Ce presupune auditul de mediu?

auditul de mediu

Auditul de mediu reprezinta un instrument de management de mediu ce vizeaza evaluarea impactului activitatilor realizate de unele companii asupra mediului in baza unor criterii sau standarde stabilite. Astfel, in functie de tipurile de standarde si de scopul acestuia, exista numeroase tipuri de audit.

Indiferent de domeniul in care activeaza, companiile recunosc astăzi eficienta auditului de mediu, acesta reprezentand elementul esential in identificarea problemelor in raport cu obligatiile de mediu stabilite de cadrul legislativ. Acesta nu implica un proces complicat, insa ceea ce este cu adevarat dificil, dar nu imposibil, este legat de schimbare si de modul in care organizatiile sustin protectia mediului si participa la crearea unui viitor prosper.

Mai mult decat atat, el garanteaza un nivel inalt de transparenta in ceea ce priveste eficienta sistemului de management de mediu implementat la nivel de organizatie. Auditul de mediu sprijina companiile in privinta examinarii practicilor si strategiilor de mediu, determinand actiunile necesar a fi efectuate in vederea obtinerii performantei de mediu.

Descopera in randurile urmatoare mai multe informatii despre importanta realizării unui audit de mediu in contextul cresterii nivelului de performanta la nivel de organizatie si al alinierii activitatii acesteia la cerintele de mediu actuale.

Ce reprezinta auditul de mediu?

Un audit de mediu reprezinta o evaluare independenta realizata in vederea asigurarii ca intreprinderile respecta legislatia si politicile de mediu implementate atat la nivel national, cat si procedurile aplicate la nivel de companie.

In Ordinul 50/2004 privind Stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, auditul de mediu este instrumentul managerial de evaluare sistematica, periodica si obiectiva a performantei organizatiei, a sistemului de management si a proceselor implementate in vederea protectiei mediului. El are ca scop:

 • facilitarea controlului managerial al practicilor cu potentiale efecte asupra mediului;
 • verificarea respectarii politicilor de mediu ale organizatiei.

Cu alte cuvinte, acesta examineaza impactul generat mediului inconjurator, analizand:

 • procesele operationale desfasurate de agentul economic;
 • masurile de protectia mediului abordate de acesta, in raport cu efectele rezultate. 

In urma identificarii neconformitatilor, organizatia trebuie sa aplice masuri de imbunatatire in vederea alinierii activitatii la legislatia de mediu in vigoare. 

Auditul de mediu poate fi efectuat:

 • La nivel intern – agentul economic dispune de un personal responsabil pe aceasta linie care are ca sarcini atingerea obiectivelor potrivit managementului de mediu abordat. Totodata, responsabilul de mediu se asigura de respectarea cadrului legal privind protectia mediului si obtinerea tuturor documentelor specifice ariei de mediu – autorizatia de mediu, avize etc.
 • La nivel extern – compania apeleaza la specialisti ce pun la dispozitie servicii de consultanta mediu in vederea solutionarii problemelor de mediu intampinate de companie. De asemenea, in urma realizarii auditului, consultantii de mediu stabilesc masuri clare de imbunatatire a proceselor operationale si propun noi strategii si directii de actiune pentru a avea certitudinea obtinerii unui nivel inalt de performanta de mediu.

Prin urmare, auditul de mediu este un proces sistematic si obiectiv de evaluare a activitatii unei organizatii urmarind:

 • Verificarea modului de aliniere cu cerintele legale si interne de mediu;
 • Facilitarea controlului managerial al practicilor de mediu;
 • Cresterea nivelului de constientizare al personalului si asumarea angajamentului privind protectia mediului;
 • Analizarea oportunitatilor de imbunatatire a proceselor operationale;
 • Stabilirea liniei de plecare in vederea dezvoltarii unui sistem de management de mediu eficient si promovarea acestuia.

Care sunt avantajele obtinute in urma efectuarii unui audit de mediu?

auditul de mediu
Auditul de mediu garantează o transparenta privind eficienta sistemului de management de mediu abordat la nivel de intreprindere.

