Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Cand este termenul limita pentru activitatea de raportare deseuri?

Afaceri - management

Activitatea de raportare deseuri este o masura obligatorie de mediu pe care agentii economici trebuie sa o respecte. Conform prevederilor legale, companiile sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna rapoarte periodice asupra activitatii de gestionare a deseurilor.

Aceste rapoarte demonstreaza angajamentul fata de sustenabilitate, garantand respectarea legislatiei in vigoare. Nerespectarea acestor obligatii genereaza consecinte grave, inclusiv amenzi substantiale si probleme de imagine. 

Este esential ca agentii economici sa constientizeze si sa integreze corect activitatea de raportare deseuri in practicile lor pentru a se conforma normelor legislative si pentru a contribui la construirea unui mediu mai durabil.

Ce obiective sunt urmarite in cadrul activitatii de raportare?

raportare deseuri
Raportarea deseurilor nu este doar o activitate despre conformitate si evidenta. Ea implica si imbunatatirea continua a practicilor de gestionare a acestora.

Activitatea de raportare deseuri nu este doar un demers procedural. Ea implica un angajament strategic si responsabil asumat de catre agentii economici pentru a atinge obiective clare si esentiale pe linie de mediu. Concret, prin intermediul acestei activitati firmele asigura:

  • Transparenta privind planul de gestionare implementat la nivel organizational – Agentii economici trebuie sa furnizeze o imagine clara si detaliata asupra cantitatii, tipului si modului in care sunt gestionate deseurile generate in cadrul activitatii lor. Transparenta este esentiala pentru a consolida increderea partilor interesate si demonstra angajamentul fata de practici responsabile.
  • Evaluarea impactului asupra mediului – Raportarea deseurilor permite agentilor economici sa evalueze impactul pe care il genereaza asupra mediului. Prin analiza evidentei gestiunii deseurilor, companiile identifica zonele in care pot aplica masuri de reducere a cantitatii lor, imbunatatind totodata anumite procese operationale. Obiectivul aici este nu doar de a raporta, ci si de a imbunatati continuu practicile pentru a minimiza volumul deseurilor.
  • Conformitate legala si evitarea sanctiunilor – Companiile trebuie sa respecte termenele privind intocmirea si depunerea raportarilor de mediu, evitand astfel sanctiunile care pot fi impuse in caz de nerespectare a reglementarilor.

Raportarea deseurilor nu este doar o activitate despre conformitate si evidenta. Ea implica si imbunatatirea continua a practicilor de gestionare a acestora. Companiile, analizand datele furnizate in raportari, pot identifica oportunitati de optimizare a proceselor, reducere a deseurilor la sursa si implementare a unor tehnologii mai eficiente.

Sintetizand, activitatea de raportare deseuri serveste unor multiple obiective: de la asigurarea transparentei si conformitatii pana la evaluarea si minimizarea continua a impactului asupra mediului. Este un instrument esential in evolutia catre practici de afaceri sustenabile si responsabile.

echipa consultanti ENVIROCONS

Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:

Gestiune Deseuri

Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)

Autorizatii & Vize

Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.

Declaratii AFM & OIREP

Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.

Care este termenul limita pentru activitatea de raportare deseuri?

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta 92/2021, toti agentii economici care genereaza si detin deseuri sunt obligati sa efectueze raportarea anuala a acestora. Un aspect esential al acestei obligatii consta in respectarea termenului limita, stabilit la 15 martie a fiecarui an.

Lipsa de conformitate cu aceasta obligatie legala conduce la aplicarea de amenzi, subliniind astfel importanta vitala a respectarii acestui demers. Sanctiunile financiare impuse pentru nerespectarea termenului limita reprezinta un instrument al autoritatilor pentru a asigura indeplinirea cerintelor de protectie a mediului. 

Asadar, agentii economici se confrunta cu riscuri financiare semnificative atunci cand neglijeaza acest aspect al gestionarii deseurilor.

Cum pot fi depuse raportarile privind deseurile generate?

Procedura de raportare deseuri presupune intocmirea unei evidente cronologice lunare tabelare, pe care firmele sunt obligate sa o puna la dispozitia Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM), atat pe hartie, cat si electronic, conform sistemului furnizat de autoritatile responsabile. 

Pentru depunerea online a raportarilor, firmele trebuie sa se inregistreze in SIM – Sistemul Integrat de Mediu. Agentul economic trebuie sa furnizeze informatii despre sediul si activitatea sa intr-un formular specific. Dupa completare, acesta va fi trimis in scopul obtinerii datelor de autentificare pentru sistemul SIM. Acesta va primi detaliile contului creat prin adresa de e-mail furnizata in formularul de inregistrare.

Inregistrarea in sistem trebuie realizata pentru fiecare punct de lucru al firmei. Cu alte cuvinte, datele de autentificare obtinute sunt atribuite unei singure locatii ale operatorului economic. Mai multe informatii despre raportarea deseurilor in Sistemul Integrat de Mediu, regasiti in acest articol.

Specialistii EnviroCons te ajuta sa iti indeplinesti obligatiile privind gestionarea deseurilor, corect si la timp

Indeplinirea corecta si la timp a obligatiilor privind gestionarea deseurilor devine un proces simplu si eficient cu sprijinul specialistilor de la EnviroCons. Echipa iti ofera suport pentru intocmirea evidentelor si depunerea la termen a raportarilor periodice pentru deseurile generate in cadrul activitatii tale.

Beneficiaza de consultanta personalizata si asigura-te ca activitatea ta respecta normele legale. Opteaza pentru eficienta si conformitate cu specialistii EnviroCons!

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.