Cine are nevoie de autorizatie de mediu?

Legislatia de mediu din Romania responsabilizeaza din ce in ce mai mult agentii economici care desfasoara activitati cu impact negativ asupra mediului inconjurator.

Astfel, toate eforturile legislative sunt indreptate catre crearea si implementarea unor masuri prin care sa impulsioneze implicarea acestora in prevenirea si diminuarea efectelor generate asupra mediului.

Dincolo de dificultatile cu care se confrunta Romania in punerea in aplicare a legislatiei privind protectia mediului, lipsa predictibilitatii si intelegerii cu exactitate a obligatiilor determina numeroase incertitudini pentru cei care desfasoara activitati cu impact asupra mediului. 

Acest articol isi propune sa clarifice cateva aspecte importante legate de autorizatia de mediu si continutul acesteia, precum si rolul ei esential in facilitarea indeplinirii cerintelor de mediu.

Cine are nevoie de autorizatie de mediu?

autorizatie de mediu - reglementari
Sursa: Freepik.com

Autorizatie de mediu – reprezinta actul administrativ de reglementare a activitatii eliberat de Agentia pentru Protectia Mediului pentru operatorii economici care desfasoara activitati cu un potential impact major asupra mediului. 

Aceste persoane juridice au ca obiectiv principal monitorizarea constanta a efectelor generate pentru a asigura un nivel optim privind calitatea mediului. Alinierea acestor agenti economici la cerintele legislatiei privind protectia mediului este una dintre prioritatile majore, in contextul promovarii dezvoltarii durabile si garantarii unui nivel ridicat de protectie a mediului inconjutator.

Ce rol indeplineste o autorizatie de mediu?

In maniera in care unele activitati economice desfasurate au impact asupra sanatatii si mediului inconjurator, cadrul legal impune un control riguros din punct de vedere mediu. De aceea, autorizatia de mediu este considerata un instrument eficient de monitorizare a activitatilor desfasurate, a efectelor negative generate asupra mediului din activitatile din comert si industrie. 

Totodata, are un rol fundamental in facilitarea indeplinirii cerintelor de mediu prin monitorizari constante de catre autoritatile responsabile de mediu. Aceasta autorizatie de mediu stabileste cadrul de functionare a activitatilor cu posibil impact asupra mediului si masurile de protectie ce trebuie implementate de catre acesti operatori economici.

O mentiune importanta la care trebuie sa fie atenti agentii economici este legata de codurile CAEN. Mai precis, nu toate activitatile desfasurate impun obtinerea unei autorizatii de mediu. Astfel, operatorul economic are responsabilitatea de a verifica daca activitatea prestata se regaseste sub un cod CAEN autorizabil. 

In Ordinul nr. 1798/2007 este precizata lista activitatilor ce necesita obtinerea autorizatiei de mediu.

Se recomanda verificarea corespondentei codurilor din Anexa 1 a Ordinului cu editia REV2 a codurilor CAEN, pentru a avea certitudinea incadrarii corecte a activitatii desfasurate de titular.

Initializarea procedurii de emitere a documentului este realizata de titularul activitatii prin intocmirea si depunerea unei documentatii la Agentia pentru Protectia Mediului. Mai multe informatii despre etapele emiterii autorizatiei de mediu o regasesti in acest articol.

Dupa obtinerea documentului, agentii economici au obligatia de a respecta toate prevederile mentionate in autorizatie si de a implementa măsurile impuse in concordanta cu specificul activitatii. 

Totodata, prevederile legislative in vigoare impun realizarea unor monitorizari, evidente si raportari pe toata durata desfasurarii acestor activitati.

Sunt importante o trecere in revista a tuturor prevederilor mentionate in autorizatie de mediu si respectarea termenelor stabilite de autoritatile responsabile cu raportarile. Aceste raportari pot fi:

 • Lunare/ trimestriale – buletine de analize, evidenta lunara a deseurilor etc.
 • Semestriale – raportari privind uleiul uzat, substantele chimice utilizate/ comercializate etc;
 • Anuale – raportarea anuala a ambalajelor, raportarea anuala a deseurilor, etc.

Ce aspecte sunt prevazute in continutul autorizatiei de mediu?

