Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Etapele-cheie ale unui audit de mediu eficient

Etapele-cheie ale unui audit de mediu eficient - management

Un audit de mediu reprezinta instrumentul de evaluare a impactului activitatilor unei firme asupra mediului și a alinierii sale cu legislația în vigoare.

Cu toate ca termenul „audit” poate sugera o conotatie negativa sau de supraveghere, în realitate, auditul este un proces esential si pozitiv in domeniul protectiei mediului si al dezvoltarii durabile.

In Ordinul 50/2004 privind Stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, un audit de mediu reprezintă instrumentul managerial de evaluare sistematica, periodica si obiectiva a performantei organizatiei, a sistemului de management si a proceselor implementate in vederea protectiei mediului. 

Practic, prin realizarea unui audit de mediu este furnizata o imagine detaliata a modului in care o companie gestioneaza impactul sau asupra mediului. Acest proces de evaluare dezvaluie oportunitati pentru imbunatatirea practicilor si a performantei de mediu ale organizatiei.

Auditul de mediu in detaliu: Etapele cheie ale unui proces eficient

Auditul de mediu se desfasoara in cadrul organizatiei, implicand o echipa de experti interni sau consultanti specializati.

Acesta implica mai multe etape esentiale, ele fiind fundamentale pentru evaluarea corespunzatoare a activitatii companiei. Iata care sunt aceste etape cheie:

Planificarea auditului

Planificarea auditului reprezinta fundatia pe care se construieste intregul proces de evaluare. Este momentul in care se definesc cu claritate scopul si obiectivele auditului. Aceasta inseamna identificarea exacta a aspectelor de mediu care urmeaza sa fie evaluate si analizate. 

Astfel, o planificare riguroasa asigura ca auditul este bine directionat, bine organizat si eficient, oferind astfel cele mai bune sanse de a:

 • identifica corect aspectele de mediu critice;
 • dezvolta solutii eficiente pentru imbunatatirea performantei de mediu a organizatiei.

Evaluarea documentelor

In timpul unui audit de mediu, documentele devin instrumente de baza pentru auditori, ajutandu-i sa evalueze cu precizie performanta de mediu a organizatiei. De asemenea, ele servesc ca punct de plecare pentru identificarea posibilelor neconformitati.

Printre cele mai importante acte supuse verificării mentionam:

 • Politica și procedurile de mediu implementate la nivel de organizație – Aceste documente descriu modul in care compania abordeaza si gestioneaza chestiunile legate de mediu in cadrul operatiunilor sale.
 • Reglementarile de mediu aplicabile firmei – Auditorii examineaza daca organizația respecta reglementarile si legile de mediu relevante pentru sectorul sau de activitate.
 • Documentele de reglementare a activitatii din punct de vedere mediu – In cazul activitatilor cu impact asupra mediului, prioritare sunt actele care atesta dreptul companiei de a desfasura anumite operatiuni si care includ conditii specifice pentru protectia mediului. Printre aceste documente se numara:  autorizatia de mediu si viza anuala a autorizatiei de mediu.
 • Rapoartele de monitorizare factori de mediu – Sunt verificate și rapoartele de monitorizare a calitatii aerului, apei, solului, precum si alte documente care ofera date cu privire la impactul asupra mediului.
 • Programul de prevenire si reducere deseuri implementat la nivel de companie – Revizuirea acestui program este esentiala pentru a garanta ca organizatia adopta o atitudine responsabila si durabila in ceea ce priveste gestionarea deseurilor generate, contribuind astfel la respectarea reglementarilor de mediu in vigoare.
 • Alte acte care atesta respectarea obligatiilor de mediu – Printre cele mai importante documente verificate sunt: raportarea anuala a deseurilor (potrivit Ordonantei de Urgenta 92/2021), evidenta deseurilor, actele care dovedesc obligatiile de respectat către Fondul pentru Mediu etc.

Inspectia amplasamentului agentului economic

audit de mediu
In timpul acestei vizite, echipa de audit se deplaseaza la locatiile fizice ale companiei pentru a efectua o inspectie directa si detaliata.

Echipa de audit verifica daca firma respecta reglementarile de mediu aplicabile locatiei si sectorului sau de activitate (spre exemplu, se verifica daca sunt respectate planurile de gestionare a deseurilor, precum si orice alte cerinte specifice stabilite de autoritatile de mediu).

Orice nereguli sau neconformitati identificate in timpul inspectiei sunt analizate si aduse la cunostinta companiei pentru remediere.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Evaluarea datelor colectate si elaborarea unui raport de audit

Dupa colectarea informatiilor si realizarea inspectiilor pe teren, auditorii analizeaza meticulos datele pentru a verifica conformitatea cu reglementarile de mediu. 

In baza acestor evaluari, se elaboreaza un raport de audit detaliat, care cuprinde constatarile, recomandarile si concluziile. 

Raportul de audit reprezinta un instrument esential pentru luarea deciziilor strategice si pentru imbunatatirea sustenabilitatii si responsabilitatii de mediu ale organizatiei.

Planificarea actiunilor corective

Dezvoltarea unui plan bine conceput si priorizarea actiunilor sunt esentiale pentru remedierea neconformitatilor si imbunatatirea performantei de mediu. Odata cu implementarea planului, se asigura ca fiecare actiune este pusa in practica eficient si in termenele stabilite. 

Acest proces implica o coordonare a resurselor si o supraveghere atenta a progresului. Prin intermediul acestor masuri, companiile pot repara deficientele, optimiza practicile si asigura un impact minim asupra mediului.

Privind catre viitor: Realizarea unui audit de mediu cu echipa EnviroCons

Lucrand in stransa colaborare cu organizatiile, compania EnviroCons identifica in detaliu modul in care activitatile acestora genereaza efecte asupra mediului. Aceasta analiza profunda stabileste baza pentru identificarea solutiilor corective necesare si respectarea stricta a reglementarilor de mediu.

Realizarea unui audit de mediu cu EnviroCons nu reprezinta doar un pas catre respectarea legilor de mediu, ci si o miscare strategica pentru consolidarea imaginii companiei si sustinerea obiectivele generale de protejare a mediului. 

Echipa EnviroCons ofera consultanta de mediu, garantand firmelor o imbunatatire a performantei de mediu si o aliniere a activitatii la cadrul legal in vigoare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.