Gestionarea deseurilor – Ce prevede legislatia?

Crearea unei viziuni sustenabile privind gestionarea deseurilor este in prezent una dintre prioritatile majore la nivel mondial. Generarea deseurilor in cantitatii mari reprezinta in cea mai mare parte, rezultatul utilizarii ineficiente a resurselor naturale in procesele tehnologice, fapt ce a generat si genereaza numeroase pierderi economice.

Directiva 2008/98/EC – Directiva europeana ce stabileste cadrul legal pentru protectia mediului

gestionarea deseurilor - directiva europeana
Sursa: Freepik.com

Aceasta directiva a fost creata in vederea protectiei mediului inconjurator si sanatatii umane, subliniind necesitatea unei gestionari corecte a deseurilor. 

Directiva 2008/98/EC propune masuri de prevenire si diminuare a impactului produs de producerea si gestionarea deseurilor prin utilizarea mult mai responsabila a resurselor naturale.

La nivel european, gestionarea deseurilor are la baza 3 premise majore:

 • Prevenirea generarii deseurilor – acest principiu se regaseste in politica de gestionare a deseurilor. Practic, se urmareste o diminuare a cantitatii de deseuri generate, in corelatie cu imbunatatirea tehnologiilor de productie. Prin constientizarea impactului generat de aceste deseuri, membrii societatii sunt incurajati sa isi formeze un comportament responsabil si sa se orienteze catre produse ecologice.
 • Reciclare si refolosire – in situatia generarii deseurilor, se urmareste o valorificare cat mai ridicata a acestora, prin procesul de reciclare. In acest context, legislatia din Romania (aliniata directivelor europene) stabileste diferite fluxuri de deseuri privind ambalajele, bateriile, DEEE-urile. precum si alte tipuri de deseuri.
 • Imbunatatirea modului de eliminare definitiva a deseurilor – in masura in care deseurile nu pot fi valorificate, ele trebuie eliminate in maniera in care sa nu afecteze mediul si sanatatea publica.

In esenta, gestionarea deseurilor include ansamblul actiunilor de colectare, transport, valorificare si eliminare a acestora. 

In mod cert, raspunderea pentru gestionarea lor o detin generatorii de deseuri (potrivit principiului general “poluatorul plateste”) sau producatorii acestora (potrivit principiului “responsabilitatea producatorului”).

La nivelul Uniunii Europene, toate politicile de mediu au ca premisa principiul “poluatorul plateste”. 

Aceasta directiva europeana adaptata in legislatia de mediu a Romaniei a creat o noua viziune privind modul de gestionare a deseurilor, scopul fiind protectia sanatatii populatiei si a mediului.

Ce prevede legislatia Romaniei cu privire la gestionarea deseurilor?

gestionarea deseurilor - legislatie
Sursa: Freepik.com

Legislatia din Romania ce vizeaza gestionarea deseurilor este una complexa, reusind sa se alinieze politicilor europene in ceea ce priveste asigurarea unui nivel inalt de protectie a mediului. 

Politica nationala urmareste in mod deosebit utilizarea rationala a resurselor si adoptarea unor masuri privind aplicarea eficienta a ierarhiei deseurilor.

In tara noastra, gestionarea deseurilor este reglementata de Legea nr. 211/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind inglobate principii si directive europene privind responsabilitatea acestei operatiuni. 

Aceasta lege stabileste masurile obligatorii de protectie a mediului si sanatatii publice, prin practici de eficientizare a utilizarii resurselor naturale si de prevenire sau diminuare a impactului generat de deseuri.

Pe langa aceasta lege definitorie pentru activitatea de gestionare a deseurilor, cadrul legislativ national mai este garantat prin urmatoarele hotarari:

 • HG 1470/2004 privind aprobarea Strategiei nationale de gestionare a deseurilor si a Planului national de gestionare a deseurilor – aceasta hotarare stabileste cadrul pentru crearea si implementarea unui sistem complex de gestionare a deseurilor, care sa ofere rezultate eficiente din perspectiva economica si de mediu.
 • HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si aprobarea listei deseurilor, inclusiv cele periculoase;
 • Ordin 1364/2006 de aprobare a planurilor regionale de gestionare a deseurilor;
 • Ordin 1385/2006 privind aprobarea procedurii de participare a publicului in privinta conceperii si modificarii planurilor de gestionare a deseurilor, aprobate la nivel national, regional si judetean.
 • Ordin 951/2007 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor regionale si judetene de gestionare a deseurilor.

