Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Viza anuala autorizatie de mediu – Ultimele actualizari privind obtinerea ei

Viza anuala autorizatie de mediu - Ultimele actualizari privind obtinerea ei - Freepik

Respectarea obligatiei de a obtine autorizatia de mediu si implicit, viza anuala autorizatie de mediu este o prioritate pentru firmele care desfasoara activitati cu efecte asupra mediului inconjurator.

Schimbarile din acest an in procedura pentru aplicarea vizei anuale a autorizatiei de mediu, adoptate prin Ordinul 3309/2022, au adus o noua dimensiune in domeniul reglementarilor de mediu si al responsabilitatii corporative. 

Aceste ajustari au fost initiate cu scopul de a consolida cadrul legal si de a promova un comportament mai responsabil fata de mediul inconjurator. Cu toate acestea, întâmplările recente, cum ar fi pandemia de Covid-19 si exceptiile temporare aplicate, au creat unele intrebari privind impactul asupra industriei si asupra sectorului public.  

Modificari privind procesul de obtinere viza anuala autorizatie de mediu/ autorizatie integrata de mediu

Procedura de aplicare a vizei anuale pentru autorizatia de mediu si autorizatia integrata de mediu, initial aprobata prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 1.150/2020, sufera modificari in conformitate cu noile reglementari.

viza anuala autorizatie de mediu
Procedura de aplicare a vizei anuale sufera modificari in acord cu noile reglementari.

Prima si cea mai notabila modificare consta in eliminarea masurii de suspendare a activitatii pe o perioada echivalenta cu intarzierea in depunerea solicitarii pentru viza anuala. 

Initial, aceasta masura a fost implementata cu scopul de a sublinia importanta obtinerii vizei anuale si promova conformitatea cu termenele stabilite. 

Cu toate acestea, in contextul pandemiei, au fost introduse derogari temporare de la termenele de reinnoire a actelor administrative, ceea ce a condus la ignorarea obligatiilor de solicitare a vizei anuale de către unii agenti economici.

Astfel, in situatia in care termenul pentru solicitarea vizei anuale nu a fost respectat, autoritatile pentru protectia mediului decid dacă se poate derula procedura de obtinere a vizei anuale pana la data corespunzatoare zilei si lunii in care a fost emisa initial autorizatia de mediu sau daca se aplica masura de suspendare a activitatii.

Aceasta decizie se bazeaza pe o analiza atenta a circumstantelor specifice ale fiecarui caz. Se urmareste identificarea unei solutii care sa asigure atat conformitatea cu reglementarile de mediu, cat si continuarea activitatii, fara a afecta negativ mediul sau serviciile importante pentru societate.

Nu mai este obligatorie verificarea amplasamentului in procedura de obtinere viza anuala autorizatie de mediu

O noua modificare privind obtinerea vizei anuale este asociata cu verificarea amplasamentului unde se desfasoara activitatea agentului economic. 

Autoritatea responsabila pentru protectia mediului ia in considerare mai multe aspecte pentru a determina necesitatea efectuarii acestei verificari amanuntite. Printre aceste aspecte se numara:

  • Poluari accidentale anterioare: Se analizeaza daca au avut loc incidente de poluare accidentala la locatia autorizata. 
  • Reclamatii si sesizari: Se iau in considerare eventualele reclamatii sau sesizari primite in legatura cu activitatea autorizata. Aceste feedback-uri din partea comunitatii sau a altor parti interesate furnizeaza informatii valoroase despre posibilele probleme de mediu cu care se confrunta compania.
  • Antecedente de nerespectare a masurilor de monitorizare: Se verifica daca exista cazuri din trecut in care agentul economic nu a respectat masurile de monitorizare impuse pentru activitatea autorizata.
  • Neindeplinirea obligatiilor de raportare: Se examineaza daca operatorul a respectat obligatiile de raportare pentru activitatea autorizata in ultimii trei ani.
  • Risc crescut de poluare a mediului: Se evalueaza gradul de risc pe care activitatea autorizata il prezinta in raport cu mediul. In acest context, se vor lua in considerare: substantele chimice periculoase utilizate, metodele de productie sau procese tehnologice care genereaza efecte negative asupra mediului etc.

Aceste criterii sunt esentiale pentru a asigura ca viza anuala autorizatie de mediu este emisa in conformitate cu reglementarile de mediu si cu obiectivul de protejare a mediului inconjurator. 

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

De retinut

Este esential sa se acorde atentie modificarilor care intervin in activitate dupa obtinerea autorizatiei de mediu. Titularii au obligatia de a notifica autoritatea competenta inainte de a pune in aplicare aceste modificari. 

In cazul in care se produc schimbari majore in datele care au stat la baza emiterii documentului initiale, este necesara revizuirea autorizatiei de mediu. 

EnviroCons furnizeaza solutii pentru obtinerea sau revizuirea autorizatiilor de mediu, garantand viza anuala in timp util!

Obtinerea autorizatiei de mediu si a vizei anuale sunt aspecte esentiale pentru orice companie care desfasoara activitati cu impact asupra mediului. 

In baza expertizei vaste in domeniu, specialistii EnviroCons inteleg nevoile si provocarile specifice ale fiecarui client, oferind solutii sigure si adaptate activitatii pe care acesta o desfasoara.

Aveți nevoie de consultanta de mediu pentru business-ul dumneavoastra? Apelati cu incredere la serviciile firmei EnviroCons!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.