Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Ce sanctiuni risca firmele in cazul nedepunerii unor declaratii AFM?

Ce sanctiuni risca firmele in cazul nedepunerii unor declaratii AFM? - Lege

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr 196/2005 privind Fondul pentru mediu, nedepunerea la termen a acestor declaratii AFM este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele juridice.

Stabilirea contraventiilor si implementarea sanctiunilor pentru firmele care se afla in pozitia de contribuabil se efectueaza de catre personalul de specialitate din cadrul Administratiei Fondului si/ sau al Garzii Nationale de Mediu, prin unitatile sale teritoriale, pentru contraventia prevăzuta.

Cine risca sanctiuni în cazul nedepunerii acestor declaratii AFM?

sanctiuni - nedepunere declaratii AFM
Potrivit prevederilor legale, operatorii economici care nu depun declaratii AFM se vor confrunta cu amenzi si penalitati de natura financiara.

Reamintim faptul ca prevederile legale de mediu impun respectarea obligatiei de a depune declaratii AFM de catre societatile economice care realizeaza:

  • Activitati de productie – materii prime si produse de larg consum destinate vanzarii;
  • Activitati de import – materii prime sau bunuri de larg consum;
  • Achizitii intracomunitare –  vanzatori angro, retaileri etc.

Agentii economici care se afla in pozitia de contribuabil la fondul de mediu au de depus declaratii AFM lunar sau trimestrial (data limita fiind 25 ale lunii – pentru luna/trimestru anterior), bineinteles cu contributiile de plata aferente. De retinut ca declaratiile se depun tinand cont de obiectul de activitate al societatii economice.

Ce sanctiuni risca agentii economici in cazul nerespectarii prevederilor pentru ambalajele introduse pe piata nationala?

Legea 249/2015 este cea care stabileste cadrul national de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje cu scopul de a preveni sau diminua impactul negativ generat mediului.

Conform prevederilor acestei legi, scopul urmarit la nivel national in privinta managementului deseurilor de ambalaje este de a obtine un prag de reciclare de 60% din volumul total de ambalaje inserate pe piata. 

In cazul in care acest obiectiv nu este indeplinit se calculeaza si se achita o contributie de plata de 2 lei/kg.

De asemenea, conform articolului 10, alin 4.1 din OUG 196/2005, operatorii economici (identificati in art. 16 din HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje) au obligatia de a declara trimestrial  evidenta contractelor incheiate si/ sau reziliate cu agentii economici care insereaza pe piata interna produse ambalate si ambalaje de desfacere. In aceasta situatie este vorba despre transferarea responsabilitatii catre o societate autorizata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Nedepunerea la termen a declaratiilor privind aceasta situatie, se considera contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 2000 lei la 2500 lei.

In plus, cei care nu respecta prevederile legii 249/2015 atrag dupa sine sanctiuni fiscale. Incalcarea acestor prevederi constituie contraventii si se sanctioneaza in consecinta. 

Spre exemplu, conform articolului 12 al acestei legi, agentii economici care insereaza pe piata interna bunuri ambalate in ambalaje reutilizabile au obligatia de a informa comerciantii si/sau consumatorii despre incetarea folosirii unui anumit tip de ambalaj si sa garanteze preluarea acestora inca 6 luni de la data incetarii folosirii lor.

In situatia in care agentii economici nu respecta aceasta obligatie, acestia sunt sanctionati cu o amenda de la 4000 lei la 8000 lei.

De asemenea, societatile care introduc pe piata interna pungi de transport din plastic biogegradabile si compostabile au obligatia de a eticheta aceste ambalaje de desfacere. Daca nu se respecta aceasta prevedere, agentii economici sunt sanctionati cu o amenda de la 8000 lei la 16000 lei.

De retinut ca legislatia privind ambalajele si deseurile de ambalaje este complexa si stricta. Astfel ca este necesara o intelegere clara a reglementarilor legislative pentru a avea certitudinea respectarii tuturor obligatiilor, eliminand orice risc de amenzi si penalitati.

