Legislatia de mediu din Romania impune respectarea obligatiilor privind realizarea declaratiilor la fondul de mediu de catre toate societatile economice care efectueaza activitati de productie, import sau cumpara intracomunitar, in vederea sustinerii protectiei mediului si garantarii unui viitor sustenabil.
Administratia Fondului pentru Mediu reprezinta institutia ce garanteaza sprijinul financiar in vederea demararii tuturor programelor ce vizeaza protectia mediului si imbunatatirea calitatii vietii la nivelul intregii societati.
In esenta, acest fond s-a format in baza principiilor europene generale poluatorul plateste si responsabilitatea producatorului, ele reprezentand un pilon important al politicii de mediu la nivel european.
Punerea in practica a acestor principii presupune ca generatorul de deseuri sa suporte toate costurile privind gestionarea acestora, inclusiv cele ce implica masuri implementate pentru prevenirea si diminuarea poluarii. Prin acest demers, agentii economici sunt stimulati sa previna posibilele efecte daunatoare mediului si totodata sa isi asume raspunderea fata de acesta in urma impactului generat din activitatea prestata.
Descopera in randurile urmatoare mai multe informatii despre declaratia privind obligatiile la fondul pentru mediu si rolul acesteia in sprijinirea protectiei mediului.
Ce intelegem prin obligatii la fondul de mediu?
Fondul de mediu se constituie din numeroase taxe si contributii pe care agenti economici le platesc, ele fiind incadrate in categoria obligatii la fondul de mediu.
Acest fond este creat cu scopul de a indeplini obiectivele de mediu stabilite la nivel national intr-un mod flexibil si eficient. Cu alte cuvinte, putem privi aceste obligatii la fondul de mediu ca pe masuri cu rol de descurajare, in care primordiala este schimbarea comportamentului generatorilor de poluare.
Din perspectiva economica, aceste taxe si contributii achitate reprezinta costuri suportate de poluator. In acest caz, preturile produselor si serviciilor puse la dispozitie de acesti operatori economici cresc prin prisma inglobarii acestor costuri. Prin urmare, directia consumatorilor pentru preturi relativ mici va impulsiona producatorii sa comercializeze produse cu un nivel redus de poluare.
Aceste taxe si contributii sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta 196/2005, iar in privinta manierei de calcul, aceasta se regaseste explicata in detaliu in Ordinul 578/2006, cu modificarile ulterioare.
Ce vizeaza declaratia privind obligatiile la Fondul de mediu?
In ceea ce priveste instructiunile de completare si depunere a acestei declaratii, toate aceste aspecte se regasesc explicate punctual in Ordinul 591/2017. Astfel, in declaratia depusa lunar/ trimestrial/ anual la Administratia Fondului pentru Mediu de catre agentii economici, acestia sunt obligati sa specifice:
- Perioada de raportare;
- Date de identificare ale contribuabilului/ platitorului;
- Date privind obligatiile bugetare (obligaţia de plata la bugetul Fondului pentru mediu si suma de plata, in concordanta cu OUG 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 105/2006);
- Date privind volumul de deseuri inerte si nepericuloase predate pentru eliminarea finala a acestora;
- Date privind cantitatile de ambalaje introduse pe piata din Romania;
- Date privind volumul de anvelope noi si/ sau uzate (cu scopul reutilizarii) introduse pe piata nationala;
- Date privind volumul de EEE-uri introduse pe piata interna;
- Date privind cantitatile de baterii si acumulatori introduse pe piata din Romania;
- Date privind volumul de uleiuri sintetice, semisintetice sau minerale introduse pe piata nationala;
- Date privind pungi si sacose destinate cumparaturilor introduse pe piata nationala – ecotaxa;
- Date privind substantele declarate a fi periculoase pentru mediu introduse pe piata nationala;
- Taxe pentru emisii de poluanti in atmosfera (suportate de agentii economici care sunt detinatori de surse fixe ca centrale electrice, generatoare etc.)
Este important sa retinem ca trebuie respectate aceste obligatii de depunere a declaratiilor la fondul de mediu de catre toate societatile economice care realizeaza activitati de productie, import sau achizitii intracomunitare. Tinand cont de activitatea desfasurata, producatorii si importatorii au obligatia de a completa si depune declaratii la fondul de mediu, cu sumele de plata aferente.
In situatia in care agentii economici nu-si respecta obligatiile in privinta depunerii declaratiilor catre fondul de mediu, in mod cert vor exista sanctiuni de natura fiscala.
Mai multe informatii utile despre declaratiile la fondul de mediu si taxele si contributiile aferente acestora se regasesc in acest articol.
Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:
Gestiune Deseuri
Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)
Autorizatii & Vize
Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.
Declaratii AFM & OIREP
Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.
Cum pot fi depuse declaratiile privind obligatiile la fondul de mediu?
De retinut este ca declaratiile la fondul de mediu se completeaza si se depun lunar/ trimestrial (termenul limita fiind data de 25 ale lunii – pentru luna anterioara sau trimestrul anterior), in functie de obligatiile identificate conform activitatii desfasurate.
Obligatorie inca din anul 2020 este depunerea online a declaratiilor lunare prin aplicatie, facilitand astfel intregul proces de depunere si monitorizare a acestora.
Sistemul electronic este o facilitate pusa la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu in vederea eficientizarii procesului de depunere a declaratiilor prin accesul securizat si facil al agentilor economici.
Contul de acces pe portalul online in vederea folosirii acestui serviciu este dobandit prin depunerea unei cereri de catre operatorul economic catre AFM.
Astfel, pentru realizarea si depunerea online a declaratiilor privind obligatiile la fondul de mediu se impune crearea unui cont cu certificat digital.
Persoanele autorizate pentru depunerea declaratiilor online in cadrul acestui serviciu pus la dispozitie de AFM pot fi:
- Reprezentatul legal, posesor al unei semnaturi electronice calificate;
- Imputernicitul reprezentantului legal, detinator al semnaturii electronice calificate.
Este de la sine inteles ca intocmirea si depunerea declaratiilor privind obligatiile la fondul de mediu necesita un nivel inalt de expertiza si o intelegere clara a reglementarilor legislative in ceea ce priveste protectia mediului.
In maniera in care apar constant modificari ale legislatiei de mediu, numerosi operatori economici nu reusesc sa identifice in timp util toate obligatiile ce survin in urma activitatii desfasurate. Astfel, ei nu pot sa-si alinieze activitatea la cerintele legale de mediu, fapt ce conduce in mod clar la numeroase probleme greu de gestionat.
In acest sens, se recomanda apelarea la companii ce ofera servicii de consultanta de mediu in vederea asigurarii indeplinirii tuturor obligatiilor de mediu.
Cu o vasta expertiza in domeniul protectiei mediului, EnviroCons este partenerul de incredere ce pune la dispozitia clientilor sai multiple servicii si solutii de mediu adaptate activitatilor desfasurate de acestia, respectand toate reglementarile legislative de mediu.
Apeleaza la serviciile furnizate de echipa EnviroCons si vei beneficia de sprijin si indrumare pentru imbunatatirea performantei de mediu a business-ului tau.
- evidente si raportari
- (re)autorizari si vize anuale
- declaratii AFM si OIREP