Raportarea deseurilor in Sistemul Integrat de Mediu

Sistemul Integrat de Mediu reprezinta platforma nationala implementata de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in care sunt raportate date de mediu din Romania catre Uniunea Europeana. 

Ca urmare a noului program de actiune pentru mediu, stabilit la nivel european, Romania s-a aliniat noilor politici și strategii de mediu si a introdus un sistem national ce garanteaza o colectare si o monitorizare clara si eficienta a tuturor datelor de mediu.

Monitorizarea datelor de mediu – O prioritate pentru sustinerea protectiei mediului

La nivel global, exista o preocupare cu privire la efectele economice si sociale ale deteriorarii mediului inconjurator si exploatarea in exces a resurselor naturale. Astfel ca, intalnim tot mai des conceptul de economie circulara si masuri conexe ce privesc resursele naturale, consumul si deseurile generate. 

Ce se urmareste la nivel european din perspectiva mediului?

Folosirea resurselor si implicit producerea deseurilor au generat numeroase presiuni asupra mediului, afectand totodata si sanatatea populatiei. In acest context, programul de mediu actual implementat la nivel european urmareste o schimbare substantiala in ceea ce priveste:

 • Diminuarea volumului de resurse folosite in economie, precum si valorificarea lor intr-o maniera responsabila;
 • Monitorizarea modului de gestionare a deseurilor si realizarea unei evidente corespunzatoare a acestora;
 • Implementarea tehnologiilor moderne pentru colectarea si prelucrarea datelor de mediu pentru garanta o transparenta si o eficacitate inalta;
 • Scaderea semnificativa a deseurilor generate mediului inconjurator, indiferent de sursa generatoare.

In esenta, scopul final il consta obtinerea unei economii bazate pe prosperitate sustenabila si o imbunatatire considerabila a calitatii vietii.

Raportarea deseurilor – O masura ce vizeaza cresterea responsabilitatii de mediu 

Conform Agentiei Europene de Mediu, activitatile desfasurate de societatile economice si stilul de viata abordat in prezent de catre consumatori sunt provocarile majore cu care se confrunta toate tarile Europei in ceea ce priveste schimbarile de mediu.

 Prin urmare, noile reglementari ale OUG 92/2021 privind regimul deseurilor urmaresc:

 • O crestere considerabila a angajamentul societatilor generatoare de deseuri si a colectorilor autorizati pentru protectia mediului;
 • Un control eficient al modului de gestionare al deseurilor, cu accent pe procesul de colectare separata a acestora;
 • Obtinerea unei evidente complexe privind deseurile generate din activitatile economice, in functie de tip si cantitate;
 • Imbunatatirea constanta a sistemului national de monitorizare, pentru a fi in acord cu legislatia europeana implementata.

Este cunoscut faptul ca un volum mare de deseuri este generat de companiile mari ce activeaza in diferite ramuri industriale (auto, chimica, medicala etc.). 

In acest context, ele trebuie sa implementeze la nivel de intreprindere un management de mediu bine gandit si raportat la cadrul legal in vigoare. Acesti operatori economici trebuie sa asigure o gestionare eficienta a deseurilor, cu focus pe:

 • Maniera de colectare selectiva;
 • Realizarea unei evidente a deseurilor ce cuprinde intreaga activitate de gestionare a lor.

Avand in vedere aceste considerente, raportarea deseurilor este o activitate cheie ce permite controlul eficient al deseurilor. În plus, raportarile de mediu reprezintă o bază importantă în stabilirea unor noi obiective și acțiuni de îmbunătățire a performanțelor de mediu ale societăților economice.

Care este termenul limita de raportare?

termenul limita pentru raportarea anuala a deseurilor
Termenul limită pentru realizarea raportarii anuale a deseurilor catre ANPM este de 15 martie a anului in curs.

Este esential de specificat faptul că activitatea de raportare ANPM este obligatorie și trebuie efectuată de către societățile economice care desfășoară activități cu efecte negative asupra mediului. 

Conform noilor reglementări, toți generatorii sau deținătorii de deșeuri au ca obligație realizarea raportării anuale a deseurilor catre ANPM pana la data de 15 martie a anului in curs. Astfel, prin intermediul ei, autoritatile responsabile de mediu au acces la o evidenta clara a volumului si tipului de deseu generat. 

De asemenea, in functie de obiectul de activitate al unei intreprinderi si in eventualitatea existentei unei autorizatii de mediu, numarul raportarilor pot creste. Astfel, o atentie deosebita trebuie avuta asupra periodicitatii transmiterii acestora.

Cum se efectueaza raportarea deseurilor in Sistemul Integrat de mediu?

inregistrare in Sistemul Integrat de Mediu
Inregistrarea in Sistemul Integrat de Mediu este primul demers pentru realizarea raportarii electronice a deseurilor.

Potrivit legislatiei de mediu, raportarea deseurilor se efectueaza:

 • Pe suport de hartie;
 • In format electronic, prin accesarea platformei SIM.

Raportarea in format fizic are loc in urma inregistrarii in Sistemul Integrat de Mediu. Cu alte cuvinte, orice demers a operatorului economic ce implica documente de reglementare emise de catre autoritatile competente de mediu este necesar a fi regasita in prealabil pe acest portal al ANPM-ului. 

In privinta raportarii electronice a deseurilor, agentul economic trebuie sa se inregistreze in Sistemul Integrat de mediu.

Acest demers este esential pentru a dispune de acces la:

 • formularele de solicitare a diferitelor documente de reglementare (avize, autorizatii de mediu etc);
 • formularele legate de ariile de monitorizare pentru transmiterea raportarilor anuale.

Pe site-ul ANPM, se regaseste sectiunea de inregistrare in vederea obtinerii datelor de autentificare (User si Parola) pentru accesul pe platforma SIM.

In urma finalizari inregistrarii pe portal, agentul economic va primi datele pentru noul cont creat, pe adresa de e-mail mentionata in formularul de inregistrare. Esential de mentionat este faptul ca inregistrarea in SIM trebuie efectuata individual pentru fiecare unitate sau punct de lucru al sau. 

Astfel, cu datele de autentificare primite, agentul economic va intra pe profilul creat si va efectua raportarile de mediu aferente.

In situatia in care societatile economice nu respecta obligatia de transmitere a raportarilor de mediu, potrivit reglementarilor in vigoare ele vor suporta sanctiuni de ordin financiar.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Consultanta pentru protectia mediului – O solutie ce garanteaza respectarea obligatiilor de mediu

Tinand cont de noile modificari ale legislatiei de mediu si complexitatea acesteia, numeroase intreprinderi intampina dificultati in identificarea si respectarea tuturor obligatiilor legale. In acest sens, consultanta de mediu reprezinta solutia cea mai sigura si eficienta. 

Astfel, pentru garantarea unor obtineri de autorizatii, raportari, evidente si alte obligatii de mediu realizate corespunzator si la termenul prevazut de cadrul legal, solutia este apelezi la companii specializate in protectia mediului. 

Daca ai nevoie de consultanta de mediu pentru business-ul tau, compania EnviroCons iti va oferi suportul necesar astfel incat activitatea pe care o desfasori sa fie aliniata corespunzator la cadrul legal actual.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.