In autorizatia de mediu se regasesc numeroase date relevante privind:

Activitatea autorizata

Printre aspectele tratate la acest punct mentionam:

 • Dotarile – in aceasta sectiune, sunt mentionate toate echipamentele si masinile folosite in activitatea desfasurata;
 • Materiile prime, combustibilii si ambalajele utilizate;
 • Utilitatile folosite (apa, energie etc.);
 • Prezentarea principalelor etape ale proceselor operationale;
 • Produsele obtinute in urma acestor procese tehnologice.

Masurile si conditiile de protectie a mediului

La aceasta sectiune, se au in vedere unele aspecte, cum ar fi:

 • Statiile si instalatiile pentru retinerea si evacuarea poluantilor in mediu;
 • Alte amenajari si echipamente speciale pentru protectia mediului;
 • Concentratii de poluanti, nivel de zgomot, radiatii si limite admise.

Indicatorii utilizati in monitorizarea mediului

In autorizatie, sunt specificati indicatorii fizico-chimici si biologici produsi, emisii de poluanti si maniera de valorificare a rezultatelor. Toate aceste date trebuie raportate autoritatii teritoriale responsabile cu protectia mediului.

Gestiunea deseurilor si a ambalajelor

In aceasta categorie, sunt descrise:

 • Deseurile generate, in functie de tipuri, compozitie si cantitati;
 • Deseurile colectate, in functie de tipuri, volum si frecventa;
 • Deseurile depozitate temporar, in functie de tipuri, compozitie si mod de depozitare;
 • Deseurile valorificate, in functie de tipuri, volum si finalitate;
 • Modul de transport al deseurilor si masurile implementate pentru protectia mediului;
 • Operatiunea de eliminare, cu accent pe depozitare definitiva;
 • Ambalajele utilizate si rezultate, in functie de tipuri, cantitati si modul de valorificare a acestora.

Modul de administrare a substantelor periculoase

In aceasta sectiune, sunt mentionate:

 • Substantele si preparatele periculoase generate sau utilizate ori comercializate si transportate;
 • Procesul de ambalare, transport si depozitare a acestor substante;
 • Instalatiile, echipamentele si masurile in vederea protectiei factorilor de mediu.

Masurile de implementare pentru diminuarea impactului actual si viitor al activitatilor asupra mediului

Sunt stabilite clar obiectivele si actiunile pentru fiecare masura, in maniera in care sa asigure imbunatatirea performantelor de mediu si reducerea semnificativa a impactului asupra mediului si implicit asupra sanatatii publice.

Concluzii

Obtinerea autorizatiei de mediu este una dintre obligatiile impuse de legislatia de mediu pentru agentii economici care desfasoara activitati cu posibil impact asupra mediului. Ulterior emiterii actului, aceste persoane juridice sunt obligate sa respecte prevederile autorizatiei si de a implementa masurile necesare in vederea diminuarii efectelor negative generate asupra mediului.

Autorizatia de mediu este documentul cheie care faciliteaza o monitorizare eficienta a activitatii, urmarind o crestere a performantelor de mediu la nivel de organizatie.

In contextul alinierii activitatii la cerintele de mediu actuale, apelarea la servicii de consultanta mediu se dovedeste a fi solutia sigura pentru foarte multe companii care activeaza in comert si industrie.

Avand un astfel de sprijin, companiile isi pot monitoriza mult mai eficient respectarea prevederilor impuse de legislatie, indeplinind toate obligatiile ce vizeaza protectia mediului.

Daca te afli in cautarea unor servicii de consultanta pentru protectia mediului, echipa EnviroCons iti ofera solutiile potrivite in vederea dezvoltarii performantei de mediu a afacerii tale.

Mai multe articole

factori de mediu

Ce factori de mediu trebuie monitorizati?

Mediul inglobeaza numerosi factori de mediu, care inconjoară un organism (oameni, animale, plante, etc.) si lucrează autonom sau ca efect al activitatii antropologice. Din nefericire,

audit de mediu

Ce presupune auditul de mediu?

Auditul de mediu reprezinta un instrument de management de mediu ce vizeaza evaluarea impactului activitatilor realizate de unele companii asupra mediului in baza unor criterii

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.