Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Functionare fara autorizatie de mediu – Riscuri si sanctiuni

Functionare fara autorizatie de mediu - Riscuri si sanctiuni - Curtea

Functionare fara autorizatie de mediu – este o practica cu efecte grave atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru agentii economici. In ciuda cerintelor legale clare si a obligativitatii obtinerii unei autorizatii de mediu inainte de desfasurarea activitatilor cu impact asupra mediului, exista operatori economici care aleg sa ocoleasca aceste reguli. 

Aceasta atitudine reprezinta un risc major, atat din punct de vedere ecologic, cat si juridic.

Necunoasterea legii nu ofera scuza in fata responsabilitatilor legate de conformitatea cu prevederile legale. Este esential ca toti agentii economici sa fie constienti de obligatiile lor si sa se asigure ca respecta in mod corect normele si reglementarile de mediu.

Intr-o societate in care protejarea mediului a devenit o prioritate, ignorarea acestor responsabilitati genereaza consecinte grave pentru orice business.

Functionare fara autorizatie de mediu – Riscuri majore si sanctiuni asociate 

Riscurile asociate situației de functionare fara autorizatie de mediu sunt variate si semnificative. Fara supravegherea si reglementarea adecvata a activitatilor economice/industriale din punct de vedere mediu, firmele se expun unor riscuri semnificative, care provoaca efecte ireparabile. 

Consecinte ecologice

Spre exemplu, in continutul autorizatiei de mediu se regasesc aspecte legate de gestionarea corecta a deseurilor. In acest context, fara autorizatia de mediu, agentul economic poate sa nu implementeze practici corecte de colectare si manipulare a deseurilor, conducand la efecte negative generate mediului.

Un alt exemplu relevant este legat de expunerea la substante periculoase. In lipsa implementarii masurilor corecte de manipulare si gestionare a acestora, agentul economic pune in pericol sanatatea personalului. In plus, poate exista riscul unor scurgeri, incendii sau alte situatii exceptionale.

Prin urmare, autorizatia de mediu are un rol esential in reglementarea si monitorizarea activitatilor economice care pot afecta mediul inconjurator. Prin stabilirea cerintelor si regulilor specifice, autorizatia de mediu asigura ca agentii economici respecta practicile corecte de gestionare a deseurilor si protejeaza sanatatea personalului si a mediului.

Amenzi substantiale

functionare fara autorizatie de mediu
Agentii economici care nu respecta obligatia de a solicita si obtine actele de reglementare conform prevederilor legale se expun riscului de a primi amenzi substantiale, cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei (RON).

Pe langa consecintele ecologice, o functionare fara autorizatie de mediu atrage sanctiuni financiare semnificative. Legea prevede amenzi pentru aceste incalcari. Aceste sanctiuni pun in pericol stabilitatea financiara a unei companii, fiind afectata imaginea companiei in randul clientilor si a partenerilor de afaceri.

Legislatia de mediu, prin Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului, impune reguli si cerinte stricte in acest sens. Mai precis, functionarea fara autorizatie de mediu atrage aplicarea unor amenzi, in acord cu prevederile legale.

In cadrul controalelor desfasurate de catre Garda de Mediu, persoanele juridice care nu respecta obligatia de a solicita si obtine actele de reglementare conform prevederilor legale se expun riscului de a primi amenzi substantiale, cuprinse intre 30.000 si 60.000 lei (RON).

Aceste amenzi aplicate in urma unui control de mediu au scopul de a descuraja, sanctiona practicile neregulamentare si de a asigura conformitatea cu legislatia. Ele reflecta gravitatea incalcarii obligatiei de a obtine autorizatia de mediu, subliniind importanta respectarii reglementarilor si a responsabilitatii fata de protectia mediului inconjurator.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Oprirea activitatii

In unele cazuri, functionarea fara autorizatie de mediu conduce la oprirea imediata a activitatii. Autoritatile pot emite ordine de suspendare a activitatii si pot inchide temporar sau definitiv operatiunile care nu detin autorizatia de mediu necesara. 

Oprirea activitatii genereaza consecinte financiare semnificative pentru companie. In primul rand, compania sufera pierderi majore, deoarece operatiunile sunt intrerupte.

In plus, exista costuri suplimentare asociate cu indeplinirea cerintelor pentru obtinerea autorizatiei de mediu sau cu remedierea neconformitatilor identificate de autoritati. Acest lucru poate implica investitii in echipamente sau tehnologii care pot fi costisitoare.

Pe langa consecintele financiare, oprirea activitatii fara autorizatie de mediu afecteaza si imaginea companiei. Oamenii sunt tot mai sensibili la problemele legate de mediu si sustenabilitate. Companiile care nu respecta reglementarile si nu iau masuri adecvate pentru protejarea mediului pot fi percepute negativ de catre consumatori, parteneri de afaceri si alte parti interesate. 

Prin urmare, se va pierde increderea si loialitatea clientilor si se va deteriora relatiile cu partenerii comerciali sau cu autoritatile responsabile cu protectia mediului.

Ai nevoie de suport pentru obtinerea autorizatiei de mediu? Apeleaza la serviciile oferite de EnviroCons!

Cand alegi EnviroCons, alegi un partener de incredere care isi propune sa obtina rezultate excelente si sa te sprijine in toate aspectele legate de obtinerea autorizatiei de mediu.  

Compania pune la dispozitie servicii complete si solutii personalizate, oferind consultanta de mediu adaptata nevoilor si obiectivelor specifice ale clientilor.

Specialistii EnviroCons detin cunostinte vaste in domeniul reglementarilor de mediu si inteleg complexitatea acestui proces. De la intocmirea documentatiei pana la evaluarea impactului asupra mediului si implementarea masurilor de conformitate, specialistii se asigura ca operatiunile se desfasoara in concordanta cu cerintele legale.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.