Caută
Close this search box.

Noi masuri pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului

Noi masuri pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului - Reciclare

Prin Ordonanta nr.6/2021 este integrata in legislatia nationala Directiva Europeana nr. 2019/904, care vizeaza noi masuri pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului.

Acest document normativ are un scop bine definit, mai precis prevenirea si diminuarea semnificativa a efectelor generate de anumite produse din plastic asupra mediului si sanatatii populatiei. Mai precis, una dintre prioritatile actuale este de a minimiza impactul plasticului asupra mediului, garantand o gestionare mult mai responsabila a deseurilor provenite de la aceste produse.

In plus, aceasta ordonanta este o dovada a sustinerii demersului european de promovare a tranzitiei la o economie verde, fiind dezvoltate modele de business si produse durabile, care sa asigure o dezvoltare armonioasa a societatii.

Noi masuri pentru a reduce impactul plasticului asupra mediului!

impactul plasticului asupra mediului
Noile masuri urmaresc prevenirea si diminuarea efectelor generate de anumite produse din plastic asupra mediului si sanatatii populatiei. 

Pentru a se garanta o diminuare considerabila a consumului de produse din plastic de unica folosinta (mentionate in sectiunea A din anexa prezentei ordonante), agentii economici care introduc pe piata nationala aceste produse, au de respectat mai multe obligatii.

Produsele supuse acestei masuri sunt: paharele pentru bauturi (impreuna cu capacele acestora), recipientele pentru alimente, cum sunt cutiile pentru alimente destinate consumului imediat sau la pachet, recipiente folosite pentru preparatele de tip fast-food sau alte tipuri de meniuri, cu exceptia recipientelor pentru bauturi, farfurii s.a,  fabricate dintr-un material flexibil.

In cazul acestor produse, agentii economici trebuie sa respecte urmatoarele obligatii legate de impactul plasticului asupra mediului:

  • Scaderea treptata a volumului introdus pe piata, dupa cum urmeaza: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022;
  • Declararea anuala a volumului de produse de plastic inserat pe piata nationala la AFM, in anul anterior celui in care se raporteaza;
  • Raportarea anuala a masurilor implementate in vederea indeplinirii obiectivelor privind reducerea progresiva a cantitatii introduse pe piata, pana la data de 1 februarie a anului urmator.

Mai mult decat atat, sunt prevazute mai multe masuri legate de impactul plasticului asupra mediului, ce trebuie respectate atat de agentii economici care comercializeaza cu amanuntul, cat si de societatile care folosesc aceste produse in vederea vanzarii unor produse proprii.

Concret, aceste masuri vizeaza:

  • Oferirea consumatorului optiunea de a alege la punctele de vanzare – recipiente reutilizabile si durabile, care nu contin plastic;
  • Fixarea unui pret de vanzare pentru produsele din plastic de unica folosinta oferite;
  • Sublinierea clara a pretului produselor din plastic de unica folosinta pe actele de vanzare si expunerea valorii in locuri cu vizibilitate la punctul de vanzare, in vederea informarii corespunzatoare a consumatorilor finali.

Pe langa aceste obligatii, Ordonanta nr. 6/2021 prevede urmatoarele masuri:

Interzicerea inserarii pe piata interna a produselor din plastic de unica folosinta si a celor realizate din materiale oxodegradabile

Toate produsele supuse acestei masuri se regasesc in sectiunea B din anexa prezentei ordonante. Printre produsele interzise mentionam: betisoare pentru urechi, tacamuri, farfurii, paie pentru bauturi,  recipiente destinate băuturilor realizate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora etc.

Insa, exista si unele exceptii, mai precis produsele din plastic cu utilitate in domeniul medical, stiintific sau in sectorul sanatatii.

Respectarea unor cerinte legate de produsele din plastic de unica folosinta introduse pe piata interna

Produsele vizate sunt cele mentionate in sectiune C din anexa ordonantei. 

Mai precis, vorbim de produsele ce prezinta o capacitate de pana la 3 litri folosite pentru lichide: sticle pentru bauturi, inclusiv dopurile si capacele acestora sau ambalajele de bauturi compozite

Incepand cu 3 iulie 2024, produsele cu dopuri si capace din plastic, pot fi incluse pe piata in masura in care acestea raman fixate de recipiente, in timpul procesului de utilizare.

Exceptie de la aceasta masura sunt produsele din sticla sau metal ce au dopuri si capace din plastic si produsele pentru bauturi atribuite unor scopuri medicale.

impactul plasticului asupra mediului
Au fost stabilite noi obligatii privind introducerea sticlelor pentru bauturi.

In plus, sunt stabilite noi obligatii privind introducerea sticlelor pentru bauturi incluse in sectiunea F din anexa ordonantei, ce au ca material de fabricatie principal polietilentereftalatul, ele fiind numite sticle PET. Noile masuri urmaresc:

  • Aceste sticle trebuie sa prezinte incepand cu anul 2025 un continut de plastic reciclat de cel putin 25% si cel putin 30% incepand cu anul 2030, calculat ca medie pentru toate astfel de sticle incluse pe piata interna;
  • Raportarea anuala catre AFM a procentajului de material reciclat, termenul limita fiind 25 februarie a anului urmator.

Purtarea unor marcaje clare pe ambalajul anumitor produse din plastic

Toate produsele supuse acestei masuri se regasesc in sectiunea D din anexa prezentei ordonante. Printre aceste produse mentionam: servetele umede destinate ingrijirii, produse din tutun cu filtre etc. 

De la intrarea in vigoare a ordonantei, aceste produse din plastic trebuie sa prezinte un marcaj evident pe ambalaj sau direct pe produs. Aceste marcaje urmaresc informarea consumatorilor privind:

  • Modul corect de gestionare a deseurilor pentru produs;
  • Existenta unor componente plastice in continutul produsului si efectele generate de acestea in urma unei eliminari necorespunzatoare a produsului.

Respectarea unor cerinte privind raspunderea extinsa a producatorilor in privinta anumitor produse din plastic

In acest sens, toate produsele ce vizeaza noi obligatii se regasesc in sectiunea E din anexa ordonantei. 

Noua masura prevede ca producatorii care introduc pe piata din Romania produsele din plastic mentionate in categoria E sa aplice raspunderea extinsa a producatorilor cu ajutorul unui reprezentant autorizat, in acord cu articolul 8 din Directiva 2008/98/CE pentru deseurile generate in urma consumului acestor produse. 

In plus, producatorii trebuie sa suporte costurile privind:

  • Informarea consumatorilor privind comportamentul corect si responsabil in privinta diminuarii deseurilor, provenite de la produsele din plastic (informatii utile in acest sens se regasesc la articolul 10 din cadrul ordonantei, fiind prevazute masuri de sensibilizare);
  • Colectarea deseurilor lasate in sistemele publice de colectare;
  • Curatarea deseurilor aruncate in afara sistemului public de colectare;
  • Raportarea datelor obtinute catre autoritarile responsabile.

De retinut ca data limita pana la care producatorii trebuie sa respecte aceste masuri depinde de tipul produselor introduse pe piata. 

Respectarea cerintelor privind colectarea separata a produselor din plastic

De la 1 ianuarie 2022, autoritatile publice responsabile sunt obligate sa implementeze si sa coordoneze un sistem public in vederea colectarii separate a deseurilor provenite de la anumite produsele din plastic (sticle pentru bauturi de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora) cu scopul de a fi reciclate.

In plus, agentii economici care introduc pe teritoriul tarii astfel de produse (sectiunea F din anexa) au ca obligatie:

  • Colectarea in proportie de 77% din volumul produselor de plastic introduse pe piata intr-un anumit an, termenul limita fiind anul 2025;
  • Colectarea in proportie de 90% din volumul produselor de plastic introduse pe piata intr-un anumit an, pana in anul 2029.

De retinut: Pentru nerespectarea acestor masuri legate de impactul plasticului asupra mediului, prevazute in Ordonanta nr.6/2021, se vor aplica sanctiuni, amenzile plecand de la 3000 lei si ajungand chiar la 40.000 lei.

Asadar, orice agent economic care introduce produse din plastic pe piata nationala are responsabilitatea de a se informa si actiona in acord cu prevederile acestei ordonante. Obiectivele acestor noi masuri este de a reduce impactul plasticului asupra mediului si de a adopta un comportament cat mai responsabil in privinta deseurilor provenite de la aceste produse.

In sprijinul acestor agenti economici se afla EnviroCons, care pune la dispozitie numeroase servicii si solutii de mediu, asigurand astfel performante de mediu inalte si o aliniere la cadrul legal in vigoare.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.