Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Sistemul de Garantie Returnare (SGR) pentru ambalaje in Romania

Sticlă de plastic - Plastic

Sistem Garantie Returnare (SGR) reprezinta o initiativa promitatoare in peisajul contemporan al protectiei mediului si al gestionarii responsabile a resurselor. Implementarea acestui program national reprezinta o evolutie semnificativa in abordarea problemelor legate de deseurile de ambalaje, punand in centrul atentiei concepte precum reciclarea si economia circulara.

Intr-un context global caracterizat de probleme tot mai urgente legate de deseuri si schimbări climatice, SGR se contureaza ca un program de prima importanta pentru Romania. Acesta reprezinta un angajament serios de a schimba fundamental modul in care gestionam ambalajele, si implicit, modul in care interactionam cu mediul inconjurator.

Hotararea Guvernului nr. 1074/2021 reprezinta cadrul legal ce reglementeaza in detaliu functionarea acestui sistem Garantie Returnare si stabileste regulile si responsabilitatile tuturor partilor implicate. In plus, conform prevederilor acestei hotarari, sistemul este planificat sa devina operational incepand cu data de 30 noiembrie 2023.

Care este misiunea acestui program national?

Acest sistem Garantie Returnare (SGR) din Romania nu urmareste doar un scop, ci are o misiune ampla. Prin intermediul sau, se doreste colectarea si reintroducerea ambalajelor intr-un circuit de economie circulara, contribuind astfel la indeplinirea obiectivelor nationale de colectare si reciclare, conforme standardelor europene. 

Aceste obiective impun ca, pana in 2025, sa fie colectate 77% din PET-urile puse pe piata si pana in 2029, 90%.

Astfel, misiunea SGR nu este doar de a contribui la colectarea si reciclarea eficienta a ambalajelor, ci si de a alinia Romania cu standardele europene in ceea ce priveste responsabilitatea fata de mediu si gestionarea sustenabila a resurselor. 

Este o initiativa ambitioasa, cu beneficii semnificative atat la nivel national, cat si la cel european, care demonstreaza determinarea tarii noastre de a deveni un model in domeniul protectiei mediului si al sustenabilitatii.

Sistem Garantie Returnare (SGR) – Cum functioneaza?

sistem garantie returnare
Consumatorii sunt incurajati sa aduca ambalajul gol in oricare dintre punctele de returnare special amenajate de comercianti.

Acest sistem Garantie Returnare presupune ca la momentul cumpararii unui produs cu ambalaj primar nereutilizabil de la un comerciant, consumatorul sa plateasca o garantie in valoare de 0,50 RON

SGR se aplica ambalajelor primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri si 3 litri. Identificarea produselor care intra in acest sistem este usor de realizat, deoarece acestea vor avea un logo specific.

Procesul functioneaza simplu si eficient. Dupa consumul produsului, ambalajul gol trebuie adus intr-unul dintre punctele de returnare amenajate de comercianti, prezente in majoritatea magazinelor din Romania. 

Aici, in schimbul ambalajului gol, consumatorul primeste inapoi valoarea garantiei platite initial, intr-un mod rapid si fara a fi necesara prezentarea bonului fiscal. 

Acest proces functioneaza indiferent de locul in care produsul a fost achizitionat, oferind un grad inalt de flexibilitate consumatorilor.

Obligatiile comerciantilor si producatorilor in cadrul acestui sistem: Ce implica concret?

Acest sistem Garantie Returnare (SGR) impune un set de responsabilitati pentru producatori si comercianti conform dispozitiilor legale, dar nu exclude nici implicarea consumatorilor. Producatorii si comerciantii au obligatii clare in ceea ce priveste implementarea SGR, care includ notificarea si inregistrarea in sistem, precum si incheierea unor contracte cu administratorul SGR.

De reținut:

  • Te afli in calitatea de producator sau importator in contextul acestui sistem Garantie Returnare (SGR) daca reprezinti o entitate juridica care produce si insereaza pe piata nationala produse SGR, ori importa sau achizitioneaza intracomunitar aceste produse si le introduce pe aceasta piata.
  • Te afli in calitatea de comerciant in scopul SGR daca realizezi activitati de comercializare a produselor in ambalaje SGR catre publicul de larg consum (inclusiv – activitati din industria hoteliera, a serviciilor alimentare, unitati care organizeaza evenimente, pregatesc si servesc alimente si bauturi).

Prima responsabilitate legala ce trebuie indeplinita de acesti operatori este inregistrarea in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare (SGR). Ulterior, ei au de respectat obligatii clar precizate în Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021.

Spre exemplu, producatorilor le revin obligatii specifice sistemului, printre cele mai importante fiind:

  • marcarea ambalajelor SGR conform prezentei hotarari;
  • raportarea ambalajelor in sistemul digital pus la dispozitie de administratorul SGR;
  • intocmirea unor evidente ale produselor in functie de material, greutate si cantitate, dar si o evidenta a garantiilor si transmiterea acestora.

Pe de alta parte, comerciantilor le revine sarcina de a:

  • organiza puncte de returnare, in conditiile prevazute in noua hotarare;
  • indica valoarea garantiei la raft si pe actele fiscale aferente produsului in ambalaj SGR;
  • prelua in cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali si sa restituie acestora valoarea garantiei la momentul returnarii ambalajelor SGR;
  • intocmi si pastra o evidenta a numarului de produse in ambalaje SGR comercializate, insa, pe categorii.

Acestea sunt doar cateva dintre responsabilitatile precizate de cadrul legal, dar ele sunt numeroase si necesita o intelegere temeinica pentru a putea fi abordate cu succes.

Specialistii EnviroCons va ajuta sa va indepliniti la timp si eficient toate obligatiile în scop SGR

Pentru a va asigura ca gestionati cu succes aceste cerinte si ca operatiunile sunt conforme cu reglementarile legale, consultarea unui specialist reprezinta cea mai buna solutie. 

Specialistii EnviroCons au competenta si cunostintele necesare pentru a va ghida pe parcursul procesului de implementare a sistemului SGR. Ei va vor sprijini in toate etapele, incepand cu inregistrarea in sistem si pana la completarea declaratiilor si raportarilor periodice, care deriva din activitatile desfasurate.

Beneficiind de consultanta de mediu oferita de EnviroCons, veti avea incredere ca operatiunile dumneavoastra respecta cerintele legale si ca va indepliniti la timp responsabilitatile de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.