Raportare ANPM. Ghidul complet.

raportare ANPM

Sistemul integrat de mediu, implementat la nivel national ca urmare a propunerii venite din partea Comisiei Europene adresata tarilor membre UE, este sistemul pus la dispozitie de catre ANPM pentru raportarea datelor de mediu din România către UE. Acesta asigurând totodată si raportarea catre agentiile pentru protectia mediului și eliberarea actelor de reglementare în domeniul mediului la nivel național. 

Activitatea de raportare ANPM reprezinta una dintre masurile obligatorii de monitorizare privind modul de gestionare a deseurilor produse de persoanele juridice care realizeaza activitati cu impact negativ asupra mediului, aceasta fiind una dintre dispozitiile prevazute in legislatia de mediu.

Tinand cont de procesele operationale desfasurate de intreprinderi, o raportare ANPM prezinta o frecventa anuala, aceasta fiind transmisa in conformitate cu prevederile legislative mentionate in documentele de reglementare a activitatii.

ANPM – Agentia Nationala pentru Protectia Mediului reprezinta autoritatea responsabila cu aplicarea legislatiei privind protectia mediului, fiind institutia care prezinta starea nationala a mediului catre Agentia Europeana de Mediu.

Cu alte cuvinte, aceasta garanteaza respectarea legislatiei privind maniera de gestionare a deseurilor in vederea asigurarii sigurantei si protectiei mediului si sanatatii cetatenilor.

Raportare ANPM – O activitate obligatorie cu un rol cheie in asigurarea unui nivel inalt de protectie a mediului

raportare ANPM
Activitatea de raportare ANPM urmareste o crestere a responsabilitatii de mediu a companiilor, garantand o monitorizare riguroasa a efectelor generate din procesele operationale desfasurate.

In conditiile alinierii legislatiei de mediu la noile prevederi europene, societatile economice au ca prioritate:

 • Identificarea necesitatii unor obligatii de raportare ANPM;
 • Adoptarea masurilor de protectia mediului, tinand cont de specificul activitatii pe care o realizeaza. 

Pentru un viitor prosper si sigur, toti membrii societatii trebuie sa depuna eforturi si sa colaboreze intre ei. Aceasta cooperare trebuie constant sustinuta pentru a avea certitudinea cresterii responsabilizarii in ceea ce priveste protectia mediului si sanatatea publica.

In acest context, autoritatile de mediu detin o mare responsabilitate privind conceperea si implementarea unui cadrul legal care sa asigure un mediu prosper membrilor societatii, in armonie cu evolutia economica a tarii.

Avand in vedere complexitatea problemelor de mediu, se impune implementarea unor masuri nationale care sa urmareasca o imbunatatire a calitatii acestuia. Astfel, activitatea de raportare ANPM este o activitate obligatorie pentru societatile economice.

Aceasta faciliteaza o monitorizare mult mai eficienta a deseurilor si o readaptare constanta a actiunilor de imbunatatire a nivelului de protectie al mediului.

Raportarea poate fi privita ca o imagine ce reflecta transparenta operatorilor economici privind angajamentul fata de mediu, cu accent pe ilustrarea reala a volumului de deseuri generat, in functie de tipul acestora.

Societatile economice au o mare resposabilitate in acest sens, ele fiind obligate sa monitorizeze orice efect negativ generat din activitatea prestata asupra mediului. Practic, acesti operatori trebuie sa constate impactul generat de activitate si sa adopte masurile necesare pentru a controla eficient aceste efecte, intr-o maniera cat mai sustenabila.

Cine are obligatia de raportare ANPM?

Prin OUG 92/2021 privind regimul deseurilor, si HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor, societatile economice au obligatia de a efectua raportari catre ANPM in ceea ce priveste:

 • tipul si cantitatea de deseuri generate si colectate;
 • procesele de valorificare/ eliminare implementate de furnizorul de servicii.

Mai precis, tinand cont de procesele operaționale ale operatorului economic, raportarea ANPM se realizează anual. 

