Coduri deseuri – Cum le alegi corect?

coduri deseuri

Una dintre provocarile de mediu existente in prezent este legata de maniera de gestionare a deseurilor generate din activitatile efectuate de companii. In fiecare an, se constata o crestere a volumului de deseuri cauzata de schimbarea de comportament de consum al cetatenilor, ei beneficiind astazi de o gama diversa de produse.

In baza directivelor de mediu stabilite la nivel european, Romania dispune de o legislatie de mediu complexa, ce urmareste protectia mediului si dezvoltarea unor sisteme integrate de gestionare a deseurilor. 

HG 856/2002 este cea care precizeaza cadrul legal privind evidenta gestiunii deseurilor, precum si lista coduri deseuri, inclusiv cele periculoase. De asemenea, reglementarile aduse de aceasta hotarare trebuie sa fie respectate in corelatie cu noile prevederi stabilite in Ordonanta 92/2021 privind regimul deseurilor.

Mai precis, evidenta gestiunii deseurilor este intocmita de catre:

 • companiile generatoare de deseuri;
 • firmele autorizate sa presteze activitati de colectare, transport, depozitare, valorificare si eliminare a deseurilor.

Pentru aceasta evidenta, la nivel Uniunii Europene s-a stabilit o lista ce inglobeaza toate tipurile de deseuri (inclusiv cele periculoase), fiind regasita si in legislatia nationala de mediu.

Astfel, in randurile urmatoare vei regasi mai multe informatii despre acele coduri deseuri stabilite in lista regasita in HG 856/2002 si cum le incadrezi corect, tinand cont de specificul activitatii desfasurate de agentii economici.

Ce categorii de deseuri sunt precizate in HG 856/2002?

Mai jos se regaseste lista codurilor mentionate in Anexa 2 a Hotararii 856/2002 pe categorii principale de deseuri:

 • Deseuri din exploatarea miniera si a carierelor si de la tratarea fizica si chimica a mineralelor – 01
 • Deseuri din agricultura, horticultura, acvacultura, silvicultura, vanatoare si pescuit, de la prepararea si procesarea alimentelor – 02
 • Deseuri din prelucrarea lemnului si producerea placilor si mobilei, pastei de hartie, hartiei si cartonului – 03
 • Deseuri din industriile pielariei, blanariei si textila – 04
 • Deseuri de la rafinarea petrolului, purificarea gazelor naturale si tratarea pirolitica a carbunilor – 05
 • Deseuri din procese chimice anorganice – 06
 • Deseuri generate din procese chimice organice – 07
 • Deseuri de la producerea, prepararea, furnizarea si utilizarea straturilor de acoperire (vopsele, lacuri si emailuri vitroase), a adezivilor, cleiurilor si cernelurilor tipografice – 08
 • Deseuri din industria fotografica – 09
 • Deseuri rezultate din procesele termice – 10
 • Deseuri de la tratarea chimica a suprafetelor si acoperirea metalelor si a altor materiale, hidrometalurgie neferoasa – 11
 • Deseuri de la modelarea, tratarea mecanica si fizica a suprafetelor metalelor si a materialelor plastice – 12
 • Deseuri uleioase si deseuri de combustibili lichizi (cu exceptia uleiurilor comestibile si a celor din capitolele 05, 12 si 19 – 13
 • Deseuri de solventi organici, agenti de racire si carburanti (cu exceptia deseurilor mentionate la capitolele 07 si 08 – 14
 • Deseuri de ambalaje; materiale absorbante, materiale de lustruire, filtrante si imbracaminte de protectie, nespecificate in alta parte – 15
 • Deseuri nespecificate in alte categorii – 16
 • Deseuri din constructii si demolari (inclusiv pamant excavat din amplasamente contaminate) – 17
 • Deseuri din activitati de ocrotire a sanatatii umane sau din activitati veterinare si/ sau cercetari conexe (cu exceptia deseurilor de la prepararea hranei in bucatarii sau restaurante, care nu provin direct din activitatea de ocrotire a sanatatii – 18
 • Deseuri de la instalatii de tratare a reziduurilor, de la statiile de epurare a apelor uzate si de la tratarea apelor pentru alimentare cu apa si uz industrial – 19
 • Deseuri municipale si asimilabile din comert, industrie, institutii, inclusiv fractiuni colectate separat – 20.

