Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Ce inseamna OIREP si care sunt atributiile sale?

Afaceri - management

Colaborarea companiilor cu un OIREP reprezinta cheia catre o colaborare eficienta, expertiza valoroasa in gestionarea deseurilor si respectarea riguroasa a reglementărilor nationale si europene privind responsabilitatea extinsa a producatorului.

Fiecare companie producatoare din Romania are obligatia de a gestiona cu responsabilitate ambalajele introduse pe piata. Aceasta sarcina poate fi solutionata atat intern, de catre companie sau prin colaborarea cu un OIREP – Organizatie care implementeaza obligatiile privind Raspunderea Extinsa a Producatorului.

Prin colectarea taxelor de la producatori, OIREP-urile canalizeaza resurse financiare catre procese esentiale precum colectarea si reciclarea deseurilor de ambalaje. Aceasta abordare integrata este cheia pentru indeplinirea obiectivelor de reciclare stabilite la nivel national. Astfel, OIREP-urile devin parteneri cheie in eforturile de a crea o economie circulara, unde materialele sunt reutilizate si reciclate intr-un mod sustenabil.

Acest parteneriat nu doar aduce un suport in gestionarea responsabila a deseurilor, ci se transforma intr-un aliat puternic, oferind solutii eficiente pentru ca afacerea sa straluceasca intr-un mediu concurential in continua evolutie. 

Ce inseamna OIREP și care sunt atributiile sale ?

In prezent, respectarea legislatiei pentru protectia mediului este imperativul fiecarei companii care isi desfasoara activitatea. Indiferent de tipul ambalajelor generate, exista anumite masuri ce trebuie respectate in privinta sistemului de management al deseurilor de ambalaje. Insa, procesul birocratic in continua schimbare este o provocare majora, mai ales in absenta unor persoane specializate in cadrul companiei.

La nivel european, s-au pus in aplicare numeroase masuri pentru a promova gestionarea sustenabila a ambalajelor si a deseurilor din ambalaje. Cadrul cheie care reglementeaza modul in care aceste aspecte sunt gestionate este Directiva 94/62/CE

OIREP
In tara noastra, gestiunea deseurilor de ambalaje se desfasoara prin adoptarea modelului Responsabilitatea Extinsa a Producatorului (REP).

Aceasta abordare reprezinta o strategie de mediu care intensifica gradul de responsabilitate ale unui producator asupra produselor comercializate, extinzandu-se inclusiv pana la etapa in care acestea ajung in pozitia de deseuri.

Pentru a se conforma acestor reglementari si aborda responsabilitatea extinsa a producatorului in privinta deseurilor de ambalaje, multi operatori economici aleg sa colaboreze cu firme specializate.

In aceasta ecuatie complexa, intervine o solutie eficienta: organizatiile de tip OIREP, adica cele care se ocupa de Raspunderea Extinsa a Producatorului. OIREP-ul este un partener de incredere, preluand responsabilitatea pentru colectarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaje. 

Acest lucru nu doar elibereaza producatorii si importatorii de batalia administrativa a acestor operatiuni, ci si asigura ca se ating sau chiar se depasesc obiectivele de reciclare, avand un impact pozitiv asupra mediului inconjurator.

In plus, colaborarea cu un OIREP faciliteaza monitorizarea si evaluarea eficienta a progresului in ceea ce priveste reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaje. Astfel, producatorii si importatorii sunt in permanenta la curent cu evolutia activitatilor legate de gestionarea deseurilor si pot lua decizii informate pentru a imbunatati continuu impactul lor asupra mediului.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Care sunt avantajele colaborarii cu un OIREP?

Incheierea unui contract de preluare a responsabilitatii reprezinta o strategie eficienta pentru companiile care doresc sa-si optimizeze gestionarea deseurilor de ambalaje. Aceasta colaborare aduce o serie de beneficii semnificative. 

Primul avantaj major consta in raportarea detaliata a cantității de deseuri de ambalaje generate de companie. OIREP-ul preia aceasta responsabilitate, asigurandu-se ca informatiile sunt corecte si conforme cu reglementarile legislative in vigoare. Aceasta nu doar simplifica procesul de raportare, dar si contribuie la transparenta activitatilor legate de gestionarea deseurilor.

Un alt aspect important este legat de plata taxelor catre Fondul de Mediu in situatia in care cantitatea corespunzatoare de ambalaje nu este reciclata. OIREP-ul preia aceasta obligatie, eliminand presiunea asupra agentului economic si asigurand conformitatea cu cerintele legislative in materie de reciclare.

Aceasta actioneaza in numele companiei in interactiunile cu entitatile de reglementare, gestionand corespunzator cerintele si aspectele legislative privind deseurile de ambalaje. De asemenea, contractul permite companiei sa urmareasca eficient modul in care OIREP-ul se ocupa de trasabilitatea deseurilor. 

Colaborarea cu un OIREP devine astfel un pilon strategic pentru promovarea unei abordari durabile in cadrul unei afaceri. Prioritizand activitatea de gestionare responsabila a deseurilor, OIREP-ul este partenerul care nu doar indeplineste obligatiile legale, ci si contribuie la construirea unei imagini pozitive privind responsabilitatea sociala si mediul inconjurator.

Concluzii

Atributiile organizatiilor de tip OIREP acopera un spectru complex de activitati care au un impact profund asupra mediului si comportamentului producatorilor in ceea ce priveste ambalajele si deseurile de ambalaje.

Prin actiunile lor dedicate, OIREP-urile nu doar indeplinesc cerintele legislative, dar si modeleaza un viitor in care responsabilitatea sociala si ecologica devine parte integranta a activitatii fiecarui producator, contribuind la construirea unei societati durabile.

OIREP-urile au un rol esential si in facilitarea tranzitiei catre ambalaje mai sustenabile. Prin sprijinirea producatorilor in adoptarea materialelor prietenoase cu mediul, aceste organizatii ajuta la schimbarea peisajului ambalajelor catre solutii mai ecologice si la crearea unor produse cu amprenta de carbon redusa.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.