Ce vizează managementul deseurilor?

managementul deseurilor

Legislatia europeana privind managementul deseurilor este complexa, fiind mereu intr-o continua schimbare. Politicile Uniunii Europene din aria managementului deseurilor subliniaza necesitatea unei abordari integrate in procesul de gestionare a deseurilor.

Aceasta include atat actiuni concrete de valorificare si/ sau eliminare a deseurilor, cat si masuri de prevenire a generarii lor si de reciclare, potrivit principiilor strategice care stau la baza acestei activitati.

In ultimii ani, evolutia tehnologica si-a pus amprenta si in activitatea de gestionare a deseurilor. Astfel, prin intermediul inovatiilor tehnologice aparute s-a reusit o imbunatatire semnificativa a politicilor europene care privesc minimizarea generarii de deseuri si implicit utilizarea eficienta si rationala a resurselor disponibile. 

Este de la sine inteles ca este nevoie de o planificare atenta in acest domeniu, care sa vizeze o solutie generala, mai precis un management integrat al deseurilor, ingloband astfel politici si strategii de diminuare a cantitatii de deseuri generate.

Cadrul legal al Romaniei privind deseurile se afla in concordanta cu cea a UE, aceasta avand efecte pozitive in decursul ultimilor ani, insa se identifica nevoia permanenta de imbunatatire pentru a avea garantia adaptarii la directivele europene.

Managementul deseurilor – O prioritate majora ce vizeaza garantarea sustenabilitatii mediului

managementul deseurilor
Sursa: Freepik.com

Comparativ cu alte tari ale UE, situatia gestionarii deseurilor in Romania este relativ diferita, prin prisma consumului ridicat de produse raportat la o infrastructura slab dezvoltata in aria salubritatii. Cu toate ca la nivel national se identifica o implicare mai ridicata a tuturor membrilor societatii privind minimizarea generarii deseurilor, pe fondul constientizarii impactului negativ produs asupra mediului.

Gestionarea deseurilor trebuie efectuata intr-o maniera integrata si in baza unor decizii responsabile. Mai multe informatii legate de prevederile legislative privind aceasta activitate le regasesti in acest articol

Obiectivul major al gestionarii il reprezinta diminuarea productiei de deseuri, precum si tratarea si depozitarea corecta a lor, abordand procese si instrumente ecologice. Toate aceste aspecte sunt inglobate in conceptul de management integrat al deseurilor. In esenta, acesta urmareste:

 • Prevenirea formarii deseurilor;
 • Valorificarea deseurilor;
 • Depozitarea corespunzatoare a deseurilor.

Conceptul se refera practic la un sistem atent planificat, in care sunt identificate cele mai eficiente modalitati de valorificare sau de eliminare a deseurilor pentru a garanta protectia mediului inconjurator si sanatatea populatiei. Acesta trebuie constant adaptat din cauza complexitatii problemelor de mediu, fiind necesare solutii si masuri diferentiate pentru gestionarea eficienta si sigura a deseurilor.

Ce directii de mediu sunt urmarite la nivel national?

La baza activitatii de gestionare, directiile de actiune stabilitate la nivel national prin prisma legislatiei de mediu create vizeaza:

 • Evitarea sau diminuarea productiei de deseuri si a nivelului lor de toxicitate – cu focus pe implementarea unor tehnologii ecologice. Ele prezinta o eficienta sporita din perspectiva consumului atat in procesul de productie a produselor, cat si in procesul de eliminare a deseurilor sau a substantelor nocive ale acestora;
 • Valorificarea deseurilor prin reciclare si obtinerea unor materiale secundare – prin operatii de valorificare, deseurile se transforma in materii prime sau substante, care vor fi folosite in aceleasi sau in alte procese operationale.

Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) – Cheia catre dezvoltarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor

Scopul efectuarii Planului National de Gestionare a Deseurilor este de a implementa o baza general valabila pentru gestionarea deseurilor la nivel national. Acest cadru general are menirea de a indruma Romania catre o societate responsabila din perspectiva reciclarii si aplicarii corecte a ierarhiei deseurilor.

Politica europeana si cea nationala au ca fundament ierarhia deseurilor, fiind cea care decide prioritatile privind activitatea de gestionare a deseurilor. Mai precis, se urmareste prevenirea sau diminuarea productiei de deseuri generate, inclusiv minimizarea nivelului de periculozitate al acestora. De asemenea, ca prioritate se identifica si refolosirea sau valorificarea deseurilor prin reciclare. Ultima clasata in ierarhie este procesul de eliminare definitiva a deseurilor, cuprinzand etapele de depozitare si incinerare.

