Ce inseamna raportarea semestriala a uleiurilor

Explicatii si clarificari privind raportarea semestriala a uleiurilor. Cine trebuie sa o faca si de ce. Care sunt aspectele importante de urmarit.
ce inseamna raportarea semestriala a uleiurilor

Baza legala care reglementeaza raportarea semestriala a uleiurilor este HG 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate, hotarare care reglementeaza toate activitatile de gestionare a uleiurilor, atat cele proaspete cat si cele uzate, dar si gestionarea filtrelor de ulei uzate rezultate in urma schimburilor de ulei.

Intrebare: De ce o hotarare de guvern speciala pentru raportarea semestriala a uleiurilor?

O intrebare pe care am intalnit-o la multi generatori de deseuri este: De ce o hotarare de guvern pentru raportarea semestriala a uleiurilori cand avem legislatie generica, ptr toate tipurile de deseuri si fel de fel de alte evidente si raportari deseuri?

Obiectivul declarat al Hotararii nr 235 din 2007 este evitarea efectelor negative asupra sanatatii populatiei si asupra mediului.

Daca ne uitam atent la textul de lege deducem ca s-a considerat ca uleiul, atat cel cumparat cat si cel uzat, are impact mare de mediu in situatia in care nu este gestionat corespunzator, atat in mod direct in caz de contaminare sol spre exemplu cat si indirect, daca ne gandim la resursa limitata din sol pe care omul o exploateaza pentru producerea uleiurilor – petrolul.

Articolul 4 din HG 235/2007 puncteaza clar cele mai multe riscuri identificate in gestionarea uleiurilor (prezentate ca si activitati interzise , ATENTIE, atat persoanelor juridice cat si celor fizice):

a) deversarea uleiurilor uzate in apele de suprafata, apele subterane, apele marii teritoriale si in sistemele de canalizare;

b) evacuarea pe sol sau depozitarea in conditii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum si abandonarea reziduurilor rezultate din valorificarea si incinerarea acestora;

c) valorificarea si incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare peste valorile limita admise de legislatia in vigoare;

d) amestecarea diferitelor categorii de uleiuri uzate prevazute in anexa nr. 1 si/sau cu alte tipuri de uleiuri continand bifenili policlorurati ori alti compusi similari si/sau cu alte tipuri de substante si preparate chimice periculoase;

e) amestecarea uleiurilor uzate cu motorina, ulei de piroliza, ulei nerafinat tip P3, solventi, combustibil tip P si reziduuri petroliere si utilizarea acestui amestec drept carburant;

f) amestecarea uleiurilor uzate cu alte substante care impurifica uleiurile;

g) incinerarea uleiurilor uzate in alte instalatii decat cele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

h) colectarea, stocarea si transportul uleiurilor uzate in comun cu alte tipuri de deseuri;

i) gestionarea uleiurilor uzate de catre persoane neautorizate;

j) utilizarea uleiurilor uzate ca agent de impregnare a materialelor.

Numarul de mijloace auto care circula pe strazi este in continua crestere si este doar un segment care utilizeaza ulei. De aici rezulta si multe filtre de ulei, motiv pentru care acest din urma deseu este si el mentionat in HG nr 235 din 2007.

Toate utilajele industriale au ungere sau transmisie pe ulei, au siteme hidraulice al caror uleiuri se completeza/schimba periodic, etc.

Si cand aprindem un bec ne bucuram de lumina pentru ca, pe traseu, statiile de transformare sunt racite cu uleiuri de transmitere a caldurii (uleiuri de transformator)

Exemplele pot continua pentru ca uleiul, intr-o forma sau alta, este prezent cam in toate sectoarele industriale si ca atare, fiind foarte raspandit, s-a considerat ca are un impact mare asupra mediului si a fost legiferat suplimentar fata de alte deseuri generate din activitatile cotidiene ale persoanelor juridice dar si fizice, impunanda-se aceasta raportare semestriala a uleiurilor si filtrelor de ulei generate.

Ce presupune raportarea semestriala a uleiurilor?

