Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Trecerea de la emisii la neutralitate climatica – Ghid pentru companii

Trecerea de la emisii la neutralitate climatica - Ghid pentru companii - Descarca

Neutralitate climatica, un obiectiv fara precedent in lupta impotriva schimbarilor climatice, devine tot mai mult o directie incontestabila pentru viitor.

Uniunea Europeana a stabilit un traseu ambitios in directia combaterii schimbarilor climatice. Prin intermediul Pactului Verde European, Uniunea Europeana isi propune sa devina primul continent care atinge neutralitatea climatica, eliminand complet emisiile de CO2 pana in 2050. 

Aceasta ambitie a fost transformata in realitate prin adoptarea Legii Climei de catre Parlamentul European in 2021, punand in aplicare un angajament legal. In plus, obiectivul intermediar de reducere a emisiilor al UE pana in 2030 a fost revizuit, trecand de la 40% la cel putin 55%. 

Ce intelegem prin neutralitate climatica?

Neutralitate climatica, deseori denumita „emisii nete zero” reprezinta un angajamentul de a reduce emisiile de dioxid de carbon generate de activitatile umane la un nivel atat de scazut incat acestea sa fie complet compensate de absorbtia carbonului de catre ecosistemele naturale. 

Pentru a atinge aceasta tinta ambitioasa, atat guvernele, cat si sectorul privat au un rol important de jucat. Numeroase companii la nivel global si-au asumat angajamentul de a deveni neutre din punct de vedere climatic pana in 2050, recunoscand importanta schimbarii directiei in modul in care se realizează afacerile.

 • evidente si raportari
 • (re)autorizari si vize anuale
 • declaratii AFM si OIREP

Evaluarea impactului asupra mediului – Necesara pentru sustenabilitatea organizationala

Masurarea impactului presupune evaluarea si cuantificarea efectelor unei afaceri asupra mediului inconjurator, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, consumul de resurse naturale, deseurile generate si multe alte aspecte. 

Aceasta este de mare ajutor companiilor in asigurarea:

 • Unor decizii informate – Raportul de evaluare ofera agentilor economici date concrete pentru a lua decizii informate privind implementarea unor masuri eficiente, care sa garanteze efecte minime asupra mediului.
 • Responsabilitatii si transparentei in domeniul in care activeaza – Numerosi consumatori, parteneri sau potential investitori cauta sa sustina afaceri care isi asuma responsabilitatea climatica. Controlul si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera demonstreaza un angajament real si transparenta in fata acestor stakeholderi.
 • Eficientizarea operatiunilor desfasurate – In baza raportului pot fi identificate oportunitati de a eficientiza procesele operationale, renuntandu-se la anumite operatiuni care nu doar genereaza efecte negative mediului, ci si implica fonduri financiare semnificative. In plus, pot fi realizate investitii in tehnologii noi, care sa optimizeze procesul de productie sau alte activitati desfasurate de companie.
 • Conformitatea cu reglementarile legale: O evaluare riguroasa a impactului generat mediului va ajuta companiile sa se conformeze cu cerintele legislative de mediu, astfel incat sa evite riscurile de nerespectare a legilor si posibilele sanctiuni sau amenzi.

De la emisii la neutralitate climatica – Cum asigura firmele aceasta tranzitie?

Adoptarea energiei verzi reduce amprenta de carbon si costurile energetice, contribuind la combaterea schimbarile climatice.

Multe societati din Romania sunt active in promovarea dezvoltarii durabile si se straduiesc sa reduca amprenta lor de carbon prin actiuni concrete, inclusiv prin:

 • Monitorizarea nivelului amprentei de carbon – Controlul si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt esentiale pentru gestionarea eficienta a riscurilor asociate acestora.
 • Realizarea unor investitii in eficienta energetica – Prin adoptarea unor tehnologii avansate si echipamente eficiente din punct de vedere energetic, companiile optimizeaza procesele desfasurate si diminueaza consumul de resurse.
 • Gestionarea responsabila si sustenabila a deseurilor – Implementarea unui program de prevenire si reducere deseuri (potrivit Ordonantei de Urgenta 92/2021) contribuie la minimizarea efectelor asupra mediului si la utilizarea responsabila a resurselor.
 • Dezvoltarea unor modele de productie ecologice si inovatoare – Acestea stimuleaza inovatia si creativitatea in procesul de productie, generand oportunitati economice si noi locuri de munca. In plus, ele servesc drept exemple pentru alte organizatii, promovand un lant de aprovizionare mai sustenabil si un viitor mai curat pentru generatiile viitoare.
 • Implementarea unor solutii de energie verde – Folosirea resurselor regenerabile nu numai ca reduce impactul asupra mediului, ci aduce si beneficii financiare pe termen lung prin reducerea costurilor cu energia conventionala. Astfel, companiile devin mai ecologice, contribuind la combaterea schimbarilor climatice. 

Concluzii

Tranzitia de la emisii la neutralitate climatica nu mai reprezinta doar un obiectiv, ci o realitate inevitabila pentru mediul de business actual. Schimbarile climatice au devenit o problema globala si toate partile implicate, inclusiv sectorul privat, trebuie sa actioneze in consecinta. 

Aceasta tranzitie catre neutralitate climatica este sustinuta de catre expertii in domeniul protectiei mediului, ei avand competenta si experienta necesara pentru a identifica cele mai eficiente practici pentru reducerea emisiilor de carbon si imbunatatirea activitatii, din punct de vedere mediu.

Prin urmare, daca ai nevoie de consultanta de mediu pentru business-ul tau apeleaza cu incredere la specialistii EnviroCons.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.