Caută
Close this search box.

Cum decurge un control AFM si ce acte sunt verificate?

Afaceri - management

Este important ca agentii economici sa fie pregatiti in mod corespunzator pentru un control AFM. Cu toate ca legislatia privind protectia mediului si gestionarea responsabila a deseurilor este de o importanta majora, numerosi importatori si producatori se confrunta cu intrebari si provocari atunci cand vine vorba de obligatiile catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) si controalele acesteia.

Este esential sa intelegem ca aceasta institutie publica are un rol cheie in monitorizarea si asigurarea conformitatii cu reglementarile privind ambalajele, deseurile si protectia mediului.

Pentru cei care desfasoara activitati de import, achizitii intracomunitare sau productie, legislatia impune o serie de obligatii legale legate de intocmirea si depunerea unor declaratii periodice. Aceste declaratii variaza in functie de tipul activitatii desfasurate si sunt create pentru a asigura o gestionare corespunzatoare a ambalajelor si deseurilor.

In cadrul unui control AFM, inspectorii efectueaza o analiza a intregii activitati a companiei, cu scopul de a confirma respectarea corecta a tuturor obligatiilor legale care revin din calitatea de contribuabil. Acest proces implica o analiza amanuntita a documentelor, procedurilor si a activitatilor desfasurate de catre societate.

In general, un control AFM este anuntat prin intermediul unui aviz de inspectie fiscala, cu o confirmare de primire de catre contribuabili, cu un interval de 15-30 de zile inainte de initiere efectiva a controlului.

De asemenea, de retinut este faptul ca AFM poate desfasura controale neanuntate, fara a transmite un aviz prealabil. In aceasta privinta, agentii economici trebuie sa fie pregatiti in orice moment pentru a raspunde eficient la astfel de inspectii, asigurandu-se ca toate documentele sunt in regula si conforme cu cerintele legale.

Ce documente sunt verificate in cazul unui control AFM?

control afm
Pentru ca o firma sa fie pregatita pentru un control AFM, aceasta trebuie sa se asigure ca toate documentele si informatiile relevante sunt disponibile si in ordine.

Un aspect fundamental in aceasta pregatire il consta in evidentierea corecta si completa a structurii ambalajelor utilizate sau introduse pe piata. Aceasta etapa necesita o identificare precisa a tuturor tipurilor de ambalaje, inclusiv ambalaje de sticla, ambalaje de plastic si/sau PET, ambalaje de hartie/carton etc, pentru a se asigura ca toate aspectele legate de ambalaje sunt acoperite corespunzator.

Utilizand datele precise cu privire la ambalajele introduse pe piata, se vor completa si depune online aceste declaratii AFM.

Ele trebuie sa fie depuse lunar sau trimestrial, in functie de situatie, si trebuie sa fie completate adecvat pana la data de 25 a lunii pentru luna/trimestrul anterior. De retinut ca depunerea simpla a declaratiilor catre AFM pe parcursul unui an calendaristic nu inseamna ca agentul economic si-a indeplinit toate obligatiile legale in ceea ce priveste gestionarea ambalajelor.

Orice firma care introduce ambalaje pe piata nationala este obligata sa plateasca suma aferentă catre bugetul de stat. Acest aspect trebuie verificat cu rigurozitate, mai ales in cadrul procesului de conformitate si control al AFM.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Inspectorii analizeaza documentele si procedurile companiei, verificand daca toate obligatiile legale au fost indeplinite corespunzator. De asemenea, acestia revizuiesc metodele de calcul folosite pentru cantitatile declarate de ambalaje, echipamente, baterii si alte obligatii, precum si corectitudinea acestor declaratii.

Taxele si contributiile la Fondul pentru Mediu sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta 196/2005, iar metodologia de calcul a acestora este prezentata in Ordinul 578/2006, cu modificari si completari. 

Pentru companiile cu puncte de lucru sau depozite, acest control AFM poate implica si o inspectie pe teren. In aceasta situatie, inspectorii verifica maniera de ambalare a produselor, tipul de produse comercializate, greutatea atribuita ambalajelor si multe alte aspecte definitorii pentru declaratiile AFM depuse online.

EnviroCons te ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile la Fondul pentru Mediu, corect si la timp!

Controlul AFM reprezinta o evaluare complexa si detaliata care vizeaza protectia mediului si respectarea legislatiei in domeniul ambalajelor si deseurilor. Pentru a face fata cu succes acestor controale, agentii economici trebuie sa fie bine pregatiti, sa aiba documentatia in regula si sa colaboreze eficient cu inspectorii AFM. 

La EnviroCons, intelegem complexitatea si importanta respectarii reglementarilor privind mediul si ambalajele si iti oferim sprijinul pentru indeplinirea obligatiilor la Fondul pentru Mediu. Efectuam calculele, dezvoltam solutii pentru optimizarea costurilor si gestionam cu precizie depunerea declaratiilor si raportarilor necesare. 

Contacteaza-ne pentru a afla cum te putem ajuta sa indeplinesti toate cerintele legislative la Fondul pentru Mediu, intr-un mod profesionist, eficient si corect. Colaborand cu specialistii EnviroCons vei beneficia de consultanta de mediu necesara pentru a-ti dezvolta afacerea responsabil si sustenabil.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.