Raportarea uleiurilor proaspete si uzate trebuie realizata semestrial de catre toti detinatorii de uleiuri uzate vegetale si industriale, colectorii si valorificatorii uleiurilor uzate, statiile de distributie a produselor petroliere si alti operatori economici care comercializeaza uleiuri inclusiv producatorii şi  importatorii de uleiuri.

Fata de paragraful anterior observam ca mentiunile legate de raportari semestriale la uleiuri se adreseaza persoanelor juridice intrucat aici exista control in ceea ce priveste introducerea pe piata (imporatori), distributia/vanzarea si utilizarea uleiului. O persoana fizica , daca cumpara ulei ca sa isi faca singura schimbul la masina, poate fi trasa la raspundere daca este prinsa cand polueaza mediul cu ulei dar nu tebuie sa intocmeasca raportari 😊

Operatorii economici care genereaza uleiuri uzate trebuie sa tina evidenta gestiunii acestora, dovedind trasabilitatea in acord cu legislatia de mediu in vigoare si sunt obligati sa asigure valorificarea sau eliminarea (unde nu se pot valorifica) a intregii cantitati.

Iata ce presupune raportarea semestriala a uleiurilor:

1. O prima componenta este evidenta privind uleiul proaspat consumat, precum si cantitatea, calitatea, provenienta – se completeaza semestrial

Un aspect important de mentionat este necesitatea clasificarii uleiurile proaspete folosite dupa toate criteriile de mai jos:

  • din punct de vedere al domeniului de utilizare, pentru motoare si pentru industrie , cu codificarile individuale si specifice pe subcategorii
  • dupa natura uleiului (mineral, sintetic, semisintetic)
  • dupa domeniul de utilizare

2. O a doua componenta in raportarea semestriala a uleiurilor este localizarea si inregistrarea stocarii si predarii uleiurilor uzate precum si a filtrelor de ulei uzate.  Evidenta gestiunii deseurilor generate se efectueaza lunar, atat pentru aceste 2 tipuri de deseuri mentionate cat si pentru celelalte deserui care nu fac obiectul prezentei hotarari (dar sunt precizate detaliat in HG nr. 856 din 2002)

Este necesara si incadrarea lor pe cod de deseu conform aceleasi hotarari 856 mentionate mai sus, incadrare care are la baza caracteristicile produsului initial pe care le identificam la primul punct. Ne putem folosi pentru orientare si de codurile de deseu de ulei prezentate grupat in Anexa 1 la HG 235/2007.

3. O a treia componenta este raportarea semestriala (dar si la solicitarea expresa a autoritatilor) a informatiilor mentionate la punctele anterioare

Aceste raportari, impreuna cu celelalte evidente si raportari privind evidenta gestiunii deseurilor, se pastreaza la dosar si trebuie prezentate in cazul in care organele de control le solicita sau, mai nou, la fiecare avizare anuala a autorizatiei de mediu conform Ordinului 1150 din 2020 (citeste si acest articol detaliat despre >> viza anuala << )

Echipa noastra de specialisti iti sta la dispozitie:

More Posts

Raportare APM – Tot ce trebuie sa stim

In contextul global generat de problemele de mediu exista numeroase domenii in care desfasurarea unor activitati economice produce efecte negative asupra mediului si sanatatii populatiei

8 tipuri de declaratii afm - EnviroCons

Descopera cele 8 tipuri de declaratii afm

Exista 8 tipuri de declaratii AFM pe care importatorii si producatorii care desfasoara activitati de import, achizitioneaza intracomunitar sau desfasoara activitati de productie sunt obligati sa le intocmeasca si sa le depuna, lunar sau trimestrial.

Trimite Un Mesaj:

Gasesti utila informatia? Impartaseste-o cu prietenii pe canalele tale favorite:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Cu Ce Te Putem Ajuta?

Care este problema de mediu cu care te confrunti? Scrie-ne aici un mesaj scurt:

fii mereu informat!

Aboneaza-te pentru a primi continut exclusiv si notificari cand apar modificari in legislatia de mediu.