Cum poate fi imbunatatita activitatea de gestionare deseuri?

gestionare deseuri

Activitatea de gestionare deseuri este o tema din ce in ce mai complexa nu doar in Romania, ci in foarte multe state europene. Imbunatatirile tehnologice si schemele de reciclare se dovedesc a fi insuficiente pentru a contracara productia de deseuri (aflata in crestere). 

Multe dintre dificultatile generate se datoreaza in mare parte preocuparilor tot mai pronuntate ale populatiei cu privire la efectele asupra mediului, sanatatii si bunastarii intregii societati. 

Politica UE privind deseurile: Obiective principale si directii de actiune

Politica europeana actuala privind deseurile urmareste sa eficientizeze activitatea de gestionare deseuri, tratandu-le ca pe o resursa valoroasa. In plus, numeroase eforturi se indreapta catre obtinerea unei societati europeane de reciclare in care tarile membre sa-si poata dezvolta sisteme autonome de eliminare deseuri. 

Actualele reglementari europene privind deseurile sunt complexe, fiind stabilite operatiuni clare de gestionare a lor, tinand cont de tipul de deseu generat. Totodata, pentru a fi considerata o resursa, deseurile trebuie sa corespunda noilor principii legate de incetarea statutului de deseu.

Legislatia europeana de mediu urmareste tranzitia catre o economie verde, ce promoveaza practici durabile la nivelul activitatilor economice. In aceasta situatie, doua aspecte sunt prioritare:

 • Utilizarea responsabila a resurselor naturale;
 • Gestionarea eficienta a deseurilor generate.

Cum se poate implementa o astfel de economie? 

Tranzitia la o economie verde implica incurajarea abordarii unor standarde de productie sustenabile. In sectorul de productie este prioritara promovarea conceptului de inovatie, in care resursele se afla intr-un proces de recirculare. In maniera aceasta se va atinge si obiectul privind prevenirea generarii de deseuri si diminuarea efectelor acestora asupra mediului

In acest context, legislatia de mediu se concentreaza asupra raspunderii extinse a producatorului, fiind stabilite reglementari legate de:

 • Abordarea unor practici noi in vederea reducerii costurilor privind ciclul de viata al produselor;
 • Implementarea tehnologiilor de ultima generatie in vederea (re)folosirii diferitelor componente;
 • Crearea unor produse durabile, ce implica diminuarea consumului de materii prime, energie etc.;
 • Dezvoltarea unor sisteme sau instrumente eficiente in vederea monitorizarii calitatii datelor de mediu etc.

Cum pot societatile economice sa isi imbunatateasca activitatea de gestionare deseuri?

gestionare deseuri
Legislatia nationala de mediu responsabilizeaza societatile economice in ceea ce priveste promovarea managementului durabil al deseurilor.

Din perspectiva activitatii de gestionare deseuri, directiile europene de actiune urmaresc in linii mari:

 • Folosirea rațională a resurselor cu inglobarea unor elemente cheie ale economiei circulare;
 • Facilitarea procesului de reciclare si folosirea materiilor prime secundare;
 • Diminuarea continutului de substante periculoase din deseuri;
 • Minimizarea volumului de deseuri generat din activitatile companiilor (in special firmele mari din diverse ramuri industriale).

Sintetizand, managementul integrat al deseurilor face parte din planul actual al dezvoltarii durabile. Acesta presupune includerea conceptului de economie verde, fundamentat pe ideea reciclarii si valorificarii.

Astfel, la nivelul companiilor generatoare si/ sau detinatoare de deseuri se doresc a fi puse in aplicare urmatoarele masuri:

 • Abordarea unor practici sustenabile si noi moduri de eficientizare în privința consumului resurselor naturale, abordând un comportament responsabil;
 • Introducerea inovatiei în operatiunile de colectare si reciclare a deseurilor;
 • Imbunatatirea nivelului de pregătire pentru refolosire si reciclare prin aplicarea ierarhiei de gestionare a deseurilor;
 • Monitorizarea constanta a cantitatii si tipului de deseuri generate din activitatea desfasurata (prin efectuarea unei evidente, in acord cu politicile si reglementarile nationale);
 • Mentinerea unei colaborari transparente cu autoritatile responsabile cu protectia mediului.
echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Noile masuri obligatorii urmaresc o imbunatatire a activitatii de gestionare deseuri

Legislatia nationala de mediu responsabilizeaza companiile generatoare de deseuri in ceea ce priveste activitatea de gestionare, fiind pus un accent deosebit asupra manierei de colectare selectiva a acestora. 

Ordonanta de Urgenta 92/2021 prevede masuri obligatorii noi pe care producatorii si/ sau detinatorii de deseuri trebuie sa le respecte. Aceasta noua ordonanta are ca scop ghidarea Romaniei catre o societate responsabila in ceea ce priveste promovarea managementului durabil al deseurilor, cu focus pe aplicarea corecta a ierarhiei deseurilor.

Prin alinierea activitatilor economice cu efecte negative asupra mediului la cadrul legal national privind regimul deseurilor, firmele isi declara sprijinul catre construirea unui viitor sustenabil si prosper pentru generatiile viitoare.

Prin urmare, pentru imbunatatirea activitatii de gestionare deseuri, legislatia de mediu prevede mai multe masuri obligatorii. Printre cele importante mentionam:

 • Intocmirea si menținerea unui program de prevenire si reducere deseuri de catre companiile ce efectueaza o activitate in baza unei autorizatii de mediu/ autorizatie integrata de mediu;
 • Realizarea si transmiterea raportarii anuale a deseurilor catre ANPM privind activitatea de gestionare a acestora (aceste raportari de mediu permit un control mai riguros al deseurilor);
 • Raportarea anuala a uleiurilor uzate si predarea cu titlu gratuit a volumului total doar societatilor autorizate in procesele de colectare, valorificare si/sau de eliminare (pentru producătorii și deținătorii de uleiuri uzate, exceptând persoanele fizice).

Acestea sunt cateva dintre masurile obligatorii prevazute in Ordonanta de Urgenta 92/2021. Mai multe informatii despre principalele modificari din aceasta ordonanta in legislatia de mediu regasiti in acest articol.

Concluzii

Legislatia nationala de mediu se afla intr-o continua schimbare, acest lucru fiind datorat in mare parte de implementarea la nivel european a unor practici de protectie a mediului in acord cu evolutia tehnologica. 

Astfel, noile masuri obligatorii impuse la nivel national au ca scop imbunatatirea activitatii de gestionare deseuri, in acord cu politicile europene si mondiale care sustin dezvoltarea durabila.

Daca ai nevoie de consultanta de mediu in demersurile tale privind alinierea afacerii la legislatia actuala apeleaza la compania EnviroCons. Aceasta iti va oferi solutii eficiente, adaptate activitatii tale si te va ajuta in respectarea tuturor obligatiilor de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.