Evidenta gestiunii deseurilor – ce prevede cadrul legal

evidenta gestiunii deseurilor

Orice agent economic care produce/detine deseuri este obligat sa asigure evidenta gestiunii deseurilor, tinandu-se cont de natura si volumul acestora.

Este o prioritate ca fiecare agent economic sa creeze un plan eficient si sustenabil al manierei de gestionare a deseurilor la nivel organizational. In acest sens, evidenta gestiunii deseurilor devine un instrument esențial, ce ajută la realizarea obiectivelor de gestionare sustenabila a deseurilor.

Doar cu ajutorul unei evidente explicit realizate, societatile economice vor obtine o imagine de ansamblu asupra situatiei deseurilor, reusind sa: 

 • Evalueze obiectiv impactul produs la nivelul mediului;
 • Creeze si sa aplice masurile corective sau de imbunatatire a managementului deseurilor abordat la nivel organizațional.

Luand in considerare specificul activitatii si complexitatea operatiunilor desfasurate, evidenta gestiunii deseurilor poate ridica anumite probleme agentilor economici, daca acestia nu cunosc si nu aplica corect masurile impuse de cadrul legal. 

De retinut ca aceasta masura este una extrem de importanta din punct de vedere al sanctiunilor pe care un agent economic le poate primi in situatia neconformarii. In plus, operatorul economic care produce deseuri are responsabilitatea intregului flux al acestora, mai precis de la generare pana la incheierea statutului de deseu.

Ce prevede cadrul legal in ceea ce priveste evidenta gestiunii deseurilor?

Activitatea de gestionare a deseurilor este reglementata la nivel național prin OUG 92/2021 privind regimul deseurilor si HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei integrand deseurile, inclusiv cele periculoase.

Legislatia privind deseurile se regaseste intr-o constanta schimbare datorita directiilor si programelor noi de mediu, stabilite la nivel european. 

Evidenta gestiunii deseurilor este o masura obligatorie pe care orice agent economic care genereaza deseuri din activitate trebuie sa o respecte. Odata realizata, aceasta va ajuta semnificativ la prevenirea si minimizarea deseurilor rezultate din activitate.

Conform prevederilor Ordonantei 92/2021, acesti agenti economici trebuie sa efectueze si sa pastreze o evidenta cronologica lunara pe care sa o furnizeze agentiei judetene pentru protectia mediului, in format fizic, la cerere sau electronic in sistemul oferit de APM pana la 15 martie a anului viitor raportarii. 

Insa, evidenta gestiunii deseurilor trebuie realizata tinandu-se cont de urmatoarele aspecte:

 • Codul deseurilor – Toate tipurile de deseuri sunt stabilite printr-un cod unic creat din 6 cifre. Pentru a incadra corespunzator deseurile generate, agentul economic trebuie sa consulte lista de coduri deseuri mentionata in HG 856/2002. Mai multe informatii cu privire la aceste coduri deseuri regasiti in acest articol.
 • Volumul total al fiecarui tip de deseu generat;
 • Natura si originea deseurilor, cu o atentie sporita asupra deseurilor aflate in categoria celor periculoase;
 • Volumul de materiale si substante care se obtin din pregatirea pentru refolosire, din reciclare sau din alte procese de valorificare/eliminare.

De asemenea, trebuie avuta in vedere si frecventa activitatii de colectare precum si modalitatile de transport sau tratare pentru anumite categorii de deseuri. Astfel, operatorii economici se vor asigura ca minimizeaza sau previn orice potential impact asupra mediului, care ar putea fi rezultat in urma acestor etape ale managementului deseurilor.

Ce se urmareste prin realizarea evidentei gestiunii deseurilor?

evidenta gestiunii deseurilor
Evidenta gestiunii deseurilor – un pas esențial în procesul de minimizare al impactului generat mediului.

Din perspectiva agentilor economici, realizarea evidentei deseurilor reprezinta primul pas catre implementarea unui management eficient si sustenabil al deseurilor, in concordanta cu prevederile legale. 

In plus, aceasta evidenta va constitui un punct de referinta pentru programul de prevenire si reducere deseuri, masura obligatorie de altfel, pentru toate intreprinderile care detin autorizatie/ autorizatie integrata de mediu.

Concret, cu ajutorul evidentei, societatile economice vor putea analiza obiectiv problematica deseurilor, stabilind strategii si actiuni prin care sa asigure minimizarea efectelor generate mediului. 

Din punct de vedere al autoritatilor responsabile cu protectia mediului, prin evidenta gestiunii deseurilor se asigura:

 • O monitorizare a impactului generat de fiecare agent economic asupra mediului;
 • O respectare a masurilor de mediu impuse de cadrul legal, evitand sanctionarea societatilor economice.

De retinut ca agentii economici trebuie sa pastreze aceasta evidenta cel putin 3 ani, potrivit prevederilor Ordonantei 92/2021.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Concluzii

Evidenta gestiunii deseurilor reprezinta o masura nationala obligatorie ce trebuie respectata de toate societatile economice care genereaza deseuri din activitate. 

Realizarea acestei evidente implica o cunoastere exacta a reglementarilor legale. Se poate intampla ca agentul economic sa se confrunte cu sanctiuni, pe fondul inregistrarii incorecte a datelor sau utilizarea gresita a codurilor deseurilor. 

De aceea, pentru a se asigura de corectitudinea evidentei, agentii economici apeleaza la consultanta de mediu

Un partener pentru aceste societati economice este EnviroCons, care furnizeaza numeroase servicii si solutii de mediu adaptate tipului de activitate realizat de acestia. 

Business-ul tau are nevoie de consultanta de mediu? Apeleaza cu incredere la specialistii EnviroCons. Ei te vor ajuta sa iti aliniezi activitatea la reglementarile actuale de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.