Mediul inglobeaza numerosi factori de mediu, care inconjoară un organism (oameni, animale, plante, etc.) si lucrează autonom sau ca efect al activitatii antropologice. Din nefericire, o parte dintre acestia devin elemente de stres ce influenteaza negativ calitatea mediului inconjurator.
Deseurile periculoase regasite in sol sau apa provin dintr-o varietate de surse: industria chimica, industria auto, operatiunile agricole sau alte procese operationale desfasurate de unele companii din diferite ramuri industriale. Din acest motiv, exista o nevoie urgenta de reducere sau eliminare a riscului de expunere la aceste elemente nocive. Astfel, autoritatile, comunitatile si agentii economici depun in permanenta eforturi pentru a asigura un nivel inalt de protectie a mediului.
In mod cert, bunastarea ecosistemelor (indiferent ca vorbim de cel antropologic sau cele naturale) depinde de un mediu curat si lipsit de poluare. Cu toate acestea, la nivel global, exista o preocupare constanta privind efectele negative generate de poluare asupra mediului inconjurator si sanatatii oamenilor.
Descopera in randurile urmatoare mai multe informatii despre obligatia monitorizarii calitatii factorilor de mediu si rolul acesteia in asigurarea unui mediu sigur si sustenabil.
Ce sunt factorii de mediu?
Termenul de „factori de mediu” se refera la acele elemente, regasite in forma fizica sau nu, care pot avea un impact direct sau indirect asupra calitatii vietii oamenilor, faunei si vegetatiei. Acesti factori de mediu pot funcționa ca obstacol sau ca mediator, generand efecte in:
- mai multe aspecte ale vietii, cum ar fi starea de sanatate si comportamente abordate;
- domenii de activitate, precum agricultura sau industria.
Factorii de mediu pot fi clasificati astfel:
- factori antropici: activitati efectuate de om care genereaza schimbari la nivelul climei (defrisare, desecare, poluarea atmosferei);
- factori ecologici: care produc reactii la nivelul vietii organismelor;
- factori abiotici: aer, apa, lumina, caldura, umiditate, vant;
- factori geomorfologici: altitudinea sau inclinarea reliefului;
- factori edafici: solul cu caracteristicile chimice, fizice sau biologice;
- factori biotici: interrelatii fitocenotice, zoocenotice, biocenotice.
De ce este necesara monitorizarea factorilor de mediu?
Din moment ce au capacitatea de a influenta negativ calitatea mediului, este necesar sa se inteleaga natura fenomenelor fizice, chimice si biologice pentru a putea:
- rezolva consecintele aparute ca urmare a actiunii acestora;
- implementa eficient masurile legale de prevenire, diminuare si eliminare a impactului negativ generat mediului.
Astfel, monitorizarea factorilor de mediu si realizarea unor buletine de analize capata o importanta majora din perspectiva impactului negativ pe care orice agent economic il poate genera asupra mediului inconjurator in urma activitatilor desfasurate.
Ce implica o monitorizare a calitatii factorilor de mediu?
Monitorizarea unor factori de mediu vizeaza o serie de masuri legale solicitate in actele de reglementare a activitatii unui agent economic (avize, autorizatie de mediu etc.), adoptate pentru a dovedi respectarea indicatorilor de poluare a factorilor de mediu stabiliti prin lege.
In esenta, aceasta monitorizare reprezinta un control al dinamicii particularitatilor atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ al acestor factori de mediu in vederea identificarii pozitiei actuale si tendintelor de crestere a lor.
Astfel, la nivelul activitatii unui operator economic, monitorizarea unor factori de mediu implica mai multe aspecte cheie:
- stabilirea scopului si a obiectivelor acestei monitorizari;
- efectuarea unui plan de monitorizare in care sunt specificate perioada prelevarilor sau masuratorilor, instrumentele si procedeele utilizate etc.;
- alegerea celor mai eficiente modalitati de analiza a datelor colectate in vederea obtinerii unor rezultate argumentate;
- stabilirea masurilor de îmbunătățire la nivelul sistemului de management de mediu implementat la nivel de companie;
- dezvoltarea constanta a programului de monitorizare, in baza schimbarilor produse atat din punct de vedere al legislatiei de mediu, cat si din perspectiva factorilor urmariti.
Tinand cont de obiectul de activitate al agentului economic, autoritatile competente de mediu solicita realizarea unei monitorizări a factorilor de mediu, analizand:
- calitatea apelor de suprafata (nivel, temperatura, namoluri, componenta chimica, concentratia sedimentelor de poluanti, etc);
- calitatea apelor subterane (nivel, presiune, componente chimice);
- calitatea aerului, cu focus pe emisiile din aer generate de procesele operationale (temperatura, umiditate, volum si viteza, concentratii de substante poluante);
- calitatea solului si subsolului (caracteristici morfologice, concentratia de poluanti);
- zgomotul si vibratiile.
Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:
Gestiune Deseuri
Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)
Autorizatii & Vize
Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.
Declaratii AFM & OIREP
Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.
Pot fi sanctionate companiile dacă nu monitorizeaza factorii de mediu?
ANPM impune obligatia activitatii de raportare, fiind una dintre masurile legale de monitorizare pe care persoanele juridice trebuie sa le respecte daca desfasoara activitati cu efecte negative asupra mediului inconjurator sau sanatatii publice.
Legislatia in vigoare surprinde obligativitatea societatilor economice de a transmite către Autoritatea Nationala de Protectie a Mediului:
- Raportarea deseurilor generate si/ sau colectate;
- Raportarea anuala a deseurilor generate (ținând cont de cerintele stabilite din autorizația de mediu);
- Raportarea anuală a volumului de ambalaje introduse pe piata nationala;
- Raportarea substantelor chimice folosite/ comercializate;
- Raportari privind modul de gestionare a anvelopelor uzate;
- Raportarea anuala a uleiurilor uzate;
- Raportarea anuala a DEEE-urilor colectate;
- Raportarea anuala a bateriilor uzate colectate;
- Raportări privind monitorizarea calitatii factorilor de mediu;
- Inventare de emisii poluante industriale;
- Chestionare privind administrarea deseurilor – etapele de colectare/ tratare/ valorificare/ eliminare.
În cazul în care generatorii de deseuri nu vor respecta obligatia de a raporta si monitoriza factorii de mediu, legislația prevede o serie de sanctiuni de ordin financiar. In functie de obligatiile ce deriva din tipul de activitate desfasurata si din continutul autorizatiei de mediu, nerespectarea mai multor prevederi atrage după sine cumularea sanctiunilor.
Cine poate efectua monitorizarea factorilor de mediu?
In directia monitorizarii calitătii unor factori de mediu, agentii economici pot solicita ajutorul companiilor ce ofera servicii integrate de consultanta de mediu. Astfel de companii dispun de specialisti experimentati in domeniul protectiei mediului, garantand suport si indrumare in permanenta atat in analizarea si monitorizarea calitatii factorilor de mediu, cat si in solutionarea altor situatii cu potential risc din punct de vedere mediu.
Un partener de incredere pentru societatile economice este EnviroCons, ce furnizeaza numeroase solutii personalizate in vederea dezvoltarii performantei de mediu si alinierii intregii activitati la cerintele de mediu din prezent.
Beneficiind de o experienta vasta in acest domeniu, specialistii EnviroCons vor identifica toate neconformitatile de mediu ce survin in urma desfasurarii activitatii unei companii in vederea stabilirii masurilor de remediere, asigurandu-se de respectarea cadrului legal in vigoare.