Obtinere autorizatie mediu pentru service auto

Tinand cont de particularitatile activitatii prestate in cadrul unui service auto, autoritatile impun proprietarilor acestor afaceri respectarea unor obligatii prevazute in legislatia de mediu, printre care si demararea procedurii de obtinere autorizatie mediu (service auto cu statie de vopsire si/sau spalatorie auto).

In mod cert, prin natura activitatii unui service exista potentiale efecte negative asupra mediului si sanatatii oamenilor generate de mirosuri, deseuri de ulei, vopsele si alti solventi, fapt pentru care desfasurarea legala a acesteia implica respectarea normelor privind protectia mediului.

Ce prevede legislatia de mediu in cazul deschiderii unui service auto?

Obtinere autorizatie mediu
Cadrul legal de mediu impune proprietarilor de service-uri auto respectarea unor obligatii de mediu pentru a preveni si diminua impactul deseurilor generate asupra mediului si sanatatii oamenilor. 

Din punct de vedere legal, deschiderea unui service auto implica indeplinirea unor conditii birocratice privind:

Forma de organizare a business-ului 

Pentru a desfasura o activitate in aria intretinerii si reparatii autovehicule este necesara alegerea unei forme de organizare impuse de cadrul legal. Mai precis, se realizeaza un dosar in vederea inmatricularii firmei, care necesita a fi depus la Oficiul National al Registrului Comertului.

Astfel, cea mai utilizata forma este cea tip SRL – Societate cu Raspundere Limitata, pe fondul Legii 31/1990, insa, proprietarii pot sa aleaga si alte forme de organizare, cu conditia respectarii obligatiilor ce survin ulterior.

Alegerea spatiului destinat desfasurarii activitatii

Pentru a preveni potentialul disconfort cauzat de zgomot, vibratii, fum si alti factori perturbatori se recomanda o atentie sporita locatiei unde se va desfasura activitatea. 

Potrivit Ordinului 119/2014, ce vizeaza aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica a mediului de viata al cetatenilor, aceste unitati de prestari servicii (cum este si service-ul auto) trebuie sa isi stabileasca locatia in maniera in care sa limiteze nivelul de toxicitate pe care le-ar putea genera.

Din perspectiva protectiei mediului, aceasta actiune urmareste minimizarea posibilului impact asupra sanatatii publice, fiind o prioritate pentru cei care isi deschid astfel de unitati.

Autorizarea activitatii principale 

Activitatile de service auto si spalatorie auto se incadreaza sub aceeasi clasa, mai precis in codul CAEN 4520 – Intretinerea si repararea autovehiculelor. Printre principalele activitati incluse mentionam:

  • Reparatii mecanice/ electrice;
  • Intretinerea curenta;
  • Restaurarea caroseriei;
  • Repararea unor componente ale motorului;
  • Curatare si lustruire;
  • Vopsire;
  • Alte activitati ce prevad intretinerea si repararea autovehiculelor;

Autorizarea activitatii de functionare pentru service auto care nu desfasoara activitati de vopsitorie si/sau spalatorie auto se realizeaza in baza declaratiei – tip pe propria raspundere, in conformitate cu reglementarile Legii 359/2004, fiind depusa la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului. 

Practic, prin acest document, proprietarul service-ului auto isi ia angajamentul pentru indeplinirea cerintelor de functionare a activitatilor din punct de vedere al protectiei muncii si al mediului.

Avize si autorizatii pe linie de mediu 

obtinere autorizatie mediu pentru service auto
Primordial pentru service-urile auto care desfasoara activitati cu o statie de vopsire auto si/ sau de spalatorie auto este obtinerea autorizatiei de mediu.

Potrivit Ordinului 1798/2007, pentru spalatoriile auto si service-urile care lucreaza cu o statie de vopsire auto si/ sau spalatorie auto, legislatia impune demararea procedurii de obtinere autorizatie mediu. 

In esenta, aceasta autorizatie mediu este documentul ce reglementeaza maniera de functionare a activitatilor cu posibile efecte negative asupra mediului, obtinerea ei fiind obligatorie pentru desfasurarea activitatii.

Tinand cont ca activitatea de service auto cu vopsitorie si a spalatoriilor auto sunt incluse in lista activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului (regasita in cadrul Ordinului 1798/2007), aceasta trebuie autorizata inainte de inceperea propriu-zisa a acesteia, de catre Agentia Judeteana de Protectia Mediului. 

