Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Rectificare declaratii AFM – Cand este necesara?

Rectificare declaratii AFM - Cand este necesara? - Calculator

Procedura de rectificare declaratii AFM se aplica in situatia in care agentul economic raporteaza date eronate declarate in Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu. 

Daca operatorii economici aflati in pozitia de contribuabili/platitori declara incorect date, in una sau mai multe intervale de raportare, ei le pot rectifica utilizand declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa.

Descopera in randurile urmatoare mai multe informatii utile despre procedura de rectificare declaratii AFM.

Ce este si cand este necesara declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa?

procedura de rectificare declaratii AFM
Firmele apeleaza la procedura de rectificare declaratii AFM in situatia in care transmit date eronate in declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu, pentru termenul aferent de raportare.

Concret, aceasta declaratie inlocuieste pe cea depusa initial, contribuabilul asigurandu-se ca datele raportate (aferente termenului de raportare) sunt corecte.

In mod normal, agentul economic poate elimina sau modifica declaratia privind obligatiile la Fondul pentru Mediu in situatia in care acest document nu a fost incarcat in aplicatia AFM-online. 

Insa, daca aceasta a fost incarcata, nu este permisă modificarea ei decat in situatia in care actul este respins de platforma. In cazul in care documentul este incarcat si aprobat, doar atunci se poate completa o declaratie rectificativa.

In contextul in care agentul economic are de respectat mai multe obligatii si comunica gresit una sau mai multe dintre acestea, la realizarea declaratiei rectificative se vor completa toate datele corecte in toate sectiunile, nu doar in rubrica in care s-a declarat eronat.

Cum poate fi depusa declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa?

Declaratia rectificativa se poate completa si depune cu ajutorul serviciului Depunere declaratii online – furnizat de sistemul AFM-online.

Declaratia rectificativa se poate completa si depune prin intermediul serviciului Depunere declaratii online – serviciu furnizat de aplicatia AFM-online.

Dupa cum stim deja, sistemul electronic AFM-online este o facilitate pusa la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu, ce urmareste simplificarea operatiunilor de depunere declaratii AFM de catre operatorii economici aflati in calitatea de contribuabili la acest fond.

In esenta, societatile economice pot folosi acest sistem electronic in vederea realizarii mai multor operatiuni, intr-o maniera mult mai rapida, sigura si eficienta.

Concret, dupa ce agentii economici realizeaza procedura de inscriere in sistemul electronic si este aprobata decizia de inrolare, acestia pot completa si depune online declaratii AFM.

Dupa ce s-a autentificat, contribuabilul poate vizualiza mai multe sectiuni in pagina de anunturi. Pentru completarea unor declaratii AFM, el va accesa categoria Intocmire si depunere declaratii.

Intregul proces de depunere a acestor declaratii este unul simplu si eficient, pasii fiind explicati in ghidul de utilizare pus la dispozitie pe platforma.

De asemenea, mai multe informatii utile despre procesul de depunere online a declaratiilor de mediu regasiti in acest articol.

Declaratia rectificativa se depune online in platforma pusa la dispozitie de AFM

In ceea ce priveste declaratia rectificativa, aceasta se poate transmite online doar prin respectarea prevederilor Ordinului nr. 572/2019 pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu modificările și completările ulterioare.

Insa, de retinut ca declaratia rectificativa poate fi depusa in conditiile in care sunt atasate acte justificative care sa dovedeasca acuratetea datelor raportate.

Aceste documente trebuie semnate cu semnatura electronica calificata de catre cel autorizat. Prin urmare, declaratia rectificativa si documentele justificative se incarca in sistemul electronic impreuna.

Ulterior, daca s-au respectat toate prevederile legale, declaratia  privind obligaţiile la Fondul pentru mediu rectificativă este aprobata.

Mesajul de confirmare este transmis de catre Administratia Fondului pentru Mediu prin intermediul unui email pe adresa agentului economic, comunicata in formularul de inrolare in sistemul electronic.

De retinut despre procedura de rectificare declararii AFM

  • Se efectueaza doar in situatia in care contribuabilul raporteaza date incorecte in Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu;
  • Declaratia rectificativa se transmite impreuna cu documente doveditoare, ele atestand corectitudinea datelor declarate;
  • Declaratia rectificativa se depune in format electronic, in acord cu prevederile Ordinului nr. 572/2019.
  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Concluzii

Agentii economici apeleaza la procedura de rectificare declaratii AFM in cazul in care transmit date incorecte in declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu, pentru termenul aferent de raportare.

Cu toate ca exista un ghid privind modul de utilizare a sistemului electronic furnizat de AFM, foarte multi agenti economici intampina dificultati in accesarea si utilizarea lui.

In situatia in care te afli in pozitia de contribuabil la Fondul pentru Mediu si te confrunti cu anumite probleme privind depunerea acestor declaratii AFM, poti apela la serviciile furnizate de compania EnviroCons.

Daca ai nevoie de consultanta de mediu in vederea imbunatatirii perfomantei la nivel de business, noi te putem ajuta cu servicii si solutii de mediu sigure si adaptate activitatii pe care o desfasori. 

Apeleaza la compania EnviroCons si vei obtine cele mai bune solutii pentru problemele de mediu pe care le intampini!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.