Caută
Close this search box.
Envirocons Trading | Consultanta Protectia Mediului

Raportari mediu in SIM – Cerinta obligatorie pentru firme la inceput de an

Contabilitate - Afaceri

La inceputul fiecarui an, firmele care genereaza si detin deseuri au de respectat o cerinta esentiala si obligatorie in peisajul legislatiei de mediu – intocmirea si depunerea unor raportari mediu in Sistemul Integrat de Mediu (SIM).

Conform prevederilor legale, fiecare agent economic este obligat sa depuna raportari mediu in SIM, precizand in detaliu modul in care sunt gestionate deseurile generate din activitatea desfasurata. Termenul limita pentru realizarea acestor raportari mediu este 15 martie a anului curent, data pana la care toate firmele trebuie sa efectueze aceste raportari.

Aceasta data cheie reprezinta un prag important, iar respectarea acestui termen este esentiala pentru a evita eventualele sanctiuni si pentru a asigura o conformitate integrala cu prevederile legale.

Raportari mediu in SIM – Pasi importanti pentru asigurarea conformitatii

Realizarea unei evidente precise a volumului si a naturii deseurilor generate din activitate

raportari mediu
Evidenta gestiunii deseurilor – un instrument strategic in cadrul procesului de gestionare a deseurilor, orientand firmele catre practici eficiente si ecologice.

Realizarea unei evidente a volumului si naturii deseurilor generate din activitate reprezinta un pilon fundamental al responsabilitatii corporative si conformitatii legislative in domeniul mediului. Pentru a atinge acest obiectiv, agentii economici trebuie sa acorde o atentie deosebita codificarii corespunzatoare a deseurilor, utilizand coduri unice conforme cu hotararile legislative.

Codurile unice sunt esentiale pentru incadrarea corecta a deseurilor in clasele corespunzatoare, asigurand o identificare precisa si eficienta. Neglijarea acestui aspect conduce la dificultati in gestionarea si raportarea corespunzatoare a deseurilor.

O gestionare corespunzatoare a deseurilor nu reflecta doar angajamentul companiilor fata de sustenabilitate, ci si previne consecinte negative, cum ar fi sanctiunile in cazul unui control de mediu. 

Cu o evidenta a gestiunii deseurilor corecta, operatorii economici pot evidentia eforturile lor de a contribui la protejarea mediului si la indeplinirea obligatiilor legale, promovand astfel practici de afaceri durabile si responsabile.

Inregistrarea in Sistemul Integrat de Mediu

Pentru accesarea formularelor destinate activitatii de raportare, agentii economici trebuie sa se inregistreze pe platforma pusa la dispozitie de Agentia Nationala de Protectie a Mediului. In acest sens, acestia au la dispozitie un ghid explicativ oferit de ANPM, unde se regasesc instructiuni pentru crearea unui cont nou si precizari privind modul de utilizare a platformei.

  • evidente si raportari
  • (re)autorizari si vize anuale
  • declaratii AFM si OIREP

Operatorii economici trebuie sa completeze detalii privind Sediul Social/ Titular si cele referitoare la persoana de contact. Sunt precizate informatii despre Locatia/ Punctul de lucru, sau amplasamentul lucrarii. Documentele necesare pentru validarea rapoartelor si a datelor vor fi incarcate in conformitate cu cerintele platformei.

In urma inregistrarii pe portalul http://raportare.anpm.ro, operatorul economic primeste combinatia unica de utilizator si parola, contul nou creat (cod utilizator si parola) fiind asociat unui singur punct de lucru.

Astfel, agentul economic poate efectua anumite operatiuni, precum:

  • Depunerea unor raportari mediu in SIM prin accesarea formularelor specifice (tinand cont de aria de monitorizare);
  • Depunerea unor cereri privind revizuirea sau eliberarea unor acte precum autorizatia de mediu, aviz de mediu etc.

Nerespectarea obligatiei de a depune raportarile conform reglementarilor legislative constituie o incalcare grava, cu efecte financiare semnificative pentru societatile economice. Sanctiunile de ordin financiar pot include amenzi substantiale, impuse de autoritatile competente in domeniul mediului. 

Prin urmare, depunerea prompta si corecta a raportarilor conform reglementarilor este o masura esentiala pentru evitarea sanctiunilor si mentinerea integritatii si sustenabilitatii operatiunilor companiei pe linie de mediu.

Intampini probleme in activitatea de raportare? Specialistii EnviroCons vin in ajutorul tau!

Intocmirea si depunerea raportarilor pentru deseurile generate poate fi o provocare, dar cu sprijinul echipei de specialisti de la EnviroCons, aceasta devine o sarcina mai usoara. 

Cu un portofoliu variat de servicii si solutii de mediu, firma EnviroCons se angajeaza sa ofere suportul necesar pentru ca activitatea pe care o desfasori sa fie conforma cu prevederile legale. 

Expertiza noastra acopera intregul spectru al gestionarii deseurilor, asigurand nu doar alinierea la reglementarile actuale, ci si eliminarea oricarei nesigurante in eventualitatea unui control de mediu. 

Cu EnviroCons, nu doar simplificam procesul de raportare a deseurilor, ci iti oferim si siguranta conformitatii legale, transformand provocarile in oportunitati pentru sustenabilitatea si succesul companiei tale.

Mai multe articole

Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email
Telegram
WhatsApp
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

Apartament

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.