Reinnoirea si prelungirea autorizatiei de mediu

Autorizatia de mediu este in prezent un subiect de actualitate si de mare interes pentru cei care efectueaza o activitate economica cu impact asupra mediului inconjurator. Mai mult decat atat, pentru acesti agenti economici, obtinerea autorizatiei de mediu este considerata o necesitate, având în vedere prevederile legislației de mediu din România.

Practic in baza autorizatiei de mediu emisa de catre autoritatea de mediu sunt precizate cerintele si conditiile de functionare a acestor intreprinderi, interesul major fiind minimizarea efectelor negative asupra mediului.

Importanta respectarii cerintelor de mediu

autorizatia de mediu
Sursa: Freepik.com

Alinierea la standardele impuse la nivel european in privinta protectiei mediului este si astazi una dintre prioritatile principale ale Romaniei. Se poate constata ca in ultimii ani exista un interes in privinta crearii si implementarii unor solutii sigure la nivel mondial, cu accent pe reglementari, initiative si programe de prevenire si combatere a poluarii.

Fiind o tara membra a Uniunii Europene, Romania a fost obligata sa adopte masuri si sa elaboreze politici si strategii ce aveau ca scop protectia mediului inconjurator, protejarea sanatatii populatiei, dar si utilizarea responsabila a resurselor naturale.

Totodata, se are in vedere si formarea unui comportament corect din perspectiva folosirii rationale a resurselor, avand in vedere contextul in care acestea devin insuficiente si mult mai costisitoare. Din acest motiv, se pune un mare accent pe gestionarea corecta a deseurilor in maniera in care unele dintre acestea pot fi valorificate si reutilizate in alte procese.

Atat la nivel european, cat si national, protectia mediului reprezintă o responsabilitate majora, unde se urmareste respectarea principiilor de baza ale dreptului de mediu legate de conservare, prevenire și precautie in adoptarea deciziilor in acest sens.

In randurile urmatoare se regasesc informatii relevante despre autorizatia de mediu si alte aspecte legate de valabilitatea acesteia pe care orice persoana juridica care desfasoara activitati cu impact asupra mediului ar trebui sa le cunoasca.

Autorizatia de mediu – Reglementari legale

Autorizatia de mediu este actul de reglementare a activitatii, fiind documentul emis de Agentia pentru Protectia Mediului care precizeaza modul de functionare a activitatilor cu potential impact asupra mediului inconjurator, aceasta fiind obligatorie inca din etapa initiala a inceperii activitatii. Totodata, autorizatia are rolul de a ajuta la respectarea cerintelor de mediu, avand ca obiectiv major diminuarea impactului asupra mediului al activitatilor desfasurate. In sprijinul acestui demers, autorizatia de mediu are o contributie semnificativa in stabilirea unor masuri de protectie a mediului, implementate la nivel de business.

Cine are nevoie de aceasta autorizatie?

cine are nevoie de autorizatie de mediu
Sursa: Pexels.com

Este esentiala precizarea ca in functie de activitatea intreprinsa de agentul economic se stabileste necesitatea obtinerii autorizatiei de mediu. Cu alte cuvinte, nu toate intreprinderile care genereaza deseuri din activitatile desfasurate au nevoie de autorizatie de mediu, ci doar cei care se incadreaza intr-un cod CAEN autorizabil.

Tipurile de activitati ce au un puternic impact asupra mediului si pentru care este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu sunt precizate in anexa nr.1 din Ordinul nr. 1798/2007, in care se regaseste in detaliu lista codurilor CAEN, precum si exceptiile acesteia.

Este primordial ca orice societate din Romania care genereaza deseuri cu impact asupra mediului, sa isi indeplineasca obligatiile de a se alinia la cerintele de mediu prevazute in legislatie. 

Pentru a obtine autorizatia de mediu este necesara intocmirea unei documentatii ce trebuie depusa la Agentia pentru Protectia Mediului din localitatea/judetul unde agentul economic va desfasura activitatea. Ulterior intocmirii si depunerii actelor, autoritatea teritoriala de mediu va delega o persoana din cadrul agentiei pentru protectia mediului care va prelucra documentatia depusa si va realiza o vizita la locatia unde se va desfasura activitatea. Astfel, se va examina corectitudinea datelor precizate in documente si se va initia procedura de emitere a autorizatiei de mediu. Mai multe informatii relevante asupra documentatiei necesare si pasii parcursi in vederea eliberarii autorizatiei de mediu regasesti in acest articol.

