Activitatea de raportare deseuri – o prioritate la inceput de an

Activitatea de raportare deseuri catre ANPM reprezinta una dintre obligatiile de mediu ale agentilor economici. 

Potrivit prevederilor OUG 92/2021, toate companiile generatoare si detinatoare de deseuri au obligatia de a realiza raportarea anuala a acestora catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului.

Data limita pentru indeplinirea acestei obligatii este 15 martie a anului curent. De ce facem aceasta precizare? 

Pentru ca multe dintre masurile obligatorii ce trebuie aplicate la inceput de an nu se regasesc pe lista prioritatilor agentilor economici, fapt pentru care ei se pot confrunta cu sanctiuni si amenzi destul de riguroase.

Avand in vedere acest aspect, este esential sa readucem in atentie aceasta obligatie de mediu, fiind de altfel o activitate cheie care garanteaza o gestionare corespunzatoare a deseurilor, in concordanta cu obiectul de activitate al companiei. 

In functie de specificul proceselor operationale realizate si mai ales de prevederile stabilite in documentele de reglementare, societatile economice au de depus o serie de raportari la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. 

De retinut, ca aceste raportari pot avea frecvente diferite, unele pot fi anuale, in timp ce altele trebuie realizate si depuse lunar. Daca este efectuata o activitate complexa, ce implica diferite autorizatii, raportarile cresc ca numar. De aceea, perioada transmiterii raportarilor este un aspect cheie ce trebuie avut in vedere.

Ce se urmareste prin activitatea de raportare deseuri?

raportare deseuri
In baza raportarilor, se poate crea o imagine obiectiva asupra impactului pe care il genereaza un agent economic asupra mediului.

Ei bine, cu ajutorul acestei activitati, autoritatile responsabile cu protectia mediului obtin o evidenta amanuntita a volumului de deseuri generat de firme. In aceasta evidenta se descrie clar tipul deseurilor rezultate si in ce cantitati.

In baza acestei raportari, se poate crea o imagine obiectiva asupra impactului pe care il genereaza un agent economic asupra mediului. Mai mult decat atat, firmele sunt obligate sa raporteze masurile concrete implementate in vederea gestionarii corecte a deseurilor. 

Cu alte cuvinte, in activitatea de raportare deseuri, companiile trebuie sa aiba ca focus:

  • Cantitatea de deseuri generata din activitate si tipul acestora;
  • Masurile aplicate in ceea ce priveste procesul de gestionare a deseurilor.

Aplicarea unor masuri stricte si eficiente care sa garanteze un management corespunzator al deseurilor se afla in prezent pe lista prioritatilor pe linie de mediu. In acest context, se identifica nevoia de a controla eficient modul de gestionare a deseurilor. Asadar, activitatea de raportare deseuri constituie solutia pentru a acoperi aceasta nevoie.

Plecand de la aceste raportari, companiile vor putea:

  • Sa aplice masuri de prevenire/minimizare a volumului de deseuri generat din activitate;
  • Sa conceapa si sa dezvolte practici sustenabile, care sa contribuie la o imbunatatire a activitatii, din punct de vedere mediu (spre exemplu, sa utilizeze rational anumite resurse disponibile);
  • Sa regandeasca managementul de mediu implementat la nivel de organizatie, in acord cu directiile noi stabilite atat la nivel national, cat si european.

Raportarea în format electronic a deșeurilor – o cerinta impusă de ANPM

In vederea raportarii online a deseurilor, inregistrarea in SIM – Sistemul Integrat de Mediu este primul pas pe care trebuie sa il faca o societate economica. 

Astfel, pentru a depune online raportarile, operatorul economic trebuie sa acceseze sectiunea de inregistrare, regasita pe site-ul ANPM. 

El va trebui sa completeze un formular cu date despre sediul si activitatea sa, ulterior acesta fiind trimis cu scopul de a obtine datele de autentificare pentru sistemul SIM.

Operatorul economic va primi datele pentru contul creat, pe adresa de e-mail prevazuta in formularul de inregistrare. 

De retinut ca inregistrarea in acest portal trebuie efectuata pentru fiecare punct de lucru al firmei. Cu alte cuvinte, datele de autentificare primite sunt atribuite unei singure locatii ale agentului economic.

Odata accesata platforma, societatile economice vor putea sa realizeze diferite operatiuni, precum:

  • Depunerea raportarilor anuale, prin accesarea formularelor specifice (tinand cont de aria de monitorizare);
  • Depunerea unor cereri privind revizuirea sau eliberarea unor acte precum autorizatia de mediu, aviz de mediu etc.

De asemenea, nerespectarea obligatiei de a depune aceste raportari, in acord cu reglementarile legislative va atrage sanctiuni de ordin financiar.

Concluzii

Activitatea de raportare deseuri este obligatorie pentru toti agentii economici care genereaza deseuri din activitate. Controlul impactului generat asupra mediului trebuie sa fie o prioritate pentru mediul de business. De aceea, legislatia de mediu impune aceasta masura de raportare societatilor economice.

Ai nevoie de ajutor in activitatea de raportare deseuri? Apeleaza la consultanta de mediu oferita de specialistii EnviroCons.

Compania EnviroCons pune la dispozitie un portofoliu variat de servicii si solutii de mediu,  menite sa garanteze o aliniere cu prevederile legale, inlaturand orice nesiguranta in cazul unui control de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.