Programul de prevenire si reducere deseuri – Ce prevede cadrul legal?

Societatile economice care detin autorizatie/ autorizatie integrata de mediu au obligatia de a intocmi si detine un Program de prevenire si reducere deseuri generate din activitatea desfasurata, potrivit legislatiei in vigoare.

Termenul de depunere al acestui program va fi pana la data de 31 mai. Acesta va fi transmis catre APM-ul local si, totodata, publicat pe site-ul principal al persoanei juridice. 

Aceasta masura a fost stabilita ca urmare a noilor modificari ale legislatiei europene de mediu. Cadrul european urmareste:

 • o reducere considerabila a deseurilor;
 • o crestere semnificativa a responsabilitatii fata de mediu a tuturor generatorilor de deseuri si nu numai. 

In esenta, toate noile masuri obligatorii au fost stabilite in vederea sustinerii implementarii unui management al deseurilor mult mai sustenabil, in acord cu politica europeana ce promoveaza dezvoltarea continua. 

Descopera in acest articol mai multe informatii utile despre acest program de prevenire si reducere deșeuri si rolul acestuia in sustinerea protectiei mediului.

Ce prevede legislatia de mediu cu privire la acest program de prevenire si reducere deseuri?

legislatie deseuri
Program de prevenire si reducere deseuri – O noua obligatie a legislatiei nationale de mediu

Pentru a exista o tranzitie la nivel global catre o economie in care predomina bunastarea sustenabilă, numeroase eforturi s-au indreptat asupra eficientizarii modului in care sunt folosite resursele si sunt gestionate deseurile. 

Se constata o nevoie tot mai pronuntata de a inregistra o evolutie cu privire la modul sigur de operare a activitatii de gestionare deseuri. Mai exact, identificarea unei solutii generale prin care impactul asupra mediului sa se diminueze si sa ramana in limitele de sustenabilitate impuse la nivel mondial.

Astfel, noile obiective de mediu propuse la nivel european urmaresc o imbunatatire semnificativa a activitatii de gestionare deseuri, cu accent pe actiunile de prevenire si scadere a cantitatii acestora.

Romania s-a aliniat acestor obiective de mediu, stabilind noi masuri obligatorii ce sprijina acest demers european. Ordonanta de Urgenta 92/2021 a introdus o obligatie ce prevede efectuarea unui program de prevenire si reducere deseuri de catre toti agentii economici care isi desfasoara o activitate de natura economica sau industriala in baza unei autorizatii de mediu/ autorizatie integrata de mediu.

Conform noilor reglementari:

 • Acest program trebuie publicat pe site-ul principal al societatii economice;
 • Programul trebuie sa fie depus anual la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului (APM-ul local), termenul limita  fiind 31 mai a anului urmator, accentuandu-se totodata evolutia inregistrata;
 • Pentru neintocmirea acestui program si implicit neraportarea lui, agentul economic trebuie sa suporte sanctiuni.

Ce se urmareste prin implementarea programului de prevenire si reducere deseuri la nivel de companii?

Acest program are ca scop sustinerea protectiei mediului si dezvoltarea sustenabila.

Aceasta masura s-a stabilit in urma identificarii nevoii tot mai accentuate a unei abordari integrate privind activitatea de gestionare deseuri. Agentii economici trebuie sa creeze si sa implementeze acest program, urmarind o solutie generala pentru solutionarea problemelor de mediu, in acord cu obiectul lor de activitate. 

Ce vizeaza acest program?

In esenta, programul de prevenire si reducere de deseuri trebuie sa surprinda implicarea si angajamentul companiilor in ceea ce priveste sustinerea protectiei mediului si dezvoltarea sustenabila. Practic, putem considera acest program ca un instrument national creat cu scopul de a sprijini societatile economice in dezvoltarea constanta a performantei de mediu. 

Acesta trebuie sa inglobeze o serie de practici, strategii si actiuni clare, eficiente de prevenire si reducere a volumului deseurilor generate.

Programul urmareste incurajarea firmelor in abordarea unui comportament responsabil fata de mediu.

La realizarea lui, agentul economic trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte cheie, printre care:

 • O gestionare responsabila a resurselor disponibile si a deseurilor la punctul de lucru;
 • Crearea unor produse bazate pe o viziune sustenabila, ce implica scaderea considerabila a consumului de materii prime, energie etc.;
 • Identificarea unor indicatori precisi care sa conduca la rezultatele asteptate.

Ce trebuie sa asigure acest program?

Directiile de actiune a programului trebuie sa vizeze si sa asigure in acelasi timp:

 • Abordarea unor tehnologii prietenoase cu mediul;
 • Refolosirea deseurilor reciclabile, contribuind astfel la diminuarea presiunii la nivelul resurselor disponibile;
 • Abordarea unui anumit design al produselor;
 • Motivarea si responsabilizarea personalului privind actiunea preventiva si nu cea corectiva;
 • Colectarea selectiva a deseurilor (imbunatatind astfel activitatea de pregatire pentru reutilizare, reciclare etc.);
 • Reducerea semnificativa a productiei deseurilor;
 • Implementarea unor masuri de diminuare a nivelului de periculozitate al deseurilor;
 • Colaborarea transparenta si eficienta intre companii generatoare de deseuri, firmele autorizate pentru procesul de colectare, valorificare si/ sau eliminare si autoritatile responsabile cu protecția mediului.

Acest program stabileste anumite masuri de implementare focusate pe ierarhia deseurilor, mai precis:

 • Prevenirea generarii deseurilor – acest lucru fiind solutionat prin alegerea unor tehnologii ecologice destinate utilizarii in procesele operationale ale intreprinderii;
 • Minimizarea volumului de deseuri, in situatia in care evitarea generarii lor nu este mereu posibila;
 • Valorificarea si/ sau eliminarea definitiva a deseurilor, in maniera in care sa nu determine un impact negativ asupra mediului.

In plus, acest program de prevenire si reducere deseuri este unic, conform activitatii desfasurate de agentul economic. Astfel, la intocmirea lui este necesara o imagine reala a pozitiei companiei in raport cu problemele de mediu si eficienta sistemului de management de mediu implementat. 

In acest context, realizarea unui audit de mediu devine pentru companii o prioritate majora. In baza acestui proces obiectiv de evaluare, agentul economic va:

 • avea un punct de plecare in intocmirea programului de prevenire si reducere deseuri;
 • constata neconformitatile si/ sau potentiale riscuri de mediu, ce ar putea rezulta din activitatea prestata;
 • identifica oportunitati de dezvoltare a unor activitati cheie ale companiei;
 • controla maniera in care procesele operationale se desfasoara in acord cu reglementarile de mediu.

Cu toate acestea, performanta unui audit de mediu este influentata direct de competenta auditorului. Prin urmare, numeroase intreprinderi apeleaza la ajutorul specialistilor ce ofera servicii de consultanta de mediu in vederea efectuarii auditului, intr-o maniera sigura, obiectiva si eficienta. 

Pe fondul acestui audit, consultantii de mediu vor propune masurile si directiile de actiune potrivite de imbunatatire a activitatii si de solutionare a problemelor de mediu identificate.

Astfel, pentru indeplinirea tuturor cerintelor de mediu, compania EnviroCons vine in sprijinul societatilor economice cu numeroase solutii de mediu adaptate potrivit activitatii desfasurate de acestea. Echipa EnviroCons pune la dispozitia clientilor un portofoliu divers de servicii de consultanta, astfel incat ei sa isi indeplineasca angajamentul fata de mediu, respectand cadrul legal in vigoare.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.