Dupa cum se poate observa fiecare categorie de deseuri ii corespunde o clasa/ un capitol (01-20). Pentru fiecare din aceste categorii, se regasesc subclase de deseuri provenite din diverse procese operationale, regasite sub un cod unic. In cadrul acestor subclase se identifica deseul corespunzator, el fiind compus din 6 cifre.

De asemenea, este esential de specificat ca in cadrul acestor categorii se identifica si deseuri clasificate ca fiind periculoase. In acest caz, acestea se intalnesc sub un semn distinctiv, mai precis cu asterisc (*). Indiferent de structura lor sau de concentratia de substante periculoase, ele sunt clasificate ca deseuri periculoase.

In acest articol vei regasi acele coduri deseuri constituite in fiecare din cele 20 de categorii de deseuri.

Coduri deseuri – Cum identifici corect deseurile?

alegere coduri deseuri
Pentru realizarea corecta a evidentei deseurilor este nevoie de o atentie sporita asupra listei de coduri deseuri prevazuta in HG 856/2002.

Toate tipurile de deseuri sunt definite intr-o maniera individuala printr-un cod unic compus din 6 cifre. 

Incadrarea unui deseu se realizeaza in baza urmatoarei proceduri:

 • Se recunoaste activitatea generatoare de deseuri din clasele 01-12 sau 17-20;
 • Se constata subcapitolul in care se inscrie deseul (primele 4 cifre din cod);
 • Se identifica deseul, potrivit codului sau unic (facand exceptie codurile cu terminatia 99);
 • In cazul in care deseul nu se regaseste in clasele 01-12 sau 17-20, se verifica clasele 13, 14 si 15;
 • In maniera in care nu este identificat deseul, se analizeaza clasa 16;
 • Daca nu se gaseste in clasa 16, se inspecteaza codurile cu terminatia 99 – alte deseuri, aferente procesului operational din care rezulta deseul.

Sa presupunem ca agentul economic produce sau detine, din activitatea desfasurata, deseuri de  ambalaje de materiale compozite si deseuri care au in componenta lor reziduuri. 

In vederea respectarii obligatiei de realiza o evidenta lunara privind gestionarea deseurilor generate, agentul economic trebuie sa le codifice si sa le repartizeze in funcție de lista codurilor mentionata in hotarare. 

Pentru deseurile din ambalaje, primul pas este identificarea categoriei principale. In cazul de fata, categoria este Deseuri de ambalaje; materiale absorbante, materiale de lustruire, filtrante si imbracaminte de protectie, nespecificate in alta parte – 15. 

Subclasa este 15 01 – ambalaje (inclusiv deseurile de ambalaje municipale colectate separat). 

Ulterior, se analizeaza deseurile incadrate in aceasta subclasa si se identifica codul aferent deseurilor generate din activitatea prestata. Astfel, in aceasta situatie, aceste coduri deseuri identificate sunt:

15 01 05 – Ambalaje de materiale compozite;

15 01 10* – Ambalaje care contin reziduuri sau sunt contaminate cu substante periculoase.

Este esential de mentionat ca identificarea corespunzatoare a deseurilor trebuie realizata cu mare atentie, dat fiind faptul ca se regasesc categorii cu un continut similar de deseuri. Spre exemplu, deseurile provenite din colectarea ambalajelor (inclusiv combinatii de ambalaje cu un continut diferit de materiale), sunt incadrate in clasa 15 01, nu in cea 20  – Deseuri municipale si asimilabile din comert, industrie, institutii, inclusiv fractiuni colectate separat, cu subclasa 20 01 – Fractiuni colectate separat (cu exceptia 15 01).

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Concluzii

Pentru a completa corespunzator evidenta deseurilor, agentii economici (producatori/ detinatori de deseuri) trebuie sa identifice codul unic al deseurilor generate din activitatile lor. Fiind o lista complexa, ingloband numeroase tipuri de deseuri (nepericuloase si periculoase) este posibil ca acesti operatori sa intampine dificultati in identificarea corecta a lor. In acest sens, ei pot apela la consultanta mediu pentru a avea siguranta ca evidenta deseurilor este realizata in conformitate cu reglementarile legale.

Daca esti in cautarea unor servicii de consultanta in domeniul protectiei mediului, specialistii EnviroCons iti pune la dispozitie numeroase solutii potrivite afacerii tale.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.