Totodata, sunt adoptate hotarari si ordine care reglementeaza activitatea de:

 • Transport deseuri;
 • Depozitare deseurilor;
 • Eliminare deseurilor;
 • Ambalaje si deseuri din ambalaje;
 • Uleiuri uzate;
 • Deseuri de baterii si acumulatori;
 • Deseuri de echipamente electrice si electronice.

Putem observa ca legislatia privind gestionarea deseurilor este cuprinzatoare, fiind mentionate masurile si obligatiile ce trebuie respectate atat de catre cetateni, cat si de catre companii.

Importanta prevenirii sau diminuarii cantitatii de deseuri generate

gestionarea deseurilor - importanta prevenirii
Sursa: Freepik.com

Autoritatile de mediu au o mare responsabilitate în privinta garantarii implementarii masurilor privind gestionarea deseurilor. Prin urmare, toti generatorii de deseuri sunt obligati sa gestioneze corect toate tipurile de deseuri, fara a genera efecte semnificative asupra mediului.

Aplicarea ierarhiei deseurilor prevazuta in legea 211/2011, cu modificarile si completariile ulterioare, urmareste sustinerea actiunilor de prevenire a producerii si gestionarii corecte a deseurilor, in maniera in care sa se minimizeze impactul acestora asupra mediului si sanatatii cetatenilor.

Tinand cont de cantitatea ridicata de deseuri rezultate atat din activitatile de productie, cat si din urma consumului de produse ajunse pe piata din Romania este primordial ca politicile de mediu sa se concentreze asupra procesului de reciclare si tratare/ valorificare a acestora. 

In contextul in care Romania se confrunta cu dificultati in privinta infrastructurii de gestionare a deseurilor, prevenirea sau diminuarea lor reprezinta una dintre solutiile viabile de monitorizare in vederea inregistrarii unei evolutii sustenabile.

Spre exemplu, generatorii si/ sau detinatorii de deseuri trebuie sa implementeze la nivel de companie un sistem de management de mediu durabil, care sa urmareasca respectarea ierarhiei deseurilor prin:

 • Aplicarea unor actiuni de prevenire a generarii deseurilor;
 • Reducerea semnificativa a deseurilor generate;
 • Valorificarea deseurilor pentru reutilizarea materialelor rezultate;
 • Depozitarea si eliminarea corespunzatoare a deseurilor.

In conditiile generarii deseurilor, abordarea unui management eficient al mediului in corelatie cu intelegerea tuturor aspectelor legate de gestionarea deseurilor reglementate in legislatia de mediu actuala:

 • Faciliteaza controlul efectelor negative generate asupra mediului;
 • Permite monitorizarea eficienta a volumului de deseuri generate, depozitate, valorificate;
 • Creste performanta de mediu la nivel de organizatie.

Concluzii

Este important ca generatorii si/ sau detinatorii de deseuri periculoase sau nepericuloase sa devina mult mai responsabili in privinta reciclarii deseurilor si diminuarii cantitatii acestora, implementand o politica sustenabila si benefica pentru mediu.

Activitatea de gestionare a deseurilor este una complexa si necesita o documentare amanuntita a legislatiei de mediu, aceasta fiind in continua schimbare. 

In acest context, poti apela cu incredere la servicii de consultanta mediu pentru a beneficia de indrumare in privinta tuturor obligatiilor ce vizeaza activitatea de gestionare a deseurilor.Daca ai nevoie de consultanta pentru protectia mediului, echipa EnviroCons vine in sprijinul tau cu solutii eficiente care sa iti asigure imbunatatirea performantei de mediu a afacerii tale.

Mai multe articole

factori de mediu

Ce factori de mediu trebuie monitorizati?

Mediul inglobeaza numerosi factori de mediu, care inconjoară un organism (oameni, animale, plante, etc.) si lucrează autonom sau ca efect al activitatii antropologice. Din nefericire,

audit de mediu

Ce presupune auditul de mediu?

Auditul de mediu reprezinta un instrument de management de mediu ce vizeaza evaluarea impactului activitatilor realizate de unele companii asupra mediului in baza unor criterii

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.