Principalele modificari aduse OUG 92 din 2021 prin legea de aprobare nr 17 din 2023

modificari aduse OUG 92 din 2021

In acest articol vom evidentia principalele modificari aduse OUG 92 din 2021 prin legea de aprobare nr 17 din 2023 cu referire in mod deosebit la prederile aplicabile generatorilor de deseuri, care au nevoie de o mai buna informare. Nu vom detalia modificarile aplicabile autoritatilor, organizatiilor de transfer de responsabilitate si firmelor de salubritate.

Prin legea 17 din 09.01.2023 publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 21 din 09 ianuarie 2023, se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deseurilor imrpeuna cu modificările şi completările ulterioare. Prin textul de lege, pe langa aprobarea ordonantei se aduc si cateva completari si modificari la prevederile anterioare ale legii. Intregul text al legii 17 din 2023 poate fi consultat aici.

Vom prezenta principalele modificari aduse OUG 92 din 2021 in ordinea in care au fost introduse, respectiv ordinea articolelor din legea 17 din 2023:

Se completeaza ierahia deseurilor prin stabilirea ca si politica prioritara, pe langa prevenirea generarii deseurilor, reducerea cantitatilor de deseuri generate (art 4, alin 1, lit a din legea 17 din 2023). Consideram ca aplicarea acestei politici de catre marii generatori va fi urmarita indeaproape de autoritati in viitor data fiind introducerea obligatiei de a intocmi program de prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri generate, de a-l actualiza annual si de a-l trimite catre autoritati (art 44 din OUG 92/2021).

Prin art 5 si 6 se incearca optimizarea unui cadru legal care sa permita (re)utilizarea facila produselor/substantelor de catre generatorii de deseuri sau de catre firmele de colectare/prcesare deseuri, respectiv se stabiliesc criterii pentru incadrarea ca si subprodus (fara a trece prin statutul de deseu) si conditiile in care se poate ajunge la un subprodus in urma procesarii deseurilor. Autoritatile sunt obligate acum sa analizeze propunerile generatorilor/colectorilor si sa permita autorizarea lor daca sunt indeplinite cerintele legale.

Articolul 12 din legea 17 din 2023 aduce corectii si completari la prevederile privind raspunderea extinsa a producatorilor, le extinde obligatiile, le impune un nivel crescut de transparenta in comunicare precum si implicarea in sustinerea costurilor aferente urmaririi, colectarii si reciclarii categoriilor de produse reglementate prin legislatia fondului pentru mediu si a ambalajelor folosite pentru livrarea acestora (atunci cand acestea vor deveni deseuri).

Articolul 16 se completeaza cu cerinte specifice pentru transportul deseurilor, respectiv toate autovehiculele utilizate vor trebui sa aiba inscriptionata litera “D” la loc vizibil si impune obligatorii rute fixe, avizate de autoritati pentru importul/exportul de deseuri, indiferent de gradul lor de pericol.

Legea 17 din 2023 extinde tipologia infractiunilor de mediu prin aceste modificari aduse OUG 92 din 2021. Astfel, daca pana acum se pedepseau doar abandonarea/ingroparea deseurilor sau eliminarea lor in spatii neautorizate, acum se sanctioneaza si aruncarea, ascunderea si detinerea/pastrarea in spatii neautorizate. Detaliile complete pot fi citite la art 20 din OUG 92/2021 iar sanctiunile de la art 62 pana 66 inclusiv (pe scurt … amenzi cu cuantum marit, inchisoare si chiar confiscarea mijlocului auto folosit)

Aliniatul 4 al art 23 introduce obligativitatea tuturor generatorilor de a desemna o persoana care sa raspunda de gestiunea deseurilor, din randul anagajatilor proprii sau o terta persoana iar aliniatul 5 precizeaza ca, in cazul generatorilor de deseuri care au autorizatie de mediu simpla sau integrata, aceasta persoana trebuie sa aiba cursuri recunoscute la nivel national, atat in ceea ce priveste gestiunea deseurilor cat si gestiunea substantelor periculoase. Echipa EnviroCons va poate oferi serviciile atestate ale specialistilor sai in calitate de terta persoana – detalii pe pagina servicii sau pagina contact a site-ului nostru.

Articolul 31, aliniatul 3, elimina obligativitatea detinatorilor de deseuri de a preda uleiurile uzate cu titlu gratuit, spre marea bucurie a marilor generatori de astfel de deseuri dar si a colectorilor de deseuri care, potrivit formularii anterioare, erau vizati si ei de prevederile acestui aliniat …

Legea 17 din 2023 mareste cuantumul amenzilor aplicabile prin aceste modificari aduse OUG 92 din 2021. Este foarte important de stiut (de catre persoanele care inca mai sunt tentate sa evite respectarea cerintelor legsilatiei de mediu) ca au crescut sanctiunile pentru managementul deficitar al deseurilor, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. S-a introdus inclusiv pedeapsa cu inchisoarea pentru anumite infractiuni. Detalii in articolele 62-66 din OUG 92/2021.

Exista si cateva completari legislative care ne pot bucura pe toti, in calitate de cetateni ai Romaniei, intrucat se introduc prevederi legale suplimentare pentru operatorii de salubritate care vor fi astfel obligati sa asigure colectare selectiva la deseurile din materialele cele mai des intalnite la persoanele fizice. Este vorba de cele care si pana acum ar fi trebuit sa fie gestionate selectiv (carton&hartie, plastic, metal si sticla ). Lista se completeaza insa cu uleiul vegetal pentru care vor trebui asigurate facilitati dedicate, echipamente electrice, baterii si acumulatori dar si cu textile pana cel mai tarziu 01.01.25.

Daca deseurile mentionate pana aici le vor ridica cu placere cu titlu gratuit vom vedea cum se vor conforma si pentru deseurile voluminoase gen saltele si mobilier care vor trebui ridicate de catre firma de salubritate tot cu titlu gratuit. In contrapartida, firma de salubritate isi poate recupera costurile generate de cetatenii care vor arunca/abandona deseurile in locuri neamenajate. Pentru mai multe detalii, consulati art 17 si art 60.

Echipa Envirocons va sta la dispozitie pentru identificarea tuturor cerintelor legislatiei de mediu aplicabile in cazul societatii dumneavoasatra. Detaliile de contact le regasiti pe aceasta pagina, in partea de sus sau in partea de jos. Asteptam cu drag sa ne contactati, utilizand metoda preferata de comunicare!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.