Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Responsabil de mediu – Rol si atributii cheie într-o companie

Responsabil de mediu - Rol si atributii cheie într-o companie - Consilier financiar

In prezent, rolul unui responsabil de mediu este crucial in cadrul societatilor economice care prin prisma activitatii pe care o realizeaza, genereaza un impact negativ mediului inconjurator. Minimizarea efectelor negative si angajamentul agentilor economici privind protectia mediului este o prioritate in mediul de business actual. 

In acest context, se impune prezenta unui responsabil de mediu in cadrul firmelor care sa asigure alinierea activitatii realizate la cerintele de mediu actuale, avand grija sa respecte toate obligatiile ce survin, potrivit obiectului de activitate.

Ce rol indeplineste un responsabil de mediu in cadrul unei companii?

responsabil de mediu
In cadrul unei companii, un responsabil de mediu urmareste alinierea activitatii realizate la cerintele de mediu actuale, avand grija sa respecte toate obligatiile ce ii revin.

Potrivit standardelor ocupationale, un responsabil de mediu este persoana calificata, ce are ca responsabilitate protectia mediului in baza unui sistem de management de mediu implementat la nivel organizational. 

In esenta, responsabilul de mediu este cel care cunoaste si intelege cadrul legal, actionand in consecinta in vederea obtinerii unei performante de mediu ridicate la nivel de companie.

Din punct de vedere legal, pozitia de responsabil de mediu a fost inserata in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in anul 2007. Dar, sarcinile caracteristice acestui job sunt active din anul 2005, pe fondul prevederilor stabilite in OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului.

De retinut este ca agentii economici care efectueaza activitati cu efecte asupra mediului sunt obligate sa creeze un departament dedicat protectiei mediului.

Legislatia de mediu actuala prevede ca societatile economice care isi desfasoara activitatea in baza unei autorizatii de mediu trebuie sa aiba un responsabil de mediu, cu o pregatire vasta in acest domeniu. Fiind specializat pe aceasta arie, specialistul va putea identifica corect toate obligatiile ce ii revin societatii economice, din punct de vedere mediu.

Practic, in functie de obiectul de activitate al companiei, responsabilul de mediu va coordona și verifica procesele operationale ale societatii, asigurandu-se ca sunt respectate:

 • Masurile si practicile de mediu stabilite in documentele de reglementare a activitatii (acord de mediu, autorizatii de mediu etc.);
 • Prevederile cadrului legal privind protectia mediului.

Care sunt atributiile unui responsabil de mediu?

responsabil de mediu
Atributiile pe care le poate avea un responsabil de mediu depind in mare masura de tipul si marimea societatii economice.

Printre principalele atributii pe care le are un responsabil mediu mentionam:

 • Pregatirea documentatiei pentru obtinerea documentelor de reglementare a activitatii, potrivit domeniului de activitate – avize, autorizatii de mediu, acord de preluare ape uzate alte acorduri etc.;
 • Intocmirea si depunerea unor evidente si raportari catre autoritatile responsabile cu protectia mediului, in acord cu prevederile legale sau cu cele stabilite in actele de reglementare;
 • Efectuarea si depunerea unor declaratii AFM si contributiile de plata aferente (tinand cont bineinteles de produsele inserate pe piata interna sau de importurile efectuate);
 • Mentinerea unei colaborari transparente cu autoritatile de mediu (ANPM, AFM, Apele Romane, etc);
 • Asigurarea respectarii planului de actiune privind minimizarea efectelor generate mediului;
 • Intocmirea si realizarea unui program de prevenire si reducere deseuri (in situatia detinerii autorizatiei/ autorizatiei integrate de mediu;
 • Monitorizarea factorilor de mediu (spre exemplu, calitatea apelor de suprafata/subterane, calitatea aerului etc.);
 • Efectuarea unui audit intern in vederea obtinerii unei imagini privind indeplinirea obiectivelor de mediu stabilite, conform managementului implementat;
 • Informarea constanta a personalului cu privire la noile directii de dezvoltare sustenabila abordate la nivel organizational.

Cu certitudine, atributiile pe care le poate avea un responsabil de mediu depind in mod direct de tipul si marimea societatii economice. 

Spre exemplu, daca firma este generatoare si sau detinatoare de deseuri, responsabilul de mediu trebuie sa asigure un plan de actiune cat mai eficient si sustenabil privind maniera de gestionare a acestora. 

In plus, responsabilul de mediu trebuie sa fie foarte bine informat cu privire la procesele operationale desfasurate (de la materii prime si tehnologiile utilizate, pana la calitatea operatiunilor efectuate). Doar in acest fel, el va putea stabili masurile si solutiile de mediu potrivite, care sa conduca la performante inalte.

Ce competente sunt necesare pentru un astfel de rol?

Gestionarea eficienta a riscurilor de mediu cauzate de activitatile economice este una complexa, de aceea companiile au nevoie de un responsabil de mediu calificat, care sa dispuna de un know-how temeinic in acest sens.

Prin urmare, responsabilul de mediu trebuie sa detina o expertiza in acest domeniu, fiind necesare constant cursuri de perfectionare profesionala.

In contextul in care legislatia este intr-o continua evolutie, este esentiala o actualizare a informatiilor, indiferent ca vorbim de prevederi legale, proceduri de calitate sau de masuri de evaluare a riscurilor si alte subiecte de interes.

Sintetizand, pregatirea in domeniu, finalizata cu o diploma este importanta pentru pozitia de responsabil de mediu.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Concluzii

In esenta, responsabilul are ca principala activitate implementarea corecta a procedurilor de lucru specifice mediului, prioritare fiind gestionarea riscurilor si abordarea solutiilor si masurilor necesare pentru a preveni si/sau minimiza impactul generat mediului.

In contextul in care companiile decid sa nu angajeze un responsabil de mediu, ele pot colabora cu o firma specializata in protectia mediului.

In acest sens, un partener de incredere pentru acesti agentii economici este compania EnviroCons, aceasta furnizand un portofoliu variat de servicii si solutii de mediu personalizate.

Consultanta de mediu ramane o solutie avantajoasa prin care companiile se asigura de indeplinirea obligatiilor de mediu, beneficiind totodata de avantaje incontestabile. 

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.