Este esential de mentionat faptul ca dupa emiterea autorizatiei de mediu, titularii au obligatia de a respecta dispozitiile autorizatiei si de a adopta masurile necesare minimizarii impactului negativ generat asupra mediului. Totodata, aceste persoane juridice sunt obligate sa efectueze constant monitorizari, evidente si raportari privind gestiunea deseurilor generate in vederea evaluarii impactului asupra mediului in urma activitatii desfasurate.

Reinnoirea si prelungirea autorizatiei de mediu – Aspecte importante de avut in vedere

Potrivit cadrului legal din prezent, autorizatia de mediu este emisa pe termen nedeterminat si este valabila pe toata durata activitatii, doar daca titularii obtin viza anuala. Mai exact, in situatia in care detii autorizatia de mediu nu mai este necesar sa soliciti reinnoirea si obtinerea unei autorizatii noi, dar este obligatorie vizarea anuala a autorizatiei prezente.

Aceasta viza atesta confirmarea faptului ca beneficiarul autorizatiei de mediu isi desfasoara activitatea in parametrii de functionare stabiliti initial, in momentul emiterii autorizatiei si ca nu au survenit schimbari, ce pot afecta conditiile precizate prin documentele de reglementare.

In Ordinul nr. 1150/2020 sunt prevazute conditiile privind obtinerea vizei anuale. In vederea solicitarii acestei vize se intocmesc o serie de documente ce se depun la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Documentatia trebuie depusa in termen de maxim 90 de zile si de minim 60 de zile inainte de ziua si luna aferente zilei si lunii in care a fost eliberata autorizatia actuala.

De retinut ca pentru orice schimbare in activitatea desfasurata dupa obtinerea autorizatiei de mediu, persoana juridica are obligatia de a comunica acest aspect autoritatii de mediu competenta, inainte de implementarea acesteia. Orice modificare cu impact asupra obiectului de activitate si in baza careia s-a eliberat autorizatia necesita o revizuire imediata a actului de reglementare.

Mai multe explicatii utile si recomandari privind procedura de obtinere a vizei anuale se regasesc in acest articol. Dupa ce s-au depus documentele si s-au parcurs toate etapele necesare se elibereaza decizia aplicarii sau respingere a cererii pentru viza. Daca se stabileste ca activitatea se realizeaza conform cu parametrii stabiliti prin autorizatie si nu s-au adus schimbari, atunci persoana juridica va obtine decizia de aplicare a vizei anuale in termen de 5 zile lucratoare. Aceasta decizie devine anexa la autorizatie, fiind un document cheie pentru desfasurarea activitatii in conformitate cu cadrul legal.

Concluzii

Obtinerea autorizatiei de mediu reprezinta o prioritate din punct de vedere mediu pentru persoanele juridice care desfasoara activitati cu potential impact negativ asupra mediului inconjurator. Pentru agentii economici care se incadreaza intr-un cod CAEN autorizabil este primordiala atat intocmirea documentatiei pentru emiterea autorizatiei de mediu, cat si respectarea celorlalte obligatii de mediu prevazute in legislatie.

Avand in vedere complexitatea cadrului legal, o solutie pentru persoanele juridice care intampina dificultati atat in privinta obtinerii si revizuirii autorizatiei de mediu, cat si a vizei anuale o reprezinta apelarea la servicii de consultanta mediu. Apeland la astfel de servicii vei avea certitudinea alinerii activitatii la cerintele de mediu actuale si vei beneficia de suport si indrumare in privinta indeplinirii obligatiilor ce vizeaza protectia mediului.

Daca esti in cautarea unor servicii de consultanta in domeniul protectiei mediului, echipa EnviroCons iti ofera solutii personalizate care urmaresc dezvoltarea performantei de mediu a afacerii tale.

Mai multe articole

factori de mediu

Ce factori de mediu trebuie monitorizati?

Mediul inglobeaza numerosi factori de mediu, care inconjoară un organism (oameni, animale, plante, etc.) si lucrează autonom sau ca efect al activitatii antropologice. Din nefericire,

audit de mediu

Ce presupune auditul de mediu?

Auditul de mediu reprezinta un instrument de management de mediu ce vizeaza evaluarea impactului activitatilor realizate de unele companii asupra mediului in baza unor criterii

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.