Autorizatie mediu

Autorizatia cuprinde toate masurile si conditiile de protectia mediului pe care operatorul economic trebuie sa le respecte pentru a garanta desfasurarea activitatii in conditii optime pentru protejarea asupra mediului.

In cadrul activitatii de vopsire auto sunt utilizate substante precum vopsele, diluanti si alti compusi chimici, prin urmare se impune o folosire responsabila a acestora, in concordanta cu normele de protectia mediului prevazute in autorizatie mediu.

Un aspect important de mentionat este legat de obligatia de a demara procedura de obtinere autorizatie mediu. Mai exact, se pune problema obtinerii autorizatiei numai in situatia in care service-ul auto are inclusa activitate de vopsitorie si/ sau spalatorie auto. 

Astfel, inainte de a incepe activitatea este necesara intocmirea si depunerea unor documente la Agentia pentru Protectia Mediului din zona. Lista exacta a actelor necesare precum si intregul proces de emitere a autorizatiei sunt tratate explicit in acest articol.

Obligatii privind gestionarea deseurilor

Totodata, obligatiile de mediu nu implica doar obtinerea autorizatiei de mediu, ci si alte responsabilitati ce deriva din activitatea prestata. 

Toti agentii economici care desfasoara activitati de intretinere si reparatii auto sunt obligati, conform OUG 92/2021 privind regimul deseurilor, sa asigure predarea deseurilor rezultate catre societati autorizate in vederea reciclarii, valorificarii si refolosirii acestora, tinand cont de fiecare tip de deseu rezultat.

Subliniind importanta unei gestionari corecte a deseurilor, acesti operatori economici au obligatia de a pune in practica ierarhia deseurilor in vederea minimizarii consecintelor asupra mediului si sanatatii cetatenilor.

Din perspectiva mediului, service-urile auto sunt generatori de deseuri. De aceea, acesti operatori economici au de respectat urmatoarele obligatii de mediu:

  • Intocmirea evidentei lunare privind gestionarea deseurilor periculoase si nepericuloase, in functie de natura acestora – cantitatea de deseuri se inregistreaza in conformitate cu prevederile hotararii HG 856/2002, fiind ulterior transmisa anual autoritatilor publice teritoriale responsabile cu protectia mediului pana la termenul de 31 martie;
  • Realizarea Raportarilor catre APM/ ANPM privind deseurile generate – in functie de specificul activitatii prestate si de masurile prevazute in autorizatia de mediu, aceste raportari pot fi lunare, semestriale sau anuale. In cazul service-urilor auto, raportarile pot viza uleiurile uzate, anvelopele uzate, substantele chimice folosite/comercializate, baterii si acumulatori auto, etc.

In privinta uleiurilor uzate, service-urile auto trebuie sa garanteze colectarea separata a acestora, potrivit prevederilor din OUG 92/2021 precum si stocarea corecta pana la predare. In vederea valorificarii si/ sau eliminarii corecte a uleiurilor uzate, service-urile auto au ca responsabilitate predarea acestora catre agenti economici autorizati care sa realizeze aceste activitati. 

De asemenea, acesti operatori economici trebuie sa respecte prevederile din HG 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate. Avand in vedere emisiile industriale ce se pot produce din incinerarea lor, service-urile auto trebuie sa asigure predarea acestora unor operatori autorizati sa colecteze si/sa valorifice corespunzator aceste deseuri.

Service-urile auto efectueaza activitati folosind substante chimice si solventi (freon, antigel etc.) declarate a fi periculoase pentru mediu si sanatatea oamenilor. Astfel, gestionarea corecta a acestora devine o conditie fundamentala pentru a preveni si diminua impactul acestora asupra mediului si sanatatii umane.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Concluzii

Un service auto poate sa isi desfasoare legal activitatea in baza indeplinirii tuturor cerintelor de mediu prevazute in legislatie. 

Fiind considerati producatori si detinatori de deseuri, service-urile auto trebuie sa isi concentreze atentia asupra implicatiilor de mediu ce survin in urma prestari activitatii. Pentru a se asigura de indeplinirea tuturor obligatiilor ce implica protectia mediului, operatorii economici care desfasoara astfel de activitati isi indreapta atentia catre servicii de consultanta mediu. Optand pentru astfel de servicii, ei au garantia respectarii legislatiei de mediu, reusind o monitorizare mult mai eficienta a activitatii. 

Pentru consultanta in domeniul protectiei mediului, specialistii EnviroCons pun la dispozitie solutii eficiente de dezvoltare a performantei de mediu, in concordanta cu specificul activitatii desfasurate.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.