Această raportare ANPM este o obligatie pentru:

 • Agentii economici care sunt in calitatea de generatori de deseuri, detinatori de deseuri;
 • Persoane juridice autorizate pentru activitatile de colectare, transport, valorificare si/ sau eliminare deseuri periculoase si nepericuloase;
 • Comercianti, brokeri;
 • Operatori de salubritate;
 • Agenti economici autorizati pentru colectarea/ reciclarea/ valorificarea deseurilor de ambalaje;
 • Operatori economici care produc si gestioneaza substante considerate a fi periculoase;
 • Toti operatorii economici care detin autorizatie de mediu emisa pentru reglementarea activitatii desfasurate;

Societatile economice care genereaza deseuri sunt obligati sa efectueze o evidenta lunara a acestora, tinand cont de tipul si volumul acestora. Aceasta evidenta se transmite anual de catre toti agentii economici pana la data de 15 martie a fiecarui an sau la cererea institutiilor responsabile de mediu.

Mai multe informatii despre obligatiile acestor operatori privind evidenta deseurilor regasiti in acest articol.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Care sunt raportarile ANPM prevazute de cadrul legislativ?

Potrivit reglementarilor legislative, societatile economice au obligatia de a raporta catre ANPM (prin intermediul platformei SIM) urmatoarele:

 • Raportarea in SIM a deseurilor generate si/ sau colectate;
 • Raportarea anuala a deseurilor generate (in conformitate cu mentiunile din autorizatia de mediu);
 • Raportarea anuala a volumului de ambalaje  introduse pe piata nationala;
 • Raportarea in ceea ce priveste substantele chimice folosite/ comercializate;
 • Raportari privind maniera de gestionare a anvelopelor uzate;
 • Raportarea anuala a uleiurilor uzate;
 • Raportarea anuala a DEEE-urilor colectate;
 • Raportarea anuala a bateriilor uzate colectate;
 • Raportari privind monitorizarea calitatii factorilor de mediu – apa, aer, sol, zgomot etc.;
 • Inventare de emisii poluante industriale;
 • Chestionare legate de administrarea deseurilor – etapele de colectare, tratare, valorificare, eliminare definitiva.

Astfel, operatorii economici vor intocmi aceste raportari ANPM, pe fondul proceselor operationale pe care le desfasoara. Totodata, cadrul legal specifica cu claritate ca agentii economici care administreaza deseuri, au obligatia de a pastra cel putin 3 ani aceasta evidenta. In schimb, cei care efectueaza operatiuni de transport deseuri au obligatia pastrarii evidentei cel putin un an.

Cum se realizeaza raportarea ANPM?

In concordanta cu OUG 92/2021, raportarile ANPM privind activitatea de gestionare a deseurilor se efectueaza atat in format fizic, cat si electronic de catre operatorii economici, prin intermediul unei platforme SIM (Sistem Integrat de Mediu). 

ANPM vine in sprijinul societatilor comerciale, punand la dispozitie o aplicatie online care eficientizeaza procesul de raportare. Raportarea se transmite in mod individual pentru fiecare sediu sau punct de lucru, de catre societatea economica.

Nerespectarea obligatiei de a transmite aceste raportari, in conditiile prevazute de legislatie conduce la sanctiuni de ordin financiar.

Concluzii

Instabilitatea care persista intre mediu si economie a condus la o evaluare a relatiilor dintre societatile economice si mediul inconjurator. 

Din perspectiva dezvoltarii durabile, se urmareste la nivel national o crestere a calitatii vietii pe fondul unui progres economic si de mediu. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, societatile economice private si publice din Romania trebuie sa-si alinieze activitatea la reglementarile de mediu. 

Una dintre prioritatile majore consta in monitorizarea efectelor negative generate din procesele operationale ale agentilor economici asupra mediului. In acest context, se impune o raportare transparenta la ANPM din partea societatilor economice care desfasoara activități cu impact asupra mediului, care sa reflecte modul de gestionare a deseurilor.

Pentru a avea certitudinea unor rapoarte si evidente, transmise la termenii prevazuti de legislatie, numeroase intreprinderi apeleaza la servicii de consultanta mediu. Este una dintre solutiile cele mai sigure prin care operatorii economici se asigura de respectarea obligatiilor de mediu.

Daca ai nevoie de consultanta pentru protectia mediului, echipa EnviroCons iti ofera numeroase solutii optime de mediu, adaptate obiectului tau de activitate, asigurandu-te de un suport permanent.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.