Ce sanctiuni risca societatile in cazul nerespectarii prevederilor pentru EEE-urile introduse pe piata nationala?

Trebuie depuse declaratii AFM de catre agentii economici care introduc pe piata interna EEE-uri, indiferent daca sunt din activitatea de productie/ import sau achizitii intracomunitare. Totodata, acestia trebuie sa garanteze o rata de colectare a DEEE-urilor de minim 65%, potrivit OUG 15/2015. 

In cazul in care nu se atinge acest prag, contribuabilul este nevoit sa plateasca o penalitate de 4 lei/kg si 20 lei/kg pentru obiectele de iluminat, echilibrand astfel diferenta.

Insa, daca nu sunt respectate prevederile OUG nr.15/2015 privind DEEE-urile, ele sunt considerate contraventii, iar agentii economici pot primi sanctiuni fiscale destul de ridicate, mai precis, amenda de la 10000 lei pana la 40000 lei, in functie de complexitatea obligatiilor.

Ce sanctiuni risca firmele in cazul nerespectarii prevederilor pentru anvelopele introduse pe piata interna?

In cazul anvelopelor uzate, trebuie sa se atinga un prag de valorificare de 80% pe an, potrivit HG nr.170/2004.

Si in cazul introducerii pe piata a anvelopelor noi si/sau uzate cu scopul reutilizarii, agentii economici au de respectat numeroase obligatii. Spre exemplu, acestia trebuie sa colecteze anvelopele uzate, atingand pragul cantitatilor inserate de ei pe piata internă in anul anterior. De asemenea, ei trebuie sa refoloseasca, recicleze sau valorifice volumul de anvelope uzate colectate.

In cazul nerespectarii acestor prevederi, agentii economici sunt sanctionati cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei. Insa, obligatiile privind anvelopele introduse pe piata nu se opresc aici. Legislatia prevede numeroase masuri ce trebuie respectate in cazul anvelopelor noi sau uzate.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Ce declaratii AFM mai pot depune agentii economici?

 Pe langa cele mentionate mai sus, agentii economici mai pot depune declaratii AFM si achita contributiile aferente pentru:

  • cantitatile de baterii si acumulatori introduse pe piata nationala – in cazul lor, daca nu se atinge pragul anual de colectare de 45%, trebuie achitata o contribuţie de 4 lei/kg;
  • volumul de uleiuri sintetice, semisintetice sau minerale introduse in Romania – se percepe o taxa de 0,3 lei/kg, realizata o singura data cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri;
  • pungile si sacosele destinate cumparaturilor introduse pe piata interna (ecotaxa) – se plateste 0,15 lei/bucata, aplicata tuturor pungilor de transport (realizate din materiale rezultate din resurse neregenerabile);
  • substantele declarate a fi periculoase pentru mediu introduse pe piata nationala –  se achita o taxa de 2% din valoarea substantelor identificate prin documente normative ca fiind periculoase pentru mediu;
  • emisiile de poluanti in atmosfera (suportate de societatile care sunt detinatori de surse fixe – spre exemplu, centrale electrice) – taxele sunt prevazute in anexa 1 a OUG 196/2005.


In contextul in care agentii economici nu depun aceste declaratii AFM si nu achita taxele aferente, in mod sigur se vor confrunta cu amenzi si penalitati de natura financiara, potrivit cadrului legal in vigoare.

Concluzii

Daca societatile economice nu isi respecta obligatiile privind depunerea acestor declaratii AFM, ele se vor confrunta inevitabil cu sanctiuni financiare. Fara o experienta si o cunoaștere a cadrului legal, operatorii economici pot intampina serioase probleme in eventualitatea unui control de mediu.

In plus, legislatia prezinta un nivel inalt de complexitate si cuprinde numeroase masuri ce trebuie respectate cu strictete, mai ales pe linia de declaratii la fondul de mediu.

In aceasta situatie, cea mai buna solutie este apelarea la o companie ce ofera servicii de consultanta de mediu in vederea indeplinirii tuturor obligatiilor de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.