • Garda Nationala de Mediu (GNM) – institutia de control si inspectie care poate adopta masuri de sanctionare/suspendare pentru nerespectarea cadrului legal privind protejarea mediului.

Raportare APM – Reglementari legale

raportare APM
Legislatia nationala de mediu se aliniază reglementarilor legale europene, urmarind promovarea dezvoltarii sustenabile si asigurarea unui nivel inalt de protectie a mediului.

In functie de activitatea prestată de societatile comerciale o raportare APM poate fi lunara, semestriala sau anuala, fiind depusa conform reglementarilor legale si prevederilor din actele de reglementare a activitatii. 

Prin intermediul legislatiei ce vizeaza protejarea mediului, se obliga numeroase monitorizari ale influentei pe care le au organizatiile asupra mediului. Mai exact, se are in vedere gestionarea corespunzatoare a deseurilor, incepand cu modul de colectare selectiv si evidenta stricta a gestiunii acestora.

Cine este responsabil de raportare APM?

Potrivit legii 211/2011 privind regimul deseurilor (cu modificari si completarile ulterioare) si Hotararii de Guvern 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor, persoanele juridice sunt obligate sa intocmeasca raportari către institutia autorizata pentru protectia mediului privind tipurile si volumul de deseuri produse/colectate/tratate precum si operatiunile de valorificare sau eliminare aplicate de catre furnizorul de servicii.

Astfel, societatile comerciale au ca raspundere realizarea unei evidente a deseurilor generate si transmiterea lor catre Agentia pentru Protectia Mediului.

In conformitate cu reglementarile legale, raportarea legata de gestionarea deseurilor se efectueaza atat in format fizic (pe hartie), cat si in cel electronic. In privinta raportarii electronice, institutia APM vine in ajutorul societatilor economice  care genereaza deseuri din activitatea proprie. Mai precis, pune la dispozitie o platforma online (Sistemul Integrat de Mediu – SIM) in vederea eficientizarii procesului de transmitere a acestor evidente.

Care sunt raportarile APM prevazute de legislatie?

Conform cadrului legal, activitatea de raportare APM vizeaza:

 • Raportarea deșeurilor generate (raportare lunara, semestriala sau anuala – in functie de activitatea desfasurata si de prevederile din autorizatia de mediu, daca este cazul);
 • Raportarea in Sistemul Integrat de Mediu a deseurilor generate si colectate;
 • Raportarea semestriala a uleiurilor uzate;
 • Raportari legate de administrarea anvelopelor uzate;
 • Raportarea privind substantele chimice utilizate/comercializate;
 • Raportari privind monitorizarea factorilor de mediu (apa, aer, sol etc.) – mentionate de regula in autorizatia de mediu;
 • Raportarea anuala a volumului de ambalaje gestionate in piata catre APM.

In vederea realizarii acestor raportari sunt necesare informatii, evaluari si o intelegere a cadrului legal. Potrivit legislatiei, operatorii economici care gestioneaza deseurile trebuie sa pastreze minim 3 ani evidentele.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Nerespectarea obligatiilor de a intocmi si transmite aceste raportari in conformitate cu reglementarile impuse de autoritatile de mediu atrage după sine numeroase sanctiuni. Majoritatea acestor penalitati sunt considerate suficient de ridicate, avand în vedere ca este vorba de protejarea mediului si implicit a sanatatii umane. Din acest motiv, sunt necesare si programe si proiecte de informare pentru ca generatorii de deseuri sa constientizeze importanta gestionarii corecte a deseurilor.

Potrivit cadrului legal, neraportarea catre Agentia pentru Protectia Mediului implica sanctiuni atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice (> 20.000 de lei). Totodata, dacă nu este respectata data de depunere a unor raportari, acest fapt este considerat o contraventie si atrage si penalitati.

In functie de intarziere, sanctiunile pot fi mult mai ridicate. Din acest motiv, este necesara o cunoastere in detaliu a legislatiei si a prevederilor privind termenele de depunere a acestor raportari. 

EnviroCons – Un partener de încredere ce ofera solutii eficiente pentru protejarea mediului

raportare APM
Avand in vedere legislatia de mediu, mereu in schimbare, una dintre soluțiile sigure privind aplicarea cu succes a acesteia la nivel de companie este apelarea la servicii de consultanta privind protectia mediului. 

Pentru numeroase societati comerciale, intocmirea raportarilor catre APM impune un anumit nivel de expertiza si o cunoastere a legislatiei privind protectia mediului. 

Avand in vedere complexitatea reglementarilor legale si desele modificari legislative, o solutie privind realizarea eficienta a acestor raportari este apelarea la companii care ofera servicii de consultanta pentru protectia mediului. Un partener de încredere ce ofera solutii optime de mediu oricarui business este EnviroCons. Compania ofera suport in ceea ce priveste:

 • Obtinerea autorizatiei de mediu;
 • Intocmirea evidentei lunare a gestionarii deseurilor;
 • Realizarea raportarilor periodice APM & SIM si a celor catre ANPM;
 • Monitorizarea calitătii factorilor de mediu si intocmirea raportarilor specifice;
 • Oferirea de consultanta privind dezvoltarea performantei de mediu;

Cu o experienta in domeniul protectiei mediului, EnviroCons ofera numeroase servicii si solutii personalizate privind protectia mediului, potrivite pentru orice activitate intreprinsa de clienti, respectand cerintele cadrului legal. Avand in vedere ca fiecare operator economic are propriile fluxuri de productie si activitati cu impact diferit asupra mediului, compania realizeaza un audit de mediu care se finalizeaza cu identificarea unor masuri de imbunatatire, aliniate bineinteles la specificul activitatii.

Concluzii

Realizarea activitatii de raportare APM este obligatorie pentru orice societate economica privata sau publica din Romania, fiind o masura eficienta de gestionare a deseurilor generate de operatorii economici care intreprind activitati cu impact asupra mediului. Insa, avand in vedere complexitatea legislatiei privind protectia mediului, apelarea la firme ce ofera servicii de consultanța in domeniul protectiei mediului se dovedeste a fi cea mai buna solutie. Daca ai nevoie de consultanta pentru protectia mediului apeleaza la EnviroCons si vei beneficia de cele mai bune solutii potrivite afacerii tale.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.