Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Evidenta gestiunii deseurilor – Cerința cheie pentru sustenabilitatea afacerii

Calculator - Profesional

Evidenta gestiunii deseurilor reprezinta, conform legislatiei in vigoare, o obligatie fundamentala pentru orice societate economica care produce si/sau detine deseuri, impunand necesitatea unei monitorizari riguroase a cantitatii si tipului acestora.

Evidenta gestiunii deseurilor este o componenta cheie in eforturile de prevenire si minimizare a impactului asupra mediului. Prin documentarea si monitorizarea constanta a fluxurilor de deseuri, firmele contribuie la promovarea unei gestiuni responsabile, reducand amprenta ecologica si consolidandu-si angajamentul fata de sustenabilitate. 

Astfel, evidenta gestiunii deseurilor reprezinta un instrument strategic in cadrul procesului general de gestionare a deseurilor, orientand organizatiile catre practici eficiente si mai ecologice.

Evidenta gestiunii deseurilor – o masura obligatorie ce trebuie realizata de catre toate firmele care genereaza deseuri! 

In conformitate cu reglementarile OUG 92/2021, societatile generatoare de deseuri sunt obligate sa intocmeasca si sa pastreze o evidenta cronologica lunara, furnizand autoritatilor responsabile cu protectia mediului aceste date pana la data de 15 martie a anului urmator raportarii.

Aceasta evidenta reprezinta o practica esentiala in conformitate cu cerintele legislative si actioneaza ca pilon de baza pentru raportarea anuala a deseurilor. Prevederile referitoare la regimul deseurilor sunt extrem de riguroase si implica monitorizari frecvente asupra modului in care acestea sunt gestionate. 

Prin asigurarea transparentei in raportarea cantitatii reale de deseuri generate si a masurilor aplicate pentru gestionarea lor sigura si eficienta, agentii economici demonstreaza asumarea responsabilitatii pentru impactul activitatilor lor asupra mediului.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

In procesul complex de gestionare a deseurilor, o atentie deosebita trebuie acordata codurilor unice asociate acestora, un element esential pentru completarea corecta a evidentei. Conform cadrului legal, deseurile rezultate din activitatea unei firme trebuie sa fie codificate si clasificate conform codurilor specifice stabilite in hotararea legislativa.

O interpretare gresita a acestor coduri conduce la incadrarea incorecta a categoriilor de deseuri, creand premisele unui management deficitar al acestora. Este important de subliniat ca interpretarile incorecte ale codurilor atrag sanctiuni considerabile, mai ales daca se constata nereguli in cadrul unui control de mediu. 

Pentru a evita aceste riscuri, companiile trebuie sa asigure o intelegere corectă si aplicarea in consecinta a codurilor unice, asigurandu-se ca gestioneaza deseurile in conformitate cu normele legale.

Evidenta gestiunii deseurilor sprijina afacerile in drumul lor catre sustenabilitate

evidenta gestiunii deseurilor
In era in care durabilitatea si responsabilitatea sociala devin criterii fundamentale pentru succesul unei afaceri, adoptarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor devine esentiala.

Evidenta riguroasa a acestei gestionari nu numai ca indeplineste cerintele legale, dar si serveste ca un instrument puternic in sprijinul afacerilor in eforturile lor de a deveni mai sustenabile.

Principalele avantaje ale unei evidente bine intocmite a gestionarii deseurilor includ:

  • Conformitate legala – Evidenta gestiunii deseurilor detaliata asigura respectarea stricta a normelor legale in ceea ce priveste managementul lor, reducand riscul de amenzi si sanctiuni.
  • Optimizarea resurselor – Identificarea precisa a tipurilor si cantitatilor de deseuri permite agentilor economici sa isi optimizeze procesele operationale, reducand astfel consumul inutil de resurse si minimizand volumul de deseuri generat.
  • Eficienta operationala – Prin evidenta riguroasa, se identifica posibilitati de eficientizare a proceselor, contribuind la reducerea costurilor operationale si la cresterea eficientei generale.
  • Reducerea impactului asupra mediului – Evaluarea detaliata a deseurilor genereaza informatii esentiale pentru implementarea unor practici sustenabile, contribuind la minimizarea impactului asupra mediului.
  • Responsabilitate sociala si imagine pozitiva – Afacerile cu o evidenta corecta si transparenta in privinta gestionarii deseurilor transmit un mesaj puternic de angajament fata de responsabilitatea sociala, consolidandu-si imaginea in ochii consumatorilor si partenerilor.

Intampinati probleme in realizarea evidentei gestiunii deseurilor? Specialistii EnviroCons sunt aici pentru a va oferi suport de specialitate!

Beneficiind de cunostintele noastre specializate, va puteti concentra pe activitatile-cheie ale afacerii dumneavoastra, avand increderea ca aspectele legate de gestiunea deseurilor sunt solutionate eficient si responsabil. 

Impreuna, putem identifica solutii personalizate pentru provocarile specifice cu care va confruntati, contribuind astfel la durabilitatea si conformitatea afacerii dumneavoastra.

Indiferent ca este vorba despre gestiunea deseurilor, obtinerea autorizatiilor de mediu si a vizelor sau alte aspecte legate de responsabilitatea de mediu, specialistii EnviroCons va ofera expertiza necesara pentru a depasi cu succes provocarile si a construi o afacere mai sustenabila.

Apelati la specialistii EnviroCons si veti obtine cele mai bune solutii de mediu pentru problemele intampinate, eliminand orice stres în situatia unui control de mediu!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.