Gestiunea deseurilor este o prioritate pentru orice organizatie, deoarece aceasta poate avea un impact semnificativ asupra mediului si sanatatii publice, in masura in care nu este realizata corespunzator.
O strategie eficienta de gestionare a deseurilor ar trebui sa integreze masuri sigure si sustenabile de colectare, reutilizare, reciclare si eliminare responsabila.
O astfel de abordare poate ajuta companiile sa-si reduca amprenta de carbon si bineinteles, sa-si imbunatateasca imaginea publica.
In general, responsabilitatea pentru gestiunea deseurilor si monitorizarea aspectelor legate de mediu in cadrul unei companii este atribuita unui responsabil de mediu. Acesta dezvolta strategii si programe pentru a imbunatati activitatea pe linie de mediu, asigurand conformitatea cu reglementarile legislative in vigoare.
Responsabilul de mediu are un rol cheie in cadrul firmelor care genereaza efecte mediului in urma operatiunilor derulate. In esenta, este cel care promoveaza o cultura a responsabilitatii fata de mediu in randul angajatilor.
Ce atributii are responsabilul de mediu in ceea ce priveste gestiunea deseurilor?
Responsabilul de mediu are un rol important în gestiunea deseurilor generate de organizatie, el avand multiple atributii, printre cele mai importante fiind:
- Incadrarea corecta a deseurilor rezultate din activitate (in conformitate cu HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei integrand deșeurile, inclusiv cele periculoase).
- Identificarea surselor de deseuri si efectuarea unor fise de caracterizare a acestora;
- Controlul permanent al cantitatii si naturii deseurilor generate – se va completa lunar evidenta deseurilor;
- Dezvoltarea si implementarea unui program de prevenire si reducere deseuri (in situatia detinerii autorizatiei/ autorizatiei integrate de mediu;
- Planificarea si organizarea proceselor de gestionare deseuri (cu accent pe respectarea ierarhiei acestora);
- Evaluarea și selectarea operatorilor autorizati pentru receptia deseurilor generate din activitate si negocierea contractelor cu acestia;
- Instruirea angajatilor in ceea ce priveste colectarea adecvata a deseurilor;
- Raportarea si comunicarea periodică a performantelor in ceea ce priveste gestionarea deseurilor companiei catre autoritatile responsabile cu protectia mediului;
- Identificarea si aplicarea noilor tehnologii si solutii tehnice pentru gestionarea deseurilor, intr-o maniera mult mai eficienta si sustenabila;
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare pentru a identifica practici inovatoare in vederea garantarii unui management durabil al deseurilor;
- Realizarea unor controale interne in vederea identificarii neconformitatilor pe linie de mediu.
Daca exista incalcari ale politicilor legate de gestiunea deseurilor, responsabilul de mediu trebuie sa investigheze si sa aplice masurile corespunzatoare in vederea remedierii neregulilor constatate. Acest aspect este esential pentru buna desfasurare a activitatii pe termen lung.
La nivel general, atributiile responsabilului de mediu vizeaza:
Implementarea si dezvoltarea unor practici sustenabile si masuri eficiente pe linie de mediu
Implementarea unor politici si practici de sustenabilitate sunt elemente cruciale in activitatea unui responsabil de mediu. Acest lucru implica identificarea obiectivelor si tintelor de sustenabilitate pe termen scurt si lung, precum si elaborarea si implementarea unor planuri de actiune specifice.
Aceste planuri trebuie sa aiba in vedere impactul asupra mediului inconjurator si sanatatea publica, precum si eficienta si profitabilitatea companiei.
Responsabilul de mediu trebuie sa lucreze si cu alte departamente, inclusiv cu departamentul de productie, cercetare si dezvoltare, marketing si relatii cu clientii, pentru a asigura implicarea intregii companii in indeplinirea obiectivelor de sustenabilitate. Implementarea cu succes a acestor politici si practici de sustenabilitate poate aduce beneficii semnificative, inclusiv reducerea costurilor si imbunatatirea imaginii companiei in randul partenerilor sai.
Afla cum EnviroCons te poate ajuta sa iti indeplinesti toate obligatiile de mediu, corect si la timp:
Gestiune Deseuri
Intocmim evidentele si depunem la termen raportarile periodice pentru deseurile generate (APM, ANPM, MEC)
Autorizatii & Vize
Oferim solutii optime pentru obtinere sau revizuire autorizatii de mediu si asiguram viza anuala in timp util.
Declaratii AFM & OIREP
Facem calculele, propunem solutiile de optimizare costuri si depunem declaratiile/raportarile necesare.
Prevenirea si reducerea deseurilor prin aplicarea unor solutii sigure si de durata
Aceasta implica identificarea si evaluarea surselor de deseuri, precum si implementarea si dezvoltarea unor solutii de prevenire si reducere a acestora.
Aceste solutii pot include schimbarea unor procese si tehnologii, optimizarea utilizarii resurselor, precum si incurajarea practicilor de reciclare si reutilizare. In plus, responsabilul de mediu trebuie sa garanteze ca solutiile alese sunt sigure pentru mediu si sanatatea publica, respecta reglementarile si normele aplicabile si sunt sustenabile pe termen lung.
Concluzii
Prezenta unui responsabil de mediu in cadrul unei companii este esentiala, deoarece imbunatateste performanta economica si sustenabilitatea companiei. Prin activitatea pe care o desfasoara, responsabilul de mediu creeaza premisele pentru atingerea tuturor obiectivelor de mediu ale companiei, contribuind la obtinerea succesului.
In situatia in care agentii economici decid sa nu angajeze un responsabil de mediu, ei pot apela la o firma care ofera consultanta de mediu.
Beneficiind de consultanta de mediu, companiile isi pot asigura o crestere a performantei de mediu, o reducere a costurilor si nu in ultimul rand, o imbunatatire a imaginii in domeniul in care activeaza. De asemenea, cu ajutorul specialistilor, companiile pot sa identifice oportunitati de inovare si dezvoltare sustenabila, ele fiind aspecte deosebit de importante in contextul de business actual.
Un partener de incredere pentru organizatii este firma EnviroCons, aceasta punand la dispozitie un portofoliu variat de servicii si solutii de mediu adaptate obiectului de activitate al clientilor.