Evidenta deseurilor, esentiala pentru activitatea de raportare

Evidenta deseurilor este o cerinta obligatorie pentru toate societatile economice care genereaza si detin deseuri, atat periculoase, cat si nepericuloase.

In baza unei evidente clare si transparente a volumului si a naturii deseurilor generate din activitate, agentul economic efectueaza raportarea anuala a deseurilor, aceasta fiind de altfel o alta obligatie de mediu prevazuta in legislatie.

Reglementarile legislative privind regimul deseurilor sunt extrem de riguroase, ele implicand multiple monitorizari asupra modului in care sunt gestionate acestea. Asigurand transparenta in expunerea cantitatii reale de deseuri generate si a masurilor aplicate in privinta gestionarii sigure a lor, agentii economici dovedesc asumarea raspunderii lor pentru impactul activitatilor lor asupra mediului.

Pentru a obtine un control eficient al deseurilor, efectuarea unei evidente complexe a acestora este cheia. 

Ce rol joaca evidenta deseurilor in activitatea de raportare?

Raportarea deseurilor reprezinta una dintre obligatiile prevazute de legislatia de mediu actuala. Raportarile realizate de companii dovedesc modul lor de a asigura un management corect al deseurilor, in concordanta cu specificul activitatii lor.

Insa, cum pot agentii economici sa asigure raportarea anuala a deseurilor? Raspunsul il consta evidenta deseurilor, fiind actul in care sunt inregistrate deseurile generate, in functie de cantitatea si tipul lor. 

Prin intermediul evidentei deseurilor, operatorii economici isi pot monitoriza efectele generate mediului si pot aplica masuri corective sau de imbunatatire a activitatii, care sa minimizeze cantitatea de deseuri generata.

Evidenta deseurilor – ce prevede legislatia de mediu?

Gestionarea deseurilor este o activitate reglementata prin:

  • OUG 92/2021 privind regimul deseurilor;
  • HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei integrand deșeurile, inclusiv cele periculoase.

Potrivit noilor reglementari, companiile generatoare/detinatoare de deseuri trebuie sa realizeze si sa pastreze o evidenta cronologica lunara, pe care sa o furnizeze autoritatilor responsabile cu protectia mediului pana la data de 15 martie a anului viitor raportarii.

La ce trebuie sa acorde atentie agentii economici pentru a asigura o evidenta corecta a deseurilor?

evidenta deseurilor
Pentru societatile generatoare si detinatoare de deseuri, evidenta deseurilor este foarte importanta. In baza ei, companiile se asigura de indeplinirea obligatiilor de mediu, intr-un mod sigur si eficient. 

In vederea completarii corecte a evidentei deseurilor, firmele trebuie sa acorde atentie codurilor unice pe care le au acestea. Cu alte cuvinte, deseurile rezultate din activitate trebuie codificate si divizate in functie de codurile mentionate in hotararea legislativa.

Incadrarea corecta a deseurilor este un aspect cheie la care trebuie sa se acorde atentie maxima, dat fiind faptul ca in cadrul hotararii se gasesc clase de deseuri, cu un continut similar.

In masura in care nu se tine cont de acest aspect, societatile economice pot avea dificultati in identificarea corespunzatoare a lor. 

In acest caz, evidenta deseurilor nu va reflecta realitatea, aspect pentru care firmele vor putea fi sanctionate, daca se constata acest lucru la un control de mediu.

De ce este importanta evidenta deseurilor?

Pentru societatile generatoare si detinatoare de deseuri, aceasta evidenta este extrem de importanta. In baza ei, firmele au garantia indeplinirii obligatiilor de mediu, intr-un mod sigur si eficient. 

Concret, cu ajutorul evidentei deseurilor, agentii economici:

  • Vor realiza raportarea deseurilor, in acord cu prevederile legale de mediu;
  • Vor concepe si dezvolta programul de prevenire si reducere deseuri (aceasta fiind o alta obligatie prevazuta de legislatie pentru operatorii care isi desfasoara activitatea in baza unei autorizatii de mediu/autorizatie integrata de mediu);
  • Vor putea avea o imagine de ansamblu asupra impactului pe care il genereaza mediului, in baza ei stabilind un plan strategic, in care sunt incluse obiective si practici sustenabile care sa garanteze o diminuare a efectelor produse;
  • Isi aliniaza activitatea in acord cu reglementarile de mediu, eliminand orice risc de sanctiuni sau penalitati. 

De asemenea, este important de retinut ca aceste societati trebuie sa pastreze aceasta evidenta minim 3 ani. Acest aspect este precizat in Ordonanta nr. 92/2021.

Intampini probleme in realizarea evidentei deseurilor? Apeleaza la specialistii EnviroCons!

Pentru alinierea activitatii la prevederile de mediu actuale, apelarea la servicii de consultanta de mediu se dovedeste a fi solutia perfecta pentru agentii economici.

Daca ai probleme in indeplinirea obligatiilor de mediu prevazute de cadrul legal, firma EnviroCons te poate ajuta sa le depasesti cu succes. Acesta iti pune la dispozitie un portofoliu variat de servicii si solutii de mediu care iti vor garanta o aliniere a activitatii la cerintele de mediu actuale.

Apeleaza la specialistii EnviroCons si vei obtine cele mai potrivite solutii de mediu pentru dificultatile intampinate, eliminand orice stres în situatia unui control de mediu!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.