Consultanta de mediu – Rolul ei in imbunatatirea activitatii de gestionare deseuri

consultanta de mediu

In contextul presiunilor existente la nivel global in vederea imbunatatirii nivelului de sustenabilitate, numeroase companii apeleaza la consultanta de mediu pentru a asigura o gestionare corecta a riscurilor cu care se confrunta.

Preocuparile actuale fata de mediu si cadrul legal tot mai complex produc constant schimbari in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare ale afacerilor. In acest sens, este important ca agentii economici sa devina mult mai responsabili in privinta utilizarii resurselor si gestionarii eficiente a deseurilor. 

Ce rol joaca consultanta de mediu in imbunatatirea activitatii de gestionare deseuri?

Prin intermediul consultantei de mediu, organizatiile dispun de cele mai eficiente solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu, aparute pe fondul generarii deseurilor si nu numai.

In prezent, consultanta de mediu pentru un business este vitala, tinand cont de noile politici și strategii de mediu care urmaresc tranzitia catre dezvoltarea sustenabila a societatii. In plus, prin intermediul acestor servicii de consultanta, organizatiile reusesc cu succes sa isi alinieze activitatea economica la cadrul legal de mediu, contribuind totodata la construirea unui viitor sigur si prosper.

De asemenea, companiile beneficiaza de cele mai bune practici si solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta, in urma generarii deseurilor si nu numai. 

In esenta, aceste servicii de consultanta sprijina organizatiile in demersurile lor de a se mentine responsabile pentru impactul activitatilor lor asupra mediului, asigurand o indeplinire prompta a obligatiilor impuse de legislatie, intr-un mod transparent si corect.

Consultanta de mediu asigura o crestere a performantei de mediu a business-urilor

Pentru companiile generatoare si detinatoare de deseuri, una dintre prioritatile majore consta in abordarea unui management, care sa inglobeze obiective si operatiuni clare de gestionare a deseurilor, tinand cont de cantitate si de tipul acestora. In acest context, consultanta de mediu vine in sprijinul acestora cu:

 • O evaluare corecta si transparenta a proceselor operationale desfasurate;
 • Un plan de gestionare sustenabila a deseurilor in vederea atingerii obiectivelor de mediu stabilite.

Cu alte cuvinte, in baza unui audit de mediu, consultantii vin cu solutii pentru imbunatatirea activitatii de gestionare deseuri, in concordanta cu noua viziune europeana ce are in prim plan ecologizarea economiei. Astfel, toate obiectivele de mediu ale companiei se vor indrepta catre:

 • Prevenirea generarii de deseuri;
 • Reducerea cantitatii efective de deseuri generate si a nivelului lor de toxicitate;
 • Valorificarea deseurilor prin reciclare si obtinerea unor materiale secundare necesare in diferite operatiuni industriale.

Cu ajutorul suportului oferit de specialistii de mediu sunt concepute masuri care sa imbunatateasca activitatea de gestionare deseuri, atingand cu succes toate obiectivele propuse. Bineinteles, tinand cont de obiectul de activitate al firmei, masurile trebuie sa asigure:

 • Aplicarea unor practici sustenabile in privinta utilizarii resurselor naturale si introducerea unor tehnologii moderne ecologice;
 • Promovarea unui model de productie durabil, in acord cu noile directii europene de mediu;
 • Respectarea ierarhiei deseurilor pentru cresterea nivelului de pregatire in vederea reciclarii si reutilizarii;
 • Identificarea obligațiilor ce trebuie respectate în urma evaluării operatiunilor interne (monitorizari emisii, raportari de mediu etc.);
 • Integrarea inovatiei in procesele de colectare selectiva a deseurilor;
 • Monitorizarea permanenta a volumului si naturii deseurilor generate din activitate, realizand o evidenta clara a acestora.

Ce avantaje ofera colaborarea cu o firma de consultanta de mediu?

consultanta de mediu
Consultanta de mediu sprijina companiile in demersurile lor de a se mentine responsabile pentru impactul activitatilor lor asupra mediului.

Apeland la un serviciu expert de consultanta de mediu, firmele pot beneficia de avantaje incontestabile, mai precis:

 • Obtinerea unui plan de actiune care sa ghideze activitatea intr-o maniera sustenabila;
 • Siguranta respectarii legislatiei de mediu, eliminand orice risc de amenzi sau penalitati in eventualitatea unui control de mediu;
 • Imbunatatirea imaginii publice;
 • Implicarea angajatilor in demersul de a sustine protectia mediului prin respectarea noilor directii de mediu abordate;
 • Mentinerea unui nivel inalt de protectie si siguranta a angajatilor prin gestionarea corecta a deseurilor pe amplasament (in special in cazul unor deseuri periculoase);
 • Minimizarea anumitor costuri, prin elaborarea unor planuri care imbunatatesc eficienta energetica si promoveaza reutilizarea materiilor prime.
echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Afacerea ta are nevoie de consultanta de mediu?

Te confrunti cu dificultati in intelegerea cadrului legal in vigoare privind protectia mediului? Intampini probleme in intocmirea raportarilor de mediu sau a documentatiei pentru obtinerea/ revizuirea autorizatiei de mediu? 

In acest caz, solutia cea mai eficienta de a rezolva aceste probleme consta in apelarea la consultanta de mediu. 

Companiile specializate in domeniul protectiei mediului vin in sprijinul agentilor economici cu solutii eficiente de imbunatatire a performantei de mediu. 

In acest sens, un partener de incredere pentru afacerea ta este compania EnviroCons, ce pune la dispozitia ta un portofoliu variat de servicii de consultanta in domeniul protectiei mediului.

Echipa EnviroCons sta la dispozitia ta cu specialisti gata sa-ti ofere suport in alinierea activitatilor business-ului tau la cerintele actuale de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.