Auditul de mediu aduce o reala contributie companiei prin:

 • Oferirea unor informatii utile despre managementul de mediu implementat, fiind o baza pentru adoptarea noilor decizii si masuri de imbunatatire;
 • Identificarea posibilelor riscuri de mediu, ce deriva din desfasurarea proceselor operationale si minimizarea lor;
 • Analizarea amanuntita a actelor de reglementare a activitatii companiei si a amplasamentului in situatia in care se afla in pozitia de generator de deseuri (autorizatii de mediu, raportari ANPM, monitorizarea calitatii factorilor de mediu etc. 
 • Garantarea alinierii corecte a operatiunilor intreprinse de agentul economic in raport cu cerintele de mediu;
 • Identificarea punctelor slabe ale sistemului de management de mediu implementat la nivel de organizatie si stabilirea unor masuri corective in acest sens;
 • Dezvoltarea culturii organizationale si cresterea nivelului de responsabilizare a personalului in ceea ce priveste protectia mediului;
 • Exploatarea oportunitatilor de dezvoltare a politicilor de mediu in vederea cresterii eficientei activitatilor desfasurate;
 • Diminuarea costurilor operationale ca rezultat al eficientizarii proceselor existente sau introducerii unor noi procese eficiente;
 • Imbunatatirea transparentei si consolidarea unei imagini pozitive a organizatiei in fata partenerilor sai (furnizori, investitori etc.), clientilor si chiar comunitatii din care face parte.

In esenta, auditul de mediu este un pilon important in alinierea proceselor efectuate de companii la cerințele legislative si standardele ISO privind protectia mediului, propunand masuri clare de crestere a performantei de mediu.

Cine realizeaza auditul de mediu?

Auditorii de mediu sunt responsabili pentru examinarea si revizuirea politicilor si procedurilor de mediu implementate de o companie. 

In urma identificarii neconformitatilor proceselor operationale auditate si posibilele riscuri cu care organizatia s-ar putea confrunta din perspectiva mediului, auditorii impreuna cu agentul economic coopereaza in vederea dezvoltarii unui plan de actiune. 

Acest plan vizeaza stabilirea unor masuri privind:

 • Prevenirea si minimizarea riscurilor asociate neconformarii cadrului legal;
 • Imbunatatirea eficientei activitatii desfasurate si diminuarea semnificativa a costurilor operationale.

Practic, auditul de mediu este creat pentru a ajuta companiile sa isi atinga obiectivele privind performanta de mediu si sa isi indeplineasca angajamentul fata de mediu si comunitate, respectand in totalitate legislatia in vigoare.

Insa, impactul unui audit de mediu depinde in mod direct de competenta auditorului. Acesta trebuie sa detina expertiza necesara pentru a identifica neconformitatile de mediu si identificarea solutiilor de imbunatatire, bineinteles pe fondul intelegerii operatiunilor realizate de operatorul economic.

Un partener de incredere pentru operatorii economici este compania EnviroCons, ce pune la dispozitie un portofoliu variat de servicii de consultanta in domeniul protectiei mediului. 

Beneficiind de o vasta expertiza in aceasta arie, specialistii EnviroCons ofera solutii personalizate de mediu in concordanta cu obiectul de activitate al agentului economic. Mai precis, in urma efectuarii unui audit de mediu, echipa propune un plan de imbunatatire a activitatii, cu accent pe:

 • Imbunatatirea sistemului de management implementat;
 • Obtinerea unei performante inalte de mediu;
 • Alinierea business-ului la cerintele cadrului legislativ national.
echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Concluzii

Auditul de mediu reprezinta instrumentul de management de mediu ce are ca scop masurarea efectelor unor activitati efectuate de organizatii din diferite industrii asupra mediului inconjurator, in baza normelor legislative si a standardelor de mediu stabilite la nivel european. Cu alte cuvinte, acesta este procesul prin care se identifica riscurile si responsabilitatile de mediu ale organizatiei, asigurand conformitatea cu legislatia de mediu si adoptarea celor mai bune decizii in vederea imbunatatirii performantei de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.