In ultimii ani, tara noastra s-a implicat in dezvoltarea cadrului legal de mediu si a tuturor legilor care o sprijina, mai ales in conditiile evolutiei legislatiei europene de mediu. Insa, constatandu-se si o crestere a consumului, pe fondul diversitatii de bunuri de consum si a imbunatatirii standardelor de viata, volumul de deseuri generate a fost sporit implicit. 

Astfel, la nivel national se urmareste astazi dezvoltarea unei politici de prevenire a deseurilor si integrarea unor masuri eficiente de gestionare a deseurilor, bineinteles tinand cont de conceptul de management al deseurilor.

In acest context, cooperarea intre autoritatile de mediu, agenti economici si cetateni este necesara pentru garantarea protectiei mediului si a sanatatii umane. Este important de specificat ca o mare responsabilitate in privinta protectiei mediului o detin companiile, prin prisma impactului negativ pe care il genereaza din activitatile intreprinse de acestea.

Riscurile cu care se pot confrunta operatorii economici deriva din complexitatea problemelor actuale de mediu, vizand totodata si neconformitatea activitatii desfasurate cu reglementarile legislative privind protectia mediului. 

De ce este important managementul deseurilor pentru companii?

meeting despre managementul deseurilor
Sursa: Freepik.com

Managementul deseurilor este o prioritate pentru sustenabilitatea mediului, iar prevenirea si reducerea productiei de deseuri generate constituie cheia catre o gestionare corecta a deseurilor. Pentru a indeplini toate obiectivele de mediu propuse si de a contribui la un mediu sigur si curat, companiile trebuie sa implementeze un sistem eficient de gestionare.

Este evident ca un management de mediu inadecvat dezvoltat la nivel de companie genereaza riscuri de mediu greu de depasit.

In esenta, managementul deseurilor vizeaza un control riguros al deseurilor in toate activitatile de:

 • Colectare;
 • Stocare;
 • Transport;
 • Depozitare;
 • Reciclare si pregatire pentru refolosire;
 • Eliminare.

Astfel, pentru companiile care genereaza deseuri din activitatea lor, principala prioritate este de a implementa un sistem de management de mediu care sa includa strategii si masuri eficiente de gestionare a acestora, in maniera in care sa nu produca efecte negative mediului. 

Astfel, companiile generatoare/ detinatoare de deseuri isi vor putea imbunatati performantele de mediu in baza unui management care ofera avantaje din perspectiva:

 • Cunoasterii legislatiei de mediu actuale si implementarea masurilor de protectie in acord cu aceasta;
 • Respectarii ierarhiei deseurilor prin actiuni clare ce vizeaza gestionarea corecta a deseurilor;
 • Controlului eficient al proceselor operationale, in corelatie cu politica de mediu abordata;
 • Folosirii responsabile a resurselor disponibile si a tehnologiilor ecologice;
 • Optimizarea proceselor si minimizarea costurilor aferente acestora;
 • Prevenirii sau reducerii considerabile a productiei de deseuri generate;
 • Stimularii angajatilor in formarea unui comportament bazat pe actiuni preventive.

Asadar, prin alinierea activitatilor economice cu impact asupra mediului la cadrul legal national privind managementul deseurilor, companiile sustin dezvoltarea durabila si creeaza premisa catre un viitor sigur si prosper pentru toti membrii societatii.

Concluzii

Pentru a raspunde eficient la probleme de mediu existente este necesar un management integrat al deseurilor. Acesta vizeaza directii clare de actiune si masuri eficiente de diminuare a volumului de deseuri generat sau de prevenire a acestora, in armonie cu reglementarile legale de mediu.

In acest sens, companiile pot apela la servicii de consultanta mediu pentru a beneficia de suport in toate demersurile privind activitatea de gestionare a deseurilor si nu numai. 

Daca ai nevoie de consultanta pentru protectia mediului, specialistii EnviroCons iti ofera solutii eficiente si adaptate business-ului tau, ce iti vor garanta imbunatatirea performantelor de mediu si alinierea activitatilor desfasurate la cerintele de mediu actuale.

Mai multe articole

factori de mediu

Ce factori de mediu trebuie monitorizati?

Mediul inglobeaza numerosi factori de mediu, care inconjoară un organism (oameni, animale, plante, etc.) si lucrează autonom sau ca efect al activitatii antropologice. Din nefericire,

audit de mediu

Ce presupune auditul de mediu?

Auditul de mediu reprezinta un instrument de management de mediu ce vizeaza evaluarea impactului activitatilor realizate de unele companii asupra mediului in baza unor criterii

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.