Cum te pregatesti de inspectia efectuata de Garda de Mediu?

Inspectiile efectuate de Garda de Mediu prezinta un nivel inalt de complexitate, fiind verificate atat actele agentilor economici pe linie de mediu, cat si punctele lor de lucru. 

Avand in vedere statisticile ingrijoratoare privind gestionarea deficitara a deseurilor la nivel national, dar si lipsa informarii agentilor economici privind obligatiile lor de mediu, Garda de Mediu efectueaza din ce in ce mai multe controale pentru a verifica modul in care acestia respecta legislatia si isi desfasoara activitatea.

Desfasurarea optima a activitatilor cu impact asupra mediului se poate asigura doar prin respectarea reglementarilor legale in vigoare. Astfel, daca derulezi o astfel de activitate, este esential sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu si sa garantezi implicarea ta in ceea ce priveste promovarea unei dezvoltari sustenabile a societatii.

Ce atributii de control detine Garda de Mediu?

Garda Nationala de Mediu reprezinta autoritatea responsabila cu controlul activitatilor care genereaza efecte negative asupra mediului. Rolul acesteia este deosebit de important, scopul ei fiind verificarea manierei in care este respectata:

 • legislatia de mediu;
 • setul de masuri si solutii prevazute prin prevederile legale pentru operatiunile economice.

Activitatea desfasurata de aceasta autoritate prezinta 3 obiective majore, mai precis:

 • Prevenirea deteriorarii mediului;
 • Reabilitatea mediului;
 • Aplicarea legii pe linia de protectie a mediului prin intermediul programelor generale privind monitorizarea nivelului de poluare.

Prin urmare, orice raport de verificare efectuat de Garda de Mediu include neconformitatile regasite la operatorul economic. In plus, autoritatea poate stabili suspendarea sau chiar incetarea activitatii acestuia, aplicandu-se totodata si sanctiuni contraventionale.

Ce trebuie sa ai in vedere la un control realizat de Garda de Mediu?

Inspectie Garda de Mediu
Inspectiile efectuate de Garda de Mediu urmaresc maniera in care operatorii economici isi indeplinesc obligatiile de mediu.

Orice procedura de control este initiata cu verificarea documentelor de reglementare a activitatii din punct de vedere mediu. 

Inspectorii vor verifica aceste documente, examinand cu atentie procesele operationale desfasurate. In cazul in care activitatea societatii tale genereaza un impact asupra mediului, principalul act revizuit de inspectori este autorizatia de mediu.

Pe langa acest document important, inspectorii pot solicita si alte documente printre care:

 • Autorizatia integrata de mediu;
 • Acordul de mediu (in cazul unor proiecte private sau de dezvoltare a unor procese deja existente);
 • Viza anuala a autorizatiei de mediu;
 • Autorizatie privind gospodarirea apelor.

Dupa verificarea documentelor de reglementare a activitatii, inspectorii vor solicita actele care dovedesc respectarea masurilor legale, ce deriva din obiectul tau de activitate. 

Mai precis, acestia vor verifica:

Documentele ce atesta indeplinirea obligatiilor de mediu

 • Rapoarte privind monitorizarea factorilor de mediu – calitatea apelor de suprafață, calitatea aerului etc;
 • Incadrarile deseurilor rezultate pe cod (in special, este verificata corectitudinea codurilor);
 • Fisele de caracterizare a deseurilor;
 • Contractele incheiate cu operatorii autorizati pentru receptia deseurilor generate din activitate;
 • Evidenta deseurilor (cu accent pe modul de gestionare a lor, in functie de cantitate si tip);
 • Actele de trasabilitate a deseurilor (ele dovedind ca societatea ta le-a predat, – formulare de predare a deseurilor, iar acestia le gestionează in acord cu reglementarile legale);
 • Evidenta la zi a substantelor periculoase detinute, dovedind astfel gestiunea lor in conformitate cu cadrul legal.
 • Raportarea anuala a deseurilor, potrivit Ordonantei de Urgenta 92/2021;
 • Plan de urgenta a societatii in cazul unor evenimente exceptionale, cu impact asupra sigurantei si sanatatii angajatilor.
 • Documente ce dovedesc indeplinirea obligatiilor catre Fondul de Mediu, precum si  a contributiilor aferente, in situatia in care derulezi si activitati de productie/import sau achizitionezi intracomunitar.

Amplasamentul societatii tale

Procedura de verificare a amplasamentului presupune inspectarea locatiei tale si a echipamentelor detinute pentru desfasurarea activitatii. 

In situatia generarii unor deseuri, cadrul legal prevede anumite masuri de gestionare a lor pe amplasament. In acest sens, inspectorii vor controla daca gestionarea lor este efectuata corect, in acord cu prevederile legale. 

Pe tot parcursul controlului la amplasament, cat si in timpul verificarii documentelor, inspectorii vor solicita prezenta persoanei desemnate cu protectia mediului din organizatie.

Daca in urma controlului sunt identificate neconformitati si nu detii acte doveditoare in ceea ce priveste respectarea obligatiilor, atunci inspectorii vor decide aplicarea unor sanctiuni. Mai mult decat atat, daca sunt constatate probleme si riscuri majore pentru mediu atunci cu certitudine inspectorii vor decide incetarea activitatii derulate.

Dupa cum poti observa, cadrul legal de mediu este foarte strict si impune numeroase obligatii si masuri de indeplinit. Insa, doar printr-o rigurozitate legala si implementarea celor mai sigure si eficiente masuri se poate asigura imbunatatirea calitatii mediului.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Concluzii

Controalele efectuate de Garda de Mediu urmaresc modul in care societatile economice isi indeplinesc obligatiile de mediu. In acest context, acestia trebuie sa asigure o buna desfasurare a activitatii si detinerea documentelor care atesta respectarea masurilor impuse de cadrul legal, pe linie de mediu. Astfel, ei nu vor intampina nicio problema la controalele realizate de Garda de Mediu.

Daca te confrunti cu anumite incertitudini cu privire la modul in care gestionezi activitatea din punct de vedere mediu, este indicat sa apelezi la serviciile unei companii specializate in acest sens. Aceasta te va ajuta sa iti aliniezi activitatea la toate cerintele de mediu din prezent.

Ai nevoie de consultanta de mediu pentru afacerea ta? Apeleaza la specialistii EnviroCons si vei obtine cele mai bune solutii de mediu pentru problemele intampinate, inlaturand orice stres în situatia unui control de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.