Deseuri periculoase – Ce impact au asupra mediului?

deseuri periculoase

Producerea unor deseuri periculoase ramane una dintre problemele majore cu care societatea se confrunta in prezent si care din nefericire, nu in toate cazurile poate fi impiedicata. Din cauza naturii lor, aceste deseuri genereaza cele mai devastatoare efecte pentru mediu si sanatatea populatiei, fapt pentru care este primordiala o atentie sporita asupra modului lor de gestionare.

Intotdeauna vor fi necesare imbunatatiri in privinta metodelor de tratare si eliminare definitiva a deseurilor periculoase, garantand astfel prevenirea si diminuarea considerabila a nivelului de poluare al mediului.

Cum putem defini deseurile periculoase?

deseuri periculoase
Pe fondul proprietatilor lor, deseurile periculoase genereaza efecte devastatoare asupra mediului si sanatatii populatiei.

Din perspectiva tehnica, un deseu este considerat periculos daca in continutul lui se regasesc substante din categoria celor toxice, care prin particularitatile lor produc un impact negativ mediului. Insa, riscul acestor deseuri asupra sanatatii oamenilor si a mediului nu poate fi stabilit doar pe fondul naturii lor periculoase, ci prin:

 • Gradul de  periculozitate – aici intervin aspectele ce tin de cantitate, concentratie etc.;
 • Riscul de infectie, coroziune, reactivitate etc.
 • Modul de expunere al continutului periculos;
 • Starea sanatatii oamenilor sau a mediului inconjurator.

Care sunt generatorii cei mai mari de deseuri periculoase?

generator de deseuri periculoase
Printre cei mai mari generatori de deseuri periculoase sunt combinatele metalurgice/ siderurgice, fabricile de anvelope si alte intreprinderi din diferite ramuri industriale.

Printre cei mai importanti generatori de astfel de deseuri amintim:

 • Industria auto – deseurile periculoase din aceasta industrie (uleiuri industriale, combustibili, deseuri metalice, lacuri, solventi etc.) prezinta un nivel ridicat de contaminare. Astfel, este nevoie de un proces de eliminare riguros si eficient, in corespondenta cu normele legislative.
 • Intreprinderile mari din diferite ramuri industriale – un volum ridicat de deseuri periculoase sunt generate de companii precum fabricile de anvelope, combinatele metalurgice/ siderurgice, producatorii de tevi, cabluri si alte echipamente.
 • Domeniul medical si farmaceutic – intalnim deseuri precum cele infectioase (substante si preparate cu un continut de microorganisme viabile, reziduuri contaminate de bacterii, virusuri sau alti paraziți), cele chimice, cele din categoria intepatoaretaietoare (ace, lame de bisturiu, perfuzoare sau alte instrumente de laborator) sau reziduuri farmaceutice. Acestea necesita proceduri operationale clare de gestionare in maniera in care sa previna riscul de contaminare al mediului si de afectare a sanatatii umane.
 • Industria chimica – pentru deseurile ce contin substanțe chimice solide/ lichide/ gazoase cu proprietati toxice este nevoie de un management corespunzator privind colectarea, tratarea si eliminarea lor in vederea minimizarii impactului negativ generat mediului. In numeroase cazuri, deseurile prezinta concentratii ridicate de elemente in stare moleculara (iod, azot, clor etc.) astfel ca sunt necesare metode distincte de eliminare.
 • Agricultura – in aceasta categorie intra fertilizatori, erbicidele, pesticidile sau in general reziduurile agro-zootehnice. Daca aceste deseuri nu sunt gestionate corespunzator si sunt aruncate la intamplare sau se revarsa in rauri, ele provoaca efecte devastatoare ecosistemelor.

Gestionarea deseurilor periculoase ramane o prioritate majora pentru societatea de astazi, astfel ca aceasta activitate este reglementata de numeroase norme legislative atat la nivel european, cat si national. 

Prin urmare, se acorda o atentie deosebita modului in care sunt gestionare aceste deseuri (de la generare si pana la eliminarea definitiva a lor) in vederea dezvoltarii unui mediu cat mai sigur si sustenabil. In acest sens, Ordonanta 92/2021 privind regimul deseurilor reglementeaza toate sarcinile actorilor implicati in gestionarea deseuri. 

Totodata, HG 856/2002 privind evidenta deseurilor obliga generatorii de deseuri periculoase si nepericuloase sa efectueze o evidenta a modului de gestionare, cu focus pe tipul si volumul rezultat si colectat si procesele prin care sunt valorificate si/ sau eliminate de firmele specializate.

Pentru dezvoltarea procesului de gestionare a deseurilor periculoase sunt stabilite directii de actiune clare, ele vizand:

 • Cresterea eficientei intregului sistem national de raportare a acestor tipuri de deseuri;
 • Minimizarea volumului de deseuri periculoase rezultat din diferite industrii;
 • Reducerea semnificativa a efectelor economice si de mediu produse in urma procesului de gestionare a acestor deseuri;
 • Impulsionarea utilizarii tehnologiilor inovative si ecologice de eliminare a deseurilor;
 • Stimularea companiilor generatoare de deseuri in abordarea unui sistem eficient de management de mediu;
 • Realizarea proceselor operationale ale agentilor economici in baza unor tehnologii sustenabile, cu focus pe utilizarea responsabila a resurselor disponibile;
 • Dezvoltarea sistemelor de colectare si transport al deseurilor periculoase in raport cu nevoile actuale ale industriilor generatoare;
 • Garantarea unor conditii corespunzatoare privind efectuarea procesului de tratare si eliminare a deseurilor.

Deseurile periculoase impun un proces de gestionare destul de strict, fapt pentru care generatorii/ detinatorii acestora trebuie sa constientizeze responsabilitatea ce survine in urma generarii lor. Astfel ca acesti operatori economici trebuie sa adopte strategii si masuri eficiente pentru a preveni si minimiza impactul rezultat.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Care sunt consecintele unei gestionari ineficiente ale deseurilor periculoase din perspectiva companiilor?

In cazul deseurilor periculoase, este nevoie de un plan eficient de gestionare care sa includa masuri de imbunatatire privind activitatea de:

 • Prevenire – cu focus pe schimbarea proceselor operationale, materia prima si tehnologiile folosite, astfel fiind minimizate si costurile de productie;
 • Reciclare si valorificare – cu accent pe valorificarea termoenergetica a deseurilor periculoase;
 • Tratare si eliminarea corespunzatoare – prioritare sunt respectarea normelor legislative privind conditiile de tratare/ eliminare; diminuarea caracterului periculos, manipularea usoara prevenirea/ minimizarea efectelor rezultate in urma acestor procese;

O gestionare incorecta a deseurilor periculoase are numeroase repercusiuni la nivel de organizatie, printre care:

 • Neconformitatea cu legislatia de mediu – in momentul in care aceste deseuri sunt gestionate gresit si nu se respecta obligatiile ce survin din pozitia de generator, atunci intervin numeroase sanctiuni. Acest lucru afecteaza negativ si imaginea companiei in fata partenerilor si a intregii comunitati.
 • Un management ineficient implementat la nivel de organizatie – gestionarea gresita a deseurilor periculoase ingreuneaza procesele operationale, iar in contextul in care problemele identificate nu sunt rezolvate, responsabilitatile de mediu devin mult mai complexe.
 • Riscuri privind protectia si siguranta angajatilor – expunerea la deseurile periculoase sau la substantele toxice ale acestora este considerata un real risc pentru sanatatea angajatilor. Mai mult decat atat, o depozitare gresita a acestora poate conduce la incendii, scurgeri si alte probleme grave care pun in pericol siguranta si sanatatea intregului personalului. 

Concluzii

Gestiunea deseurilor periculoase este o prioritate la nivel global, prin prisma consecintelor devastatoare pentru mediul inconjurator si sanatatea oamenilor. 

Prezentand un nivel crescut de toxicitate este de la sine inteles ca generatorii si detinatorii de deseuri periculoase au o mare raspundere in privinta garantarii unui management responsabil al acestora.

In sprijinul acestor operatori economici se afla compania EnviroCons ce ofera servicii de consultanta mediu in vederea garantarii unei gestionari eficiente a deseurilor periculoase, in conformitate cu normele legislative in vigoare. 

Avand un asemenea sprijin, organizatiile isi pot imbunatati performanta de mediu prin impactul pozitiv pe care noile schimbari le aduc in managementul de mediu abordat la nivel intern.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.