Ce masuri adoptă companiile pentru a reduce amprenta de carbon?

amprenta de carbon

Astazi, companiile devin tot mai constiente de impactul activitatii lor asupra mediului, fapt pentru care investesc in tehnologii inovatoare si depun eforturi constante pentru a solutiona problemele de mediu si implementa solutii in vederea sprijinirii unui viitor sustenabil, cu o amprenta de carbon diminuata.

Emisiile de carbon rezultate din activitatile umane si impactul acestora asupra schimbarilor climatice a devenit in prezent una dintre principalele provocari globale, ele fiind integrate in toate politicile si programele europene de mediu.

La nivel european, s-au stabilit numeroase initiative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, fiind abordate noi standarde de productie si consum mult mai sigure si sustenabile. 

Astfel, companiile susțin tranziția către o economie circulară, prin intermediul integrării inovației în modelele lor de business. Un rol definitoriu îl prezintă marile companii (spre exemplu, companiile petroliere), care dispun de tehnologii de ultima generatie si resurse financiare, prin intermediul carora pot identifica:

 • solutii standard de reducere a amprentei de carbon;
 • masuri eficiente de gestionare a deseurilor, care sa ofere o perspectiva mult mai sigura pentru viitor.

In plus, aceste corporatii detin o influenta globala, fapt ce ar putea influenta pozitiv mediul de business, incurajand intreprinderile sa isi stabileasca obiective in directia reducerii amprentei de carbon.

Ce este amprenta de carbon?

Aceasta poate fi definita ca intreaga cantitate de emisii de gaze cu efect de sera (GES) generate din activitatile unei organizatii, produse, evenimente sau persoane. 

In esenta, amprenta de carbon este un instrument sau un indicator ce masoara emisiile totale de gaze cu efect de sera in vederea stabilirii impactului asupra mediului. Amprenta de carbon reprezinta si un punct de plecare pentru identificarea masurilor corective ce trebuie adoptate de firme. 

Astfel, de interes major pentru companii este analizarea, evaluarea si gestionarea acestor emisii generate, cu scopul de a facilita tranzitia catre un model de business sustenabil.

Reducerea amprentei de carbon – o prioritate pentru orice business

Activitatea umana este cea care genereaza schimbari climatice ireversibile. Cu toate acestea, impactul lor poate fi minimizat, prin reducerea semnificativa a emisiilor eliberate in atmosfera.

Schimbarile climatice reprezinta una dintre problemele majore cu care se confrunta societatea in prezent. Aceste schimbari sporesc frecventa si complexitatea fenomenelor meteorologice (inundatii, seceta, incendii etc.), ele avand serioase repercusiuni asupra omenirii. 

Activitatea umana este cea care determina toate aceste schimbari climatice ireversibile. Insa, efectele lor pot fi diminuate, prin reducerea semnificativa a emisiilor eliberate in atmosfera. In acest caz, trebuie efectuate modificari substantiale la nivel de industrie, transporturi, agricultura, model de productie/ consum sau de gestionare a deseurilor. 

Prioritar este ca organizatiile sa isi diminueze impactul asupra mediului. In acest sens, unul dintre obiective este reducerea amprentei lor de carbon, principala actiune fiind controlul si raportarea emisiilor. 

Agentii economici trebuie sa depuna eforturi constante si sa isi concentreze atentia asupra conceptului de sustenabilitate, acesta evoluand de la parte integranta a responsabilitatii sociale a companiilor la pilon de sustinere a business-urilor.

Intreprinderile trebuie sa constientizeze ca masurarea emisiilor de carbon este cheia controlarii lor.

Potrivit protocolului GHG, emisiile de gaze cu efect de sera generate de o intreprindere pot fi clasificate in 3 domenii de aplicare, mai precis:

 1. Emisii directe, rezultate din activitatea desfasurata, mai precis din surse sau operatiuni efectuate de companie (spre exemplu, emisii rezultate din generarea de energie electrica, emisii din procese chimice, combustibilul epuizat in timpul unei activitati etc.);
 2. Emisii indirecte, generate din folosirea energiei electrice si termice;
 3. Alte emisii indirecte, acestea fiind greu de controlat de catre o companie. Ele reprezinta efecte ale activitatii, insa provenienta lor nu poate fi monitorizata de companie (spre exemplu, emisii provenite din eliminarea deseurilor sau din transportul unor materiale la nivel terestru, maritim etc.)

Ce masuri adopta intreprinderile pentru a reduce amprenta de carbon?

Indreptarea catre energia din surse regenerabile poate fi elementul cheie ce sprijina dezvoltarea durabila, fiind integrat conceptul de economie circulara.

Decizia companiilor de a aborda un model de business sustenabil presupune un pas esential in dezvoltarea lor, avand un rol hotarator in mediul de afaceri si in comunitate. Cu certitudine aceasta decizie se bazeaza pe un nivel inalt de maturitate institutionala si pe un angajament asumat fata de mediul inconjurator.

Firmele trebuie se se dedice în totalitate în crearea unor practici de afaceri durabile, avand ca punct central atenuarea schimbarilor climatice si utilizarea responsabila a resurselor.

Pentru companie, reducerea amprentei de carbon va minimiza impactul ei asupra mediului, determinand:

 • Efecte financiare pozitive;
 • O aliniere la cadrul legislativ privind clima;
 • O folosire rationala a resurselor disponibile.

Masurile pe care intreprinderile le vor adopta vor genera schimbari la nivel de procese operationale, gama de produse si/sau servicii furnizate, operatiuni de cercetare si dezvoltare, gestionare deseuri si chiar investitii. 

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Printre principalele masuri ce pot fi aplicate de firme pentru a reduce amprenta de carbon mentionam:

 • Monitorizarea nivelului amprentei de carbon – fara un inventar al gazelor cu efect de sera nu se poate implementa un plan de actiune, care sa vizeze o gestionare eficienta a riscurilor aferente acestor emisii;
 • Abordarea resurselor regenerabile – indreptarea catre energia din surse regenerabile poate fi elementul cheie ce sustine dezvoltarea durabila, fiind integrat conceptul de economie circulara;
 • Investirea in tehnologii moderne si echipamente care sa eficientizeze consumul de energie – pentru o diminuare a amprentei de carbon, companiile trebuie sa abordeze tehnologii inovatoare, care sa le imbunatateasca eficienta proceselor de lucru si sa le reduca cantitatea de deseuri generata;
 • Implementarea unui program de prevenire si reducere deseuri eficient si viabil – acest program va trebui sa includa o serie de practici, obiective si actiuni de prevenire si diminuare a volumului de deseuri rezultat. In demersul de a diminua emisiile de gaze cu efect de sera, gestionarea deseuri devine o activitate definitorie, in special colectarea selectiva;
 • Participarea la programe sau initiative de protectie a mediului – implicarea in proiecte de combatere a poluarii sau de educatie ecologica are o contributie semnificativa in activitatea de promovare a acestei directii de mediu, influentand pozitiv atat mediul de business, cat si intreaga comunitate.

Concluzii

Este important ca agentii economici sa isi minimizeze impactul asupra mediului. In acest demers, una dintre prioritati este reducerea amprentei de carbon, focusul fiind pe monitorizarea eficienta si raportarea transparenta a emisiilor.

Astfel, daca ai nevoie de consultanta de mediu in demersurile privind reducerea amprentei de carbon a afacerii tale apeleaza cu incredere la compania EnviroCons. 

Cu o expertiza complexa in acest domeniu, echipa EnviroCons va identifica toate neconformitatile de mediu cu care se confrunta business-ul tau si iti va propune masurile potrivite de solutionare a problemelor, respectand cadrul legal in vigoare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.