Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Descopera cele 8 tipuri de declaratii afm

Exista 8 tipuri de declaratii AFM pe care importatorii si producatorii care desfasoara activitati de import, achizitioneaza intracomunitar sau desfasoara activitati de productie sunt obligati sa le intocmeasca si sa le depuna, lunar sau trimestrial.
8 tipuri de declaratii afm - EnviroCons

Agentii economici care desfasoara activitati de import, achizitioneaza intracomunitar sau desfasoara activitati de productie trebuie sa depuna declaratii AFM. Legislatia impune multe obligatii legale privind intocmirea si depunerea declaratiilor lunare la Administratia Fondului pentru Mediu, in functie de activitatea desfasurata, obligatii pe care le detaliem in cele ce urmeaza (declaratii AFM = varianta prescurtata pentru declaratii la fondul pentru mediu).

Declaratiile AFM se intocmesc lunar/trimestrial pana pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioara/ trimestrul anterior. Incepand cu anul 2021, declaratia lunara la Fondul pentru mediu poate fi depusa on-line.

Taxele si contributiile la Fondul pentru Mediu sunt reglementate prin Ordonanța de Urgenta 196/2005, iar metodologia de calcul a acestora este descrisa in Ordinul 578/2006, cu modificari si completari. 

In functie de importurile efectuate si/sau de produsele puse pe piata, agentilor economici le revin una sau mai multe dintre obligatiile de mai jos, cu sarcinile fiscale aferente (contributii de plata catre AFM).

Daca nu iti este clar daca ai sau nu obligatii privind declaratiile catre fondul de mediu, am inserat la finalul articolului un video in care explicam cat de simplu posibil se poate si exemplificam cine trebuie sa depuna declaratii la fondul de mediu

Cele 8 tipuri de declaratii AFM care cad in sarcina importatorilor/producatorilor sunt:

– declaratii AFM pentru EEE-uri

– declaratii AFM pentru baterii si acumulatori

– declaratii AFM pentru anvelope

– declaratii AFM pentru ambalaje

– declaratii AFM pentru uleiuri

– declaratii AFM pentru eco taxa

– declaratii AFM pentru substante periculoase

– declaratii AFM pentru emisii

1. Declaratia AFM pentru  EEE-urile introduse pe piata

Trebuie depusa de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala EEE-uri fie prin activitate de productie EEE-uri conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare EEE-uri (pentru distributie sau chiar si pentru uz propriu) .

Acesti operatori trebuie sa asigure o rata de colectare a deseurilor din astfel de echipamente de minim 45% incepand cu ianuarie 2020 si de minim 65% incepand cu anul 2021, conform Ordonantei de urgenta nr. 15 din 2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice (va recomandam sa verificati anexele ordonantei mentionate pentru a identifica tipurile de EEE-uri pentru care aveti obligatii de raportare si care sunt cele excluse).

Daca nu se ating obiectivele mentionate mai sus, compania este pasibila de a plati o penalitate de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg pentru echipamente de iluminat, pentru diferenta între obiectivul mentionat si cantitatea de deseuri efectiv gestionata.

Declaratiile la fondul de mediu privind EEE-urile introduse pe piata se depun lunar. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face anual.

Obiectivul de reciclare se poate îndeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului. De asemenea, compania trebuie sa se inscrie în Registrul national al producatorilor de EEE mentinut de catre ANPM.

2. Declaratii AFM pentru  bateriile si acumulatorii introdusi pe piata nationala

Devin obligatorii a fi depuse de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori (ATENTIE: ca atare sau integrate in EEE-uri !!!), fie ca urmare a activitatilor de productie conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de baterii si acumulatori (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu).

Conform Hotararea de Guvern 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, modificata si completata prin HG 1079/2011, agentii economici sunt responsabili pentru gestionarea deseurilor generate de aceste baterii si acumulatori, prin atingerea unui procent anual de colectare de 45%.  Obiectivul de reciclare se poate indeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului.

Daca, la final de an, exista o diferenta intre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv se calculeaza si se plateste o contributie de 4 lei/kg pentru bateriile si acumulatorii introdusi pe piata nationala.

Declaratiile AFM privind bateriile si acumulatorii introdusi pe piata se depun lunar. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face anual. De asemenea, compania trebuie sa se inscrie in Registrul national al producatorilor de baterii si acumulatori mentinut de catre ANPM.

3. Declaratia AFM privind  cantitatile de anvelope introduse pe piata 

Toti operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope, noi sau uzate¸ fie prin activitate de productie anvelope conform obiectului de activitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de anvelope (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu). 

Conform HG nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate agentii economii mai sus mentionati  au un obiectiv anual de valorificare de 80%. Obiectivul de reciclare se poate indeplini individual sau prin transfer catre o organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului.

Daca, la final de an exista o diferenta intre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv se calculeaza si se plateste o contributie de 2 lei/kg pentru anvelopele introduse pe piata nationala.

Cand se intocmeste declaratia la fondul de mediu pentru anvelopele introduse pe piata? Raspunsul este lunar DAR calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face anual.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

4. Declaratii AFM pentru ambalajele introduse pe piata nationala

Conform Legii 249 din 2015 privind ambalajele si deseurile de ambalaje exista o prima declaratie la fondul pentru mediu privind ambalajele introduse pe piata si gestionarea deseurilor rezultate astfel incat sa se atinga un obiectiv de reciclare de 60% din totalul cantitatilor de ambalaje introduse pe piata .

Daca nu se indeplineste acest obiectiv, prin sistem individual sau prin transfer de responsabilitate, se calculeaza si se plateste o contributie de plata de 2 lei/kg . Aceasta contributie se achita pentru diferenta dintre cantitatile aferente obligatiilor anuale de gestionare si cantitatile realizate efectiv.

Obligatii privind depunerea declaratiilor lunare AFM privind ambalajele puse pe piata dar si plata anuala a contributiilor la fondul pentru mediu revin agentilor economici care:

– importa sau achizitioneaza intracomunitar materii prime,  produse ambalate sau ambalaje de desfacere (pungi, caserole, pahare, etc.);

–  introduc pe piata ambalaje de desfacere;

–  inchirieaza, sub orice forma, ambalaje;

– comercializeaza pe piata din Romania produse cu marca proprie (chiar daca sunt produse de producatori din Romania);

– reambaleaza sau supraambaleaza produse ambalate individual in vederea comercializarii;

– produc diverse lucruri/obiecte pe care le ambaleaza in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei;

ATENTIE : nu au astfel de obligatii pentru a depune declaratii la fondul de mediu (si nici pentru plata contributii AFM) agentii economici care produc pentru o terta parte care urmeaza sa livreze la export sau sa le vanda ulterior sub marca proprie. Pentru analiza situatie specifica va rugam sa ne contactati (avem experienta pe acest segment 😉 )

5. Declaratii AFM privind  uleiurile introduse pe piata 

Devin obligatorii a fi depuse de toti operatorii economici care introduc pe piata nationala uleiuri sintetice, semisintetice sau minerale, fie prin activitate de productie conform obiectului de acitvitate, fie prin activitati de import sau achizitii intracomunitare de uleiuri (pentru distributie/vanzare sau pentru uz propriu) .

Aici lucrurile s-au simplificat pentru importatori, astfel conform contributiei prevazute la art. 9 alin. (1) lit. s) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006,   s-a introdus o taxa de 0,3 lei/kg aplicata tuturor uleiurilor introduse pe piata nationala (fie ele uleiuri sintetice/semisintetice sau minerale, produse/importate printr-o achizitie intracomunitara), taxa care se evidentiaza separat pe factura si se refactureaza … pana la utilizatorul final.

Cand se intocmeste declaratia AFM privind uleiurile introduse pe piata? Raspunsul este lunar. Si tot lunar se face si plata contributiilor la fondul pentru mediu .

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

6. Declaratii AFM pentru Eco taxa (pungi de transport)

Sunt  obligatorii pentru toti operatorii economici care introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile. Pungile si sacosile pot fi rezultatul activitatii proprii conform obiectului de acitvitate, au fost puse pe piata dupa ce au fost inscriptionate/branduite sau sunt introduse pe piata nationala urmare a unui import sau achizitie intracomunitara.

Si aici lucrurile sunt simple pentru ca producatorii/importatorii sunt obligati sa declare si sa plateasca o     ecotaxa de 0,15 lei/bucata. Taxa se aplica tuturor pungilor si sacoselor vandute si se evidentiaza separat pe factura/bon fiscal … pana la utilizatorul final.

Declaratiile la fondul de mediu privind pungile si sacosele introduse pe piata se depun trimestrial. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face trimestrial.

7. Declaratii AFM privind  substantele periculoase introduse pe piata nationala

Daca produceti, importati sau achizitionati intracomunitar substante clasificate de actele normative relevante (Regulamentul REACH) ca fiind periculoase pentru mediu aveti obligatia de a le declara la fondul de mediu lunar si de a plati o contributie de 2% din valoarea de vanzare a substantelor introduse pe piata, exclusiv TVA.

8. Cine trebuie sa depuna declaratia AFM  emisiile provenite din surse fixe?

Operatorii economici  detinatori a unei surse fixe precum centrale termice, generatoare electrice, stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu.

Taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, in cuantumul prevazut in anexa nr. 1 din OUG nr. 196/2005, in conformitate cu OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 9 alin. (1) lit. b), au obligatia de a le intocmii toti operatorii economici detinatori de surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu, de exemplu detinatorii de centrale termice pe gaz, care au o capacitate mai mare sau egala cu 1 MW.

Declaratia la fondul de mediu privind emisiile de poluanti in atmosfera se depune lunar. Calculul contributiilor la fondul pentru mediu si plata acestora se face lunar.

In incheiere, te invit sa urmaresti video-ul de mai jos ca sa intelegi mai bine cine are obligatii la fondul pentru mediu si trebuie sa depuna declaratii AFM

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.