Caută
Close this search box.

Obtinere autorizatie de mediu – Obligatorie pentru sectorul Horeca

Obtinere autorizatie de mediu - Obligatorie pentru sectorul Horeca - Om de afaceri

Initierea procedurii de obtinere autorizatie de mediu reprezinta una dintre obligatiile ce trebuie respectate de catre toti operatorii care activeaza in sectorul Horeca. 

Prin natura activitatii desfasurate atat in domeniul hotelier, cat si in cel al restaurantelor sunt utilizate numeroase resurse, dar si generate cantitati mari de deseuri. Prin urmare, pentru a functiona legal aceste unitati, este necesar sa se respecte reglementarile legale privind protectia mediului.

Industria ospitalitatii si masurile de protectia mediului

In ultimii ani, sectorul Horeca a evoluat considerabil pe fondul extinderii globale a serviciilor turistice si tendintei accentuate a oamenilor pentru calatorii. Cu toate ca acest sector a fost afectat destul de sever de pandemia de Covid-19, acesta s-a mobilizat destul de repede, fiind un real sprijin pentru economie.

Cu toate acestea, industria ospitalitatii inca intampina dificultati in:

  • includerea sustenabilitatii in strategia de business;
  • aplicarea corecta a masurilor de gestionare deseuri.  

Pentru aceasta industrie, sustenabilitatea joaca un rol important, iar daca este integrata corespunzator in planul de business, aceasta poate aduce multiple avantaje. 

Cu certitudine, aspectele legate de protectia mediului si folosirea rationala a resurselor sunt puncte de referinta pentru acest sector, iar daca sunt aplicate strategii si masuri in acest sens, succesul business-ului este garantat.

Risipa alimentara reprezinta o problema pentru majoritatea unitatilor Horeca. Deseurile menajere se regasesc intr-o proportie destul de mare, mai ales in cazul restaurantelor. In acest context, unul dintre obiectivele de mediu ale operatorilor o constituie minimizarea riscului de risipa. 

De asemenea, utilizarea excesiva a ambalajelor in unitatile alimentare ridica serioase probleme de mediu, in masura in care multe dintre ele nu pot fi reciclate.

Privind din perspectiva mediului, la nivelul acestei industrii exista multe aspecte ce ridica probleme si riscuri. Din acest motiv, legislatia de mediu impune numeroase masuri si obligatii, care trebuie respectate de catre toti operatorii din industria ospitalitatii.

Obtinere autorizatie de mediu – Pas esential pentru orice unitate HORECA

obtinere autorizatie de mediu
Initierea procedurii de obtinere autorizatie de mediu reprezinta o obligatie ce trebuie indeplinita de catre toti operatorii care activeaza in sectorul Horeca. 

Conform Ordinului 1798/2007, spatiile de cazare si unitatile care servesc alimente si bauturi au nevoie de autorizatie de mediu, pentru a functiona legal. 

Cu alte cuvinte, operatorii economici care detin restaurante (>100 de locuri), pensiuni sau hoteluri si alte mijloace de cazare sunt obligate conform legii sa initieze procedura de obtinere autorizatie de mediu.

Reamintim ca acest document este cel care reglementeaza modul de realizare a activitatii, acesta incluzand masurile si conditiile de protectia mediului pe care unitatea trebuie sa le respecte. 

In plus, autorizatia permite un control sigur si eficient al operatiunilor, garantand imbunatatiri considerabile la nivelul performantelor de mediu ale unitatii Horeca. 

Fiind setate obiective si actiuni pentru fiecare proces operational, unitatile pot gestiona mult mai sigur activitatea, asigurandu-se totodata de o minimizare a impactului asupra mediului.

De retinut ca demararea procedurii de obtinere autorizatie de mediu trebuie efectuata de catre titularul activitatii. Acesta trebuie sa intocmeasca si sa depuna un set de documente la Agentia pentru Protectia Mediului. Informatii legate de actele necesare pentru emiterea autorizatiei de mediu regasesti in acest articol.

De asemenea, in functie de complexitatea activitatii desfasurate, operatorul Horeca va trebui sa obtina si anumite avize pe linie de mediu.

Ce obligatii au operatorii HORECA in ceea ce priveste gestionarea deseurilor?

De importanta majora pentru operatorii Horeca este asigurarea unui management corect, eficient si sustenabil al deseurilor generate din activitate.

Operatorii Horeca se regasesc in pozitia de generatori de deseuri, fapt pentru care ei au de respectat mai multe obligatii prevazute de cadrul legal.

Prioritar este ca unitatile Horeca sa asigure o gestionare corecta si sustenabila a deseurilor. In acest sens, ele trebuie sa se asigure de aplicarea ierarhiei deseurilor, prioritizand astfel anumite directii de actiune privind managementul lor.

In plus, operatorii Horeca trebuie sa intocmeasca evidenta deseurilor, in functie de tipul si cantitatea acestora. Aceasta este una dintre obligatiile legale ce trebuie indeplinite de aceste societati, ea avand un rol important in directia prevenirii si reducerii deseurilor rezultate din activitate. 

Conform Ordonantei de Urgenta 92/2021, acesti operatori sunt obligati sa creeze si sa detina un Program de prevenire si reducere deseuri. Acesta trebuie sa cuprinda practici si masuri clare de prevenire si minimizare a cantitatii de deseuri generate. 

Plecand de la colectarea selectiva a deseurilor si predarea lor unor operatori autorizati pana la utilizarea rationala a resurselor disponibile, optimizarea activitatii si responsabilizarea personalului, toate aceste aspecte trebuie sa se regaseasca in acest program.

O alta obligatie legala ce trebuie respectata este realizarea raportarii anuale a deseurilor catre ANPM. 

Efectuarea raportarilor de mediu, in special cele legate de ambalaje si deseuri din ambalaje este o prioritate pentru unitatile Horeca.

Gestionarea ambalajelor presupune un mare angajament fata de mediu, legislatia fiind riguroasa in ceea ce priveste declararea exacta a ambalajelor. 

In masura in care se inchiriaza ambalaje sub orice forma, se introduc ambalaje de desfacere, se supraambaleaza produse ambalate pentru redistribuirea sau vanzarea lor, in acest caz, cadrul legal impune operatorilor economici depunerea unor declaratii AFM.

Dupa cum se poate observa, reglementarile legale privind protectia mediului sunt numeroase, insa fiecare obligatie prevazuta in legislatie urmareste minimizarea impactului generat mediului si sanatatii publice.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Concluzii

Prin prisma naturii activitatii desfasurate, unitatile Horeca au o mare responsabilitate privind protectia mediului. 

Aflandu-se in pozitia de generator de deseuri, unitatile Horeca trebuie sa aloce o atentie deosebita implicatiilor de mediu rezultate, ca urmare a desfasurarii activitatii si sa respecte toate obligatiile de mediu ce le revin.

Pentru a obtine performante de mediu ridicate si recunoasterea ca actor responsabil in industrie, operatorii Horeca pot apela la servicii de consultanta de mediu

In acest sens, un partener de incredere este firma EnviroCons, aceasta furnizand numeroase servicii si solutii de mediu agentilor economici, asigurandu-i de o aliniere a activitatii la normele actuale de mediu.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.