Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Ce aspecte sunt prevazute in Programul de prevenire si reducere deseuri?

program de prevenire si reducere deseuri

Programul de prevenire si reducere deseuri este o noua masura obligatorie prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2021, stabilita pe fondul promovarii unui management eficient si durabil al deseurilor. 

Politica de mediu europeana se concentreaza asupra manierei de utilizare a resurselor naturale si de gestionare corecta a deseurilor. 

Raspunzand prompt la aceasta noua directie europeana de mediu, Romania depune toate eforturile in implementarea unor bune practici, care sa conduca la o crestere a performantei la nivel national. In acest sens, cadrul legal urmareste:

  • Obtinerea unui nivel inalt de responsabilizare al societatilor economice prin implementarea unui program de prevenire si reducere deseuri, sprijinind dezvoltarea durabila;
  • Producerea unor produse bazate pe o perspectiva sustenabila, care sa minimizeze consumul de materii prime;
  • Cresterea implicarii cetatenilor privind abordarea unui model de consum durabil.

Masura obligatorie de intocmire si detinere a unui program de prevenire si reducere deseuri, trebuie respectata de catre toate persoanele juridice ce efectueaza activitati economice/ industriale, sub prevederile unei autorizatii de mediu/ autorizatie integrata de mediu.

Ce trebuie sa includa Programul de prevenire si reducere deseuri?

programul de prevenire si reducere deseuri
Programul de prevenire si reducere de deseuri trebuie sa arate implicarea si angajamentul societatilor economice in ceea ce priveste sustinerea protectiei mediului.

Acest program trebuie sa contina informatii clare despre situatia actuala a activitatii de gestionare. Totodata, este primordial sa se regaseasca un plan de actiune care sa inglobeze strategii si masuri eficiente de prevenire a deseurilor, in concordanta cu obiectul de activitate al companiei.

In mod cert, pentru a crea acest program este necesara realizarea unui audit de mediu, evaluandu-se:

  • Fiecare proces operational desfasurat de societatea economica;
  • Punctele tari si slabe ale sistemului de management de mediu, abordat la nivel de organizatie;
  • Masurile de imbunatatire implementate de acesta, in raport cu impactul generat de activitate asupra mediului.

In acest caz, efectuarea acestui audit se recomanda a fi realizata de catre companii specializate in domeniul protectiei mediului. In mod cert, specialistii care ofera servicii de consultanta de mediu detin expertiza necesara in ceea ce priveste evaluarea obiectiva si corecta a unei activitati economice din punct de vedere mediu. 

Pe fondul auditului de mediu, specialistii vor recomanda masuri de imbunatatire a managementului aplicat, care sa elimine potentialele riscuri de mediu cu care s-ar putea confrunta agentul economic.

In urma rezultatelor auditului de mediu, operatorul economic concepe si implementeaza acest program, urmarind o gestionare corecta si eficienta a:

  • resurselor disponibile;
  • deseurilor generate la punctul sau de lucru. 

Eforturile agentului economic trebuie sa se indrepte asupra prevenirii generarii deseurilor. Prin intermediul acestor eforturi, se va putea forma un comportament rational in privinta utilizarii resurselor. 

Prin urmare, la crearea acestui program, compania trebuie sa aiba in vedere promovarea unor modele noi de productie sustenabila. Ele vin in sprijinul obiectivelor europene legate de prevenirea generarii deseurilor.

Aspecte vizate in Programul de prevenire si reducere deseuri

In esenta, programul trebuie sa contina:

  • Date generale despre societatea economica;
  • Date despre procesele operationale desfasurate la punctul sau de lucru;
  • Date despre tipurile de deseuri ce sunt rezultate din activitatea prestata;
  • Obiectivele strategice si masurile legate de prevenirea si diminuarea considerabila a productiei deseurilor (in acord cu ierarhia deseurilor);
  • Planul de actiune privind gestionarea deseurilor pe amplasament, in acord cu reglementarile de mediu;
  • Date referitoare la monitorizarea aplicabilitatii masurilor de imbunatatire regasite in planul de actiune;
  • Indicatori minimi de performanta relevanti in contextul presiunilor de mediu corelate generarii de deseuri.
Prin alinierea activitatilor economice la legislatia de mediu, companiile isi arată implicarea catre construirea unui viitor sustenabil si prosper.

In baza obiectului de activitate al societatii economice, acest program trebuie sa garanteze o eficienta a planului de minimizare a volumului deseurilor generate. In acest caz, in program trebuie sa fie specificate informatii clare despre:

  • Activitatea de colectare selectiva a deseurilor;
  • Predarea constanta a deseurilor catre societatile autorizate in activitatile de colectare, transport, valorificare/ eliminare a acestora (conform cu prevederile cadrului legal);
  • Modul in care sunt eficientizate procedurile de folosire a resurselor disponibile;
  • Rolul si sarcinile personalului responsabil cu mediu in ceea ce priveste respectarea planului si masurilor de imbunatatire.

Putem spune ca programul integreaza cele mai performante practici si directii de actiune pe fiecare activitate in parte, asigurand o solutionare a problemelor de mediu si o crestere a performantei la nivel de companie. 

Daca masurile implementate la nivel organizational sunt interconectate cu standardele moderne de protecție a mediului abordate la nivel european, cu siguranta putem vorbi de o tranzitie catre dezvoltarea durabila a societatii.

Concluzii

Programul de prevenire si reducere deseuri al unei societati economice trebuie sa reflecte noile directii de actiune pentru mediu, promovate la nivel european. Acesta este unic, fiind adaptat in functie de obiectul de activitate al companiei. 

Prioritar este ca la crearea lui sa existe o constientizare a situatiei reale a activitatii de gestionare deseuri in raport cu cerintele de mediu actuale.

Daca ai nevoie de consultanta in acest sens, compania EnviroCons te poate ajuta cu solutii de mediu potrivite activitatii pe care o desfasori. 

Afla de la specialistii EnviroCons cum poti sa iti indeplinesti eficient si corect toate obligatiile de mediu.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.