Managementul riscului de mediu – Ce presupune si ce avantaje ofera companiilor?

Managementul riscului de mediu a devenit o necesitate astazi intr-o companie, pe fondul complexitatii problemelor actuale de mediu si a promovarii intensive a directiei de dezvoltare sustenabila a intreprinderilor. 

Legislatia de mediu tot mai stricta impreuna cu presiunea sociala si grija pentru mediu si-au pus amprenta asupra mediului de business. In plus, riscurile de mediu cu care se confrunta in prezent intreprinderile apar din cauza nealinierii cu reglementarile legislative si politicile europene aplicate

Prin urmare, companiile au constientizat nevoia implementarii unui management al riscului pe linie de mediu, acesta fiind primul pas pentru identificarea problemelor cu care se confrunta.

In ce consta managementul riscului de mediu?

managementul riscului de mediu
Managementul riscului de mediu presupune adoptarea unor decizii pe linie de mediu, care sa reduca expunerea la riscuri si sa garanteze un impact cat mai mic asupra mediului.

Toate companiile trebuie sa contina in strategia generala de afaceri o viziune cat mai sustenabila privind desfasurarea activitatii lor. In acest context, cadrul legal, standardele de mediu internationale si politicile europene reprezinta o baza solida in crearea si implementarea unui management de mediu eficient si sustenabil. 

Managementul riscului de mediu urmareste luarea unor decizii importante pe linie de mediu, care sa minimizeze expunerea la riscuri si sa asigure un impact cat mai mic asupra mediului.

Prin intermediul lui, se poate efectua o analiza a tipurilor de riscuri pe care le-ar putea intampina in timpul sau dupa desfasurarea proceselor operationale. Astfel, intreprinderile pot sa identifice cele mai potrivite solutii si masuri pe linie de mediu pentru buna functionare a activitatii.

In plus, prin implementarea managementului de risc, firmele pot sa reduca resurse financiare prin anticiparea si impiedicarea unor costuri legate de alinierea cu reglementarile legale de mediu.

Ce este definitoriu pentru managementul riscului de mediu?

Definitoriu pentru managementul riscului de mediu este analiza vulnerabilitatilor la care se expune compania. Examinarea si evaluarea lor trebuie luate in considerare constant pentru o buna desfasurare a proceselor operationale.

In plus, in baza acestor activitati se poate constata si ierarhiza riscurile, companiile reusind astfel sa le monitorizeze. Avand aceasta capacitate de a evalua riscurile de mediu, intreprinderilor vor deveni mult mai rationale si increzatoare in deciziilor lor privind afacerea.

Astfel, organizatiile pot lua decizii rationale care sa le asigure o imbunatatire a performantei de mediu, in acord cu sistemul de management abordat.

In esenta, managementul riscului de mediu poate ajuta compania in:

 • Alinierea activitatii cu legislatia in vigoare;
 • Diminuarea considerabila a costurilor operationale;
 • Prevenirea sau reducerea expunerii sale la riscuri de mediu;
 • Imbunatatirea imaginii sale in domeniul in care activeaza.

Cum se poate implementa managementul riscului de mediu?

O companie poate aborda acest tip de management atat la nivel operational, cat si la cel strategic.

Din punct de vedere operational, accentul cade pe riscurile specifice. In acest caz, obiectivele managementului consta in analizarea acestora si efectuarea unor raportari in concordanta cu criteriile de acceptabilitate a riscurilor.

Din perspectiva strategica, managementul riscului de mediu are in vedere evaluarea riscurilor la nivelul intregii organizatii si impactul lor asupra activitatii realizate. In acest caz, focusul il reprezinta crearea si dezvoltarea unei politici de mediu eficiente, care sa inglobeze masuri concrete privind gestionarea riscurilor.

Ce beneficii ofera implementarea unui management eficient al riscurilor de mediu?

managementul riscului de mediu
Cu ajutorul managementului riscului de mediu, firmele pot adopta decizii care sa le asigure o imbunatatire a performantei de mediu, in concordanta cu sistemul general de management abordat.

Managementul riscului de mediu permite o abordare mult mai rationala si sistematica a procesului decizional. In baza demersurilor de analiza, evaluare si comunicare pe linie de riscuri, la nivel strategic se pot adopta masuri care sa raspunda cu succes tuturor schimbarilor interne si externe care se ivesc.

Ca avantaje principale, abordarea managementului riscului de mediu asigura:

 • Expunerea redusa la diverse riscuri de mediu;
 • Un nivel inalt de transparenta in procesul decizional;
 • Minimizarea costurilor, pe fondul anticiparii unor prognoze privind efectele generate;
 • Utilizarea mult mai rationala a resurselor disponibile;
 • Un nivel inalt de flexibilitate privind masurile de implementare;
 • Imbunatatirea operatiunilor de auditare si obtinerea unor rezultate elocvente;
 • Alinierea la legislatia de mediu in vigoare;
 • Obtinerea unui sistem de management sigur si eficient, orientat catre sustenabilitate.

Cu certitudine, implementarea unui astfel de management contribuie cu avantaje directe pentru orice companie, indiferent de domeniul in care activeaza. Insa, pentru companiile generatoare si/sau detinatoare de deseuri, managementul riscului de mediu trebuie sa fie o componenta esentiala in sistemul de management general implementat.

Doar prin intermediul lui sunt stabilite operatiuni care consolideaza pe linie de mediu toate deciziile de business si garanteaza companiilor:

 • Inalte performante de mediu;
 • Cresterea calitatii mediului inconjurator;
 • Un avantaj competitiv in domeniul in care activeaza.
 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Concluzii

Managementul riscului de mediu reprezinta un pilon de baza al sistemului global de management, care asigura luarea celor mai bune decizii pe linie de mediu, care sa le asigure o desfasurare a operatiunilor in cele mai optime conditii, respectand totodata legislatia in vigoare.

Pentru a avea certitudinea unui management al riscurilor bine realizat si aliniat cerintelor legale actuale, firmele pot solicita sprijinul companiilor ce furnizeaza servicii integrate de consultanta de mediu

Astfel de firme dispun de specialisti cu vasta expertiza in domeniul protectiei mediului, asigurand suport in permanenta in toate deciziile organizatiei pe linie de mediu. 

In acest sens, compania EnviroCons vine in sprijinul clientilor sai cu un portofoliu variat de servicii si solutii, astfel incat firmele sa isi indeplineasca angajamentul fata de mediu, respectand cadrul